L 69 Forslag til lov om forpligtende kommunale samarbejder.

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Udvalg: Kommunaludvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 24-02-2005

Fremsættelse: 24-02-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20042_l69_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (24. februar 2005)

 

 

Indenrigs- og sundhedsministeren (Lars Løkke Rasmussen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om forpligtende kommunale samarbejder

(Lovforslag nr. L 69).

Lovforslaget er en del af den lovgivningsmæssige gennemførelse af kommunalreformen. Lovforslaget udmønter den del af aftalen om kommunalreformen, der vedrører kommunernes adgang til at indgå forpligtende kommunale samarbejder.

Lovforslaget fastsætter, at samarbejderne skal omfatte følgende opgaveområder: hele den kommunale beskæftigelsesindsats, som kommunerne skal varetage i jobcentre, alle kommunale opgaver vedrørende genoptræning, der ikke foregår under sygehusindlæggelse, alle kommunale opgaver på natur- og miljøområdet, en række opgaver vedrørende ydelse af hjælp efter lov om social service og kommunernes opgaver vedrørende specialundervisning i specialskoler og specialklasser og vedrørende pædagogisk-psykologisk rådgivning samt alle kommunale opgaver vedrørende specialundervisning af voksne.

Det fastsættes i lovforslaget, at samarbejderne er pligtmæssige, og at samarbejdsformen er delegation af udøvelsen af opgaverne, således at de delegerende kommunalbestyrelser bevarer ansvaret for opgaverne. Indenrigs- og Sundhedsministeren udpeger efter lovforslaget samtidig med fastsættelsen af den nye kommunale inddeling de grupper af kommuner, der skal samarbejde efter loven, samt hvilke kommunalbestyrelser der inden for de enkelte opgaveområder skal varetage udøvelsen af opgaverne på vegne af de øvrige kommuner i gruppen. Der skal herved tages hensyn til kommunalbestyrelsernes ønsker.

Endvidere indeholder lovforslaget bestemmelser om afholdelsen af omkostningerne ved udøvelsen af opgaverne, om klage over og ændring af afgørelser truffet af en bemyndiget kommune, og om udveksling af oplysninger mellem de involverede kommunalbestyrelser.

Ansatte, der udelukkende eller helt overvejende er beskæftiget med en opgave, der delegeres som led i et forpligtende kommunalt samarbejde, overføres efter lovforslaget til den bemyndigede kommune i samarbejdet. Endvidere finder virksomhedsoverdragelsesloven anvendelse på alle ansatte, som overføres til en bemyndiget kommune som led i et forpligtende kommunalt samarbejde.

Fastlæggelsen af, hvilke ansatte der skal overføres til de bemyndigede kommuner, skal som udgangspunkt ske ved aftale mellem den delegerende og den bemyndigede kommunalbestyrelse. Der er i lovforslaget fastsat en fremgangsmåde for indgåelsen af sådanne aftaler, der bl.a. indebærer, at de delingsråd, der er nedsat i medfør af forslag til lov om visse proceduremæssige spørgsmål i forbindelse med kommunalreformen, træffer afgørelse, hvis aftale ikke indgås. Den delegerende og den bemyndigede kommune vil i overensstemmelse med reglerne i forslag til lov om visse proceduremæssige spørgsmål i forbindelse med kommunalreformen være forpligtet til at orientere repræsentanter for de ansatte og de ansatte om fremgangsmåde for indgåelse af sådanne aftaler m.v.

Lovforslaget indeholder særlige bestemmelser, der gør det muligt at tage særlige hensyn til ø-kommuner, der ønsker at indgå i et forpligtende kommunalt samarbejde.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings hurtige og velvillige behandling.