B 66 Forslag til folketingsbeslutning om ændring af forretningsorden for Folketinget.

(Begrænsning af ministres adgang til at søge orlov fra Folketinget).
Udvalg: Udvalget for Forretningsordenen
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Vedtaget

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 12-04-2005

Beslutningsforslag som fremsat

20042_b66_som_fremsat (html)

B 66 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om ændring af forretningsorden for Folketinget. (Begrænsning af ministres adgang til at søge orlov fra Folketinget).

Fremsat den 12. april 2005 af Birthe Rønn Hornbech (V), Svend Erik Hovmand (V), Flemming Damgaard Larsen (V), Poul Nødgaard (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Peter Skaarup (DF), Helge Adam Møller (KF), Pia Christmas-Møller (KF) og Christian Wedell-Neergaard (KF)

Forslag til folketingsbeslutning

om ændring af forretningsorden for Folketinget

(Begrænsning af ministres adgang til at søge orlov fra Folketinget)

 

§ 1

I forretningsorden for Folketinget, som vedtaget den 17. december 1953 og ændret bl.a. den 20. februar 1997 og senest den 16. december 2004, foretages følgende ændringer:

1. § 41, stk. 3, litra e, ophæves.

2. I § 41, stk. 6, udgår »og e«.

3. § 41, stk. 8, 2. pkt., ophæves.

§ 2

Folketingsbeslutningen træder i kraft ved vedtagelsen.

Bemærkninger til forslaget

Almindelige bemærkninger

Forretningsordenen for Folketinget, § 41, stk. 3, litra e, åbner mulighed for, at en minister, der tillige er medlem af Folketinget, kan søge orlov fra Folketinget, så længe den pågældende alene ønsker at give mødet i Tinget i sin egenskab af minister.

Forslagsstillerne finder, at denne regel er helt urimelig. Den tillader, at en minister kan nedlægge sit arbejde som folketingsmedlem, uden at dette berører ministerens indtægt, samtidig med at der indkaldes en stedfortræder til Folketinget, der skal aflønnes for at holde stolen i Folketingssalen varm for ministeren, indtil ministeren enten vender tilbage til lovgivningsarbejdet eller fratræder som minister.

Reglen blev indført i 1997 af et flertal bestående af S, RV, SF, CD og EL, mens alle andre partier stemte imod. Reglen var foreslået af S, RV og CD på et tidspunkt, hvor Det Radikale Venstre var repræsenteret i regeringen med tre af partiets otte folketingsmedlemmer.

Ændringen i forretningsordenen blev ved førstebehandlingen den 17. december 1996 (Folketingstidende spalte 2732 ff.) af den konservative ordfører, Henning Grove, betegnet som »en slags overførselsindkomst til Det Radikale Venstre«. Venstres ordfører, Birthe Rønn Hornbech, karakteriserede forslaget som »et vælgerbedrag«. Venstre og Det Konservative Folkeparti betegnede i udvalgsbetænkningen forslaget som »en særlig ordning for Det Radikale Venstre, hvorved partiet skaffer sig et antal pladser i Folketingssalen, som resultatet ved sidste folketingsvalg ikke berettiger til«.

Forslagsstillerne finder, at det er på høje tid at fjerne denne urimelige særregel, så ingen regeringsmedlemmer i fremtiden fristes til at misbruge den. Det er en god baggrund for at fremsætte dette forslag, at de partier, der var imod indførelsen af reglen, tilsammen har haft et klart flertal i Folketinget uafbrudt siden 2001.

Bemærkninger til forslagets enkelte bestemmelser

Til § 1

 

Til nr. 1

Den foreslåede ændring ophæver den gældende bestemmelse om, at en minister, der er medlem af Folketinget, har mulighed for at få meddelt orlov for sin ministerperiode af andre grunde, end hvor ministeren er udsendt i offentligt hverv eller lignende, og alene ønsker at give møde i sin egenskab af minister.

Til nr. 2

Konsekvens af den foreslåede ændring i nr. 1. Det foreslås at ophæve den nuværende bestemmelse i § 41, stk. 6, hvorefter en minister, der har fået bevilget orlov efter § 41, stk. 3, litra e, har mulighed for at møde i Folketinget i sin egenskab af minister, uden at dette strider mod den meddelte orlov.

Til nr. 3

Konsekvens af den foreslåede ændring i nr. 1. Det foreslås at ophæve den nuværende bestemmelse i § 41, stk. 8, 2. pkt., hvorefter stedfortræderens hverv i de i § 41, stk. 3, litra e, nævnte tilfælde ophører ved den pågældende ministers fratræden som minister.

Til § 2

Folketingsbeslutningen foreslås at træde i kraft ved vedtagelsen.

Skriftlig fremsættelse

Birthe Rønn Hornbech (KF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om ændring af forretningsorden for Folketinget. (Begrænsning af ministres adgang til at søge orlov fra Folketinget).

(Beslutningsforslag nr. B 66).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.