EU's klimamål

EU vil reducere CO2-udslippet med 55% i 2030, sammenlignet med 1990.

Større

Parisaftalen

En global udfordring og en global aftale

I 2015 skrev 196 lande under på FN’s store klimaaftale i Paris. Sammen satte de et mål: Undgår at klodens temperatur stiger mere end 2 grader. Landene forpligtede sig til at dele deres nationale klimahandlingsplaner og fortælle, hvor meget de vil reducere deres udledninger af drivhusgasser. Men det er frivilligt, om de faktisk gør det. 

EU har på vegne af Danmark og de andre EU-lande meldt, at vi samlet vil sænke vores udledningen af drivhusgasser med 55 procent i 2030. EU’s klimapolitik handler om at nå det mål. EU blev grundlagt som et fællesskab for kul og stål. I dag er det en hovedprioritet at gøre op med CO2-forureningen.  

Status og resultater

Klodens lande har svært ved at levere resultater i klimakampen. Siden Parisaftalen har de kun leveret 1/3 af de reduktioner, som er nødvendige for at undgå, at temperaturen stiger 2-grader.

Klimakamp i retssale: Forbyder Parisaftalen at udvide lufthavne?

Hvad er EU's målsætninger?

Inden 2030 vil EU reducere CO2-udledningerne med 55% (i forhold til 1990).

EU lovgiver om stort og småt og har igennem de seneste år inddraget hensynet til klimaet, når der er lovgivet om andre emner, som f.eks. boligbyggeri og landbrugsstøtte, og i fælles regler for støvsugere, luftfart og meget mere.

EU har en særlig ordning for de 11.000 mest klimaforurenene virksomheder. De skal sænke deres udledning med 43% (i forhold til 2005). Hvert land er derudover pålagt at sænke deres CO2-udledning. I Danmark skal vi fjerne 39% af vores CO2-udledning.

Derudover har EU vedtaget målsætninger for produktion og anvendelse af energi inden 2030:

  • EU skal øge andelen af energiforbruget i EU fra vedvarende kilder som f.eks. sol, vand og vind til 27%.
  • EU skal forbedre effektiviteten af energiforbruget med 27% (f.eks. gennem bedre isolering af bygninger). 

Eksempel: EU har sat en prop i støvsugeren

Det er forbudt at sælge meget energikrævende støvsugere. Med en ny energibesparende støvsuger kan du spare ca. 500 kroner på elregningen.

Hvordan undgår vi temperaturstigninger?

Jo mere atmosfæren fyldes med CO2 og drivhusgasser, jo mere stiger temperaturen. Videnskabsfolk har regnet baglæns og fastslået, at atmosfæren kan rumme yderligere cirka 800 milliarder ton CO2 før, vi overskrider 2-graders temperaturgrænsen. 

Menneskeheden skal altså skabe en fremtid hvor, vi ikke hvert år fylder mere CO2 i atmosfæren. Og frem til det mål kan vi endnu udlede 800 milliarder ton. Sparer vi meget allerede til næste år, så har vi flere år til at nå i mål. Og omvendt udskyder vi at spare på drivhusgasserne, så har vi ikke mange år før, det skal være helt slut med CO2. I cirka 2040 har vi fyldt 800 milliarder ton ekstra CO2 i atmosfæren, hvis vi fortsætter som i dag.  

Senest opdateret: [21.03.2024]
Sideansvarlig: Søren Pers Kaltoft