L 2 Forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse.

(Producentansvar for elektronikskrot m.v.).

Af: Miljøminister Connie Hedegaard (KF)
Udvalg: Miljø- og Planlægningsudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 23-02-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20042_l2_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (23. februar 2005)

 

Miljøministeren (Connie Hedegaard):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af miljøbeskyttelsesloven (producentansvar for elektronikskot m.v.).

(Lovforslag nr. L 2).

Lovforslaget er en genfremsættelse af lovforslag L 100, som blev fremsat for Folketinget den 11. november 2004, førstebehandlet den 24. november 2004, andenbehandlet d. 13. januar 2005 og som bortfaldt umiddelbart før 3. behandlingen ved udskrivelse af folketingsvalget den 18. januar 2005. Der henvises i øvrigt til Miljø- og Planlægningsudvalgets betænkning af 10. december 2004 over L 100.

Hovedformålet med lovforslaget er at tilvejebringe de nødvendige hjemler til at gennemføre Europa-Parlamentets og rådets direktiv 2002/96/EF af 27. januar 2003 om affald af elektrisk og elektronisk udstyr.

Formålet med gennemførelse af det nye regelsæt er, at forebygge frembringelsen af affald af elektrisk og elektronisk udstyr og desuden at fremme genbrug, genanvendelse og andre former for nyttiggørelse af affaldet.

Med forslaget indføres for første gang i Danmark et egentligt producentansvar, hvilket især indebærer, at producenter og importører af elektriske og elektroniske produkter pålægges ansvaret for håndtering af affaldet og de økonomiske omkostninger herved.

Med forslaget indføres en række hjemler, som gør det muligt at gennemføre producentansvaret i praksis. Dette sker ved at stille krav om, at producenter og importører for egen regning skal tage affald tilbage og håndtere det forskriftsmæssigt, samt at de skal tilmelde sig et producentregister. Lovforslaget indeholder hjemmel til, at ministeren kan henlægge oprettelse og drift af producentregistret til en af ministeren godkendt privat organisation.

Herudover indeholder direktivet flere bestemmelser, der tager sigte på at gennemføre direktivets detaljerede regler om producenters og importørers økonomiske forpligtelser som led i gennemførelsen af producentansvaret.

Lovforslaget er uændret i forhold til L 100.

Idet der i øvrigt henvises til lovforslaget med bemærkninger, anbefaler jeg det til Folketingets velvillige behandling.