EU-Domstolen
Domstolen er EU’s dømmende magt og har det sidste ord i spørgsmål om, hvordan medlemslandene skal fortolke EU-retten
Sikrer ensartet fortolkning af EU-lovgivningen i medlemslandene
Afgør retssager mellem Kommissionen og medlemslande og mellem medlemslande.
Personer og virksomheder kan i nogle tilfælde også anlægge sag ved EU-domstolen.
EU-Domstolen er en af de mest centrale institutioner i EU-samarbejdet. Domstolen er EU’s dømmende magt og har det sidste ord i spørgsmål om, hvordan medlemslandene skal fortolke EU-retten – altså EU’s traktater og EU-lovgivning. EU-Domstolen arbejder med forskellige typer søgsmål.
Domstolen skal sikre, at EU’s medlemslande overholder, fortolker og anvender EU-retten på samme måde. Den består af én dommer for hver af EU’s medlemsstater. Dommerne skal være uafhængige. Derfor må den danske dommer f.eks. ikke tage særligt hensyn til danske interesser, når han behandler en sag.
Domstolen dømmer i kontroversielle spørgsmål
Domstolen har gennem tiden afsagt domme, som fortolker EU-retten – derfor er Domstolen både blevet kaldt aktivistisk og politisk, mens andre nøjes med at kalde den dynamisk. Domstolen har f.eks. afsagt en række domme, som har skabt stor debat i EU’s medlemslande.
Domstolen siger f.eks., at virksomheder og borgere direkte kan påberåbe sig EU-retten ved domstolene, selv om EU-retten ikke er gennemført i national lovgivning. Med andre ord forpligter EU-retten ikke bare medlemsstaterne, den giver også borgere og virksomheder rettigheder.
Domstolen har også slået fast, at EU-retten altid har forrang for national ret, hvis der er uoverensstemmelse mellem EU-retten og national ret. Men det er stadig uafklaret, om EU-retten også har forrang over de nationale grundlove.
En tredje kontroversiel dom siger, at EU-borgere, der benytter sig af deres ret til fri bevægelighed til at tage ophold i andre medlemsstater, har ret til at blive familiesammenført med en ægtefælle fra et tredjeland, uden at ægtefællen forinden har boet lovligt i et EU-land.
EU-domstolen og Retten
EU-domstolen
Oprettet i 1952
Består af en dommer fra hvert medlemsstat samt 11 generaladvokater.
- Koncentrerer sig om de væsentlige og principielle sager.
- Arbejder også med appelsager, fortolker love og kan annullerer EU-retsakter.
- Dømmer i sager om passivitet, hvor en EU-institution anklager en anden EU-institution for ikke at handle i en sag.
Retten
Oprettet i 1989
Består af to dommere fra hver medlemsstat.
- Arbejder mest med konkurrenceret, statsstøtte, handel, landbrug og varemærker.
- Der har været en stigning i antallet af sager i retten de seneste år.
Læs om de andre EU-institutioner