Hvem bestemmer hvad?
Både EU og Verdenshandelsorganisationen (WTO) forhandler regler og vilkår for international handel på vegne af Danmark.
Hvis du vil se videoen, skal du acceptere statistik-cookies.
Bemærk, at du skal opdatere siden efter ændring af dit valg af cookies.
Alle de forhold, der har indflydelse på international handel, hører under handelspolitikken. EU varetager handelspolitikken på vegne af medlemslandene. Det betyder, at Danmark ikke kan lave sine egne handelsaftaler med f.eks. USA eller Kina. Det er EU-Kommissionen, der forhandler handelsaftaler på vegne af medlemslandene.
EU’s handelspolitik udstikker dermed rammebetingelserne for europæiske virksomheder.
Danmarks rolle
EU’s medlemslande skal godkende de handelsaftaler, der har indflydelse på de politikområder, som landene har kompetencer inden for. Kompetence betyder, hvem der har bemyndigelse til at vedtage lovgivning på området.
De lande, der indgår i en handelsaftale, skal alle underskrive den og færdiggøre nationale processer.
Omkring 80 pct. af Danmarks internationale handel er omfattet af enten EU’s indre marked eller af EU’s handelsaftaler. Langt den største del af de resterende ca. 20 pct. af vores handel er underlagt regler i Verdenshandelsorganisationen (WTO).
Oversigt over EU's handelsaftaler
Hvad er en handelsaftale?
WTO's globale handelsregler
Verdenshandelsorganisationen (WTO) forhandler regler for handel på globalt plan. Arbejdet er drevet af organisationens 164 medlemslande. Alle WTO-aftaler og -regler bliver forhandlet og godkendt af alle medlemmer.
Organisationen er et mellemstatsligt samarbejde. Det betyder, at de regler, der bliver vedtaget, alene forpligter medlemslandene, og alle landene skal derfor være enige om regler vedtaget i mellemstatslige samarbejder.
WTO’s regler omfatter handel med varer og tjenesteydelser samt regler for beskyttelse af intellektuelle ejendomsrettigheder såsom varemærker, patenter, ophavsret m.v.
WTO forhandler desuden frihandelsaftaler, gennemgår medlemmernes handelspolitik og giver støtte til udviklingslandene. WTO er også verdens handelsdomstol, som skal træffe afgørelser i stridsspørgsmål mellem lande. Hvis WTO finder, at en aftale krænker handelsreglerne, skal det ansvarlige land efterleve WTO’s dom.
Både Danmark og EU har været medlem siden oprettelsen i 1995. Det er dog EU-Kommissionen, der repræsenterer alle EU-lande i forhandlingerne i WTO. Inden EU-Kommissionen kan tale på vegne af medlemslandene, koordineres den politiske linje gennem drøftelser mellem EU-landene i Bruxelles.
Udenrigsministeriet om WTO
WTO's medlemmer