Få styr på EU
EU kan virke forvirrende, men med oplægget ”Få styr på EU” vender vi forvirringen til indsigt. Vi sætter fokus på, hvordan Folketinget arbejder med EU i sit daglige arbejde, og hvordan Folketinget har medindflydelse på de beslutninger, som vedtages i EU.
De beslutninger, som tages i EU, har en stor indflydelse på vores allesammens hverdag. Men hvordan beslutter Danmark egentligt, hvad de skal mene om en given sag i EU? Hvilken rolle spiller Folketinget? Og hvad er det nu lige Europaudvalget er?
Det og meget andet giver vi svaret på med det gratis oplæg ”Få styr på EU”, som vi har lavet særligt til elever på ungdomsuddannelserne.
Book et oplæg
”Emnet blev meget mere spændende at høre om,
end da vi havde om det i skolen”
- Elev på en ungdomsuddannelse
Hvad handler oplægget om?
Oplægget handler om Folketingets rolle, når EU vedtager love. Undervejs taler vi om, hvordan Europaudvalget fungerer, og de nationale parlamenters rolle i EU. Det gør vi ved brug af konkrete og aktuelle eksempler.
Samtidig får eleverne også en bred, men hurtig indkøring til EU-systemet.
Før oplægget tager vi eleverne med på en mini-rundvisning, hvor vi bl.a. fortæller om magtens tredeling herhjemme og om Folketingets særlige rolle i det politiske arbejde.
Med oplægget vil vi gerne give eleverne:
- Lyst og mod til at have og udtrykke politiske holdninger
- Indblik i den politiske proces, som former fælles regler for 450 millioner europæere
- Forståelse for den danske del af EU’s lovgivningsproces
- Nysgerrighed og højnet demokratisk engagement
- Lov til at stille spørgsmål om alt omkring EU
Oplægget er en blanding af foredrag, video og klassediskussioner.
”Oplægsholderen havde utroligt meget viden
og var god til at svare på de spørgsmål, der blev stillet.
Det hele var meget jordnært.”
- Underviser på en ungdomsuddannelse
En del af undervisningen
Vi anbefaler, at besøget indgår som en del af et undervisningsforløb med forberedelse og efterbehandling i klassen. Det er en stor fordel, hvis besøget ligger i slutningen af et sådant undervisningsforløb, så eleverne allerede har en god forståelse for EU’s beslutningsprocedure og ved, hvad EU’s institutioner laver. Niveauet for oplægget er tilpasset samfundsfag på A-niveau (STX).
Folketingets EU-Oplysning har produceret forskelligt materiale, som kan bruges i klassen før og efter besøget, herunder publikationen ”EU på kryds og tværs” og podcasten ”Danmark og Europa”.
Gå på opdagelse i undervisningsområdet
Gå til lærerområdet