B 38 Forslag til folketingsbeslutning om integrationsfamilier.

Udvalg: Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Forkastet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 30-03-2005

Beslutningsforslag som fremsat

20042_b38_som_fremsat (html)

B 38 (som fremsat): Forslag om folketingsbeslutning om integrationsfamilier.

Fremsat den 30. marts 2005 af Anne‑Marie Meldgaard (S), Lotte Bundsgaard (S), Morten Bødskov (S) og Karen J. Klint (S)

Forslag til folketingsbeslutning

om integrationsfamilier

 

Folketinget pålægger regeringen inden den 1. oktober 2005 at sikre, at kommunerne etablerer en ordning, hvor en frivillig dansk familie tilkobles en nytilkommen flygtningefamilie. De danske integrationsfamilier skal ikke have noget formelt ansvar for flygtningefamilierne, men skal fungere som døråbnere og vejledere til det danske samfund og den danske kultur. Familierne skal kobles sammen allerede i forbindelse med modtagelsesplanen, når kommunerne overtager ansvaret for flygtningefamilierne.

Begrebet familie skal forstås i bred forstand og omfatter også enlige og atypiske familieformer, men det skal tilstræbes, at familier med sammenlignelig sammensætning, f.eks. med jævnaldrende børn, kobles sammen, så ordningen danner den bedst mulige grobund for fælles oplevelser og venskaber.

Herboende flygtninge- og indvandrerfamilier, som ønsker større tilknytning til det danske samfund, skal kunne udnytte ordningen, i det omfang der er tilstrækkelig mange danske familier, som melder sig som integrationsfamilier.

 

Bemærkninger til forslaget

Beslutningsforslaget er en stort set uændret genfremsættelse af beslutningsforslag nr. B 116 fra folketingsåret 2004-05, 1. samling (se Folketingstidende 2004-05, 1. samling, tillæg A side 4802 og 4803).

Statsministeren mener, at integrationen ville glide langt nemmere, hvis alle danskere var ven med en indvandrer.

Statsministeren talte desuden på Venstres landsmøde om »Et pres fra grupper, der er kommet ind i det danske samfund, som ikke anerkender og ikke respekterer de grundværdier, det danske folkestyre bygger på.«

Forslagsstillerne er enige i, at en større dialog €" gerne i form af flere venskaber €" mellem indvandrere og danskere vil gøre det nemmere for indvandrere at komme ind i vores samfund og få indsigt i og respekt for de værdier, vores folkestyre bygger på.

Forslagsstillerne ønsker ikke, at udlændinge skal assimileres, men demokrati, frihed og lighed er grundpiller i vores samfund. Derfor er det er vigtigt, at både gamle og nye danskere lever op til de demokratiske pligter, nyder de demokratiske rettigheder og deler de demokratiske værdier.

Men demokratiseringsprocessen kommer ikke af sig selv. Den kræver et kendskab til og en forståelse for de grundlæggende værdier, som kun opstår gennem dialog.

Mange danskere ønsker denne dialog. De er villige til at åbne deres hjem og deres bekendtskabskreds for flygtninge, men mangler en indgangsvinkel. Derfor bør kommunerne etablere en ramme og formidle den første kontakt mellem familierne.

Forslagsstillerne forestiller sig, at de danske familier kan have en mentorfunktion til fritidslivet ved at inddrage flygtningefamilierne i de fritids- og foreningsaktiviteter, de selv deltager i. Samtidig kan de have en uforpligtende vejlederrolle, så flygtningefamilierne kan søge råd om arbejdsmarkedet, børnenes skolegang, mødet med de offentlige systemer og lignende. Men forslagets centrale element er venskabet mellem nye og gamle danskere og den positive dialog og integration, som deraf følger.

Skriftlig fremsættelse

Anne-Marie Meldgaard (S):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om integrationsfamilier.

(Beslutningsforslag nr. B 38).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.