EU-formandskabet og dets betydning

EU-formandskabet er med til at give hvert medlemslande en chance for at forme EU og dets fremtid.

På billedet ses Charles Michel, tidligere formand for det Europæiske Råd, sammen med tre andre EU-politikere.

Hvad betyder det at have EU-formandskabet?

Formandskabet for EU går på omgang mellem de 27 medlemslande. Hvert medlemsland har formandskabet i seks måneder ad gangen.  EU-formandskabet handler om, at sikrer en rød tråd og fremdrift i EU. Samtidigt med, at det giver medlemslandene en mulighed for at præge EU’s prioriteter og retninger. 

Titlen EU-formandskabet kan hurtigt føre til tanken, at et enkelt medlemsland får lov til at lede hele EU. Sådan fungerer det dog ikke helt. Det er nemlig kun Ministerrådet, som formandskabet leder. Men det gør det ikke mindre betydningsfuldt.  

Landet iført formandskabshatten står i spidsen for de forhandlinger og drøftelser som foregår i Ministerrådet. Det betyder, at landet skal sikre et godt samarbejde mellem medlemmerne. Ligesom det skal bygge broer og mægle, hvis der opstår uenigheder. 

Det er ikke kun samarbejdet internt i Ministerrådet, som er vigtigt. Formandslandet står også for kontakten til Europa-Parlamentet. Det betyder, at det skal lede de forhandlinger, der foregår mellem parlamentarikerne og Ministerrådet. Det er centralt for at få gennemført EU-lovgivning. 

Når et land har EU-formandskabet, skal det være vært for flere møder, forhandlinger og konferencer. Det er med til at bringe EU lidt tættere på erhvervslivet, befolkningen og politikerne.
På billedet ses der tre kvinder, siddende foran nationale flag, som hver især underskriver et dokument.

Tre formandskaber arbejder sammen

Set i et EU-perspektiv er det halve år, hvor et land har formandskabet ikke særligt lang tid. Derfor arbejdede man i mange år med »trojkaer«. Det var et ikke-formaliseret samarbejde mellem det nuværende EU-formandskabsland, det foregående formandskabsland og det kommende formandskabsland samt Rådets generalsekretær og Europa-Kommissionen.  

Med Lissabontraktaten fra 2019 indførte man i stedet formelle »trioformandskaber«. Det vil sige, at tre landes formandskaber går sammen og sætter dagsordenen for halvandet år ad gangen. Det skal være med til at sikre kontinuitet og fremdrift i EU. Hvem, der er i trio sammen, er bestemt af den rækkefølge, som landene overtager formandskabet i.  

Den aktuelle trio består af Polen (første halvår af 2025), Danmark (andet halvår af 2025) og Cypern (første halvår af 2026). 
På billedet ses det polske formandskabslogo for 2025.

Polen har det nuværende formandskab

Fra 1. januar 2025 til 31. juni 2025 er det Polen, som har formandskabet for EU. Det er anden gang siden, at Polen blev medlem af EU i 2004, at landet har formandskabet. 


Som overordnet tema og motto for formandskabet har Polen valgt »sikkerhed, Europa!«. De vil under formandskabet derfor fokuserer på: 

  • Forsvar og sikkerhed
  • Beskyttelse af mennesker og grænser
  • Bekæmpelse af udenlandsk indblanding og desinformation
  • Sikring af sikkerhed og erhvervsfrihed
  • Energiomstilling
  • Konkurrencedygtigt og modstandsdygtigt landbrug
  • Sundhedssikkerhed
Gå til det polske formandskabs hjemmeside Læs mere om det polske formandskabs prioriteter
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer et iaculis lacus, ut varius ligula. Vivamus vitae neque eu ipsum vulputate faucibus id lacinia tellus. Integer vehicula vestibulum lacinia. Nullam sem mauris, convallis vel semper eu, vulputate vitae tortor. Etiam pulvinar erat risus, in lacinia mi pulvinar non

Fik du ikke svar på det du søgte efter? Stil dit spørgsmål til Svartjenesten

På billedet ses Nicolai Wammen (S), tidligere europaminister, sammen med Mikołaj Dowgielewicz, tidligere polsk minister for økonomi og europæiske anliggender

Postevandsformandskabet

Da Danmark senest havde formandskabet for EU i 2012, ønskede Regeringen et bæredygtigt formandskab. Det betød blandt andet, at man serverede postevand i stedet for flasker med vand til alle møderne. Derfor blev det danske formandskab også kendt som »Posteformandskabet«. 

Blandt formandskabets vigtigste resultater tæller lavere priser på udenlandsk dataroaming, bedre samarbejde om og minimumsstraffe for it-kriminalitet samt aftalen om at indfører en fælles Europæisk Patentdomstol. 
Åben Udenrigsministeriets rapport om formandskabets resultater Læs mere om Patentdomstolen