L 41 Forslag til lov om ændring af lov om anvendelsen af visse af De Europæiske Fællesskabers retsakter om økonomiske forbindelser til tredjelande.

(Kontrol med teknisk bistand).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 23-02-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20042_l41_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (23. februar 2005)

 

 

Økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om anvendelsen af visse af De europæiske Fællesskabers retsakter om økonomiske forbindelser til tredjelande (kontrol med teknisk bistand).

(Lovforslag nr. L 41).

Som følge af folketingsvalget genfremsættes L. 138 fra Folketingsåret 2004-05, 1. samling. Der er tale om en uændret genfremsættelse.

I 2000 vedtog EU en fælles aktion om kontrol med teknisk bistand (2000/401/FUSP). Aktionen supplerer EU€™s regler om eksportkontrol med dual-use produkter, dvs. produkter, der både har civil og militær anvendelse, og som i de forkerte hænder kan bruges til udvikling eller produktion af masseødelæggelsesvåben eller missiler.

Formålet med dette lovforslag er at gennemføre den del af den fælles aktion, der vedrører Økonomi- og Erhvervsministeriets ressortområde (dual-use). Jeg forventer, at justitsministeren i starten af 2005 vil gennemføre den resterende del af den fælles aktion, som hører under Justitsministeriets ressortområde (våben).

Med lovforslaget gøres det forbudt uden for EU at yde teknisk bistand om dual-use produkter og teknologi, hvis bistanden er bestemt til anvendelse i forbindelse med masseødelæggelsesvåben. Teknisk bistand kan f.eks. være rådgivning, reparation, vedligeholdelse, opsætning af fabriksanlæg eller undervisning.

Lovforslaget udvider området for kontrol med dual-use. De gældende regler dækker kun udførsler af produkter og teknologi, hvis udførslen sker fra Danmark (eksport). De nye regler vedrører teknisk bistand, der ydes uden for EU€™s grænser.

Lovforslaget er udformet som et forbud, idet det er regeringens holdning, at enhver form for teknisk bistand, der ydes uden for EU, og som er bestemt til udvikling eller fremstilling af masseødelæggelsesvåben, bør forbydes.

Lovforslaget åbner dog op for, at der under særlige sikkerhedspolitiske, humanitære eller andre beskyttelsesværdige forhold kan dispenseres fra forbuddet. Det kan f.eks. komme på tale, hvis den tekniske bistand ydes med det formål at beskytte civilbefolkningen eller som modforanstaltninger imod masseødelæggelsesvåben.

Med lovforslaget skal danske eksportører være opmærksomme på, at en række aktiviteter foretaget uden for EU fremover vil være forbudt, hvis de kan sættes i forbindelse med masseødelæggelsesvåben. Lovforslaget vil derfor blive fulgt op af øget information og rådgivning til eksportørerne.

Idet jeg i øvrigt henviser til bemærkningerne til lovforslaget, skal jeg anbefale forslaget til Folketingets velvillige behandling.