L 116 Forslag til lov om ændring af ligningsloven, selskabsskatteloven og andre skattelove.

(Justering af erhvervsbeskatningen).

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2005-06
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 14-12-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20051_l116_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (14. december 2005)

 

 

Skatteministeren (Kristian Jensen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af ligningsloven, selskabsskatteloven og andre skattelove (Justering af erhvervsbeskatningen)

(Lovforslag nr. L 116).

Regeringen er blevet opmærksom på et hul i skattelovgivningen, som det er nødvendigt at lukke straks med fremsættelse af lovforslag. Det drejer sig om et forslag om kapitalfonde og koncerndefinitionen i værnsregler vedrørende tynd kapitalisering mv.

I de senere år har flere danske og udenlandske kapitalfonde opkøbt danske koncerner. Opkøbet foretages gennem et til lejligheden oprettet dansk holdingselskab evt. med en høj grad af lånefinansiering og dermed betydelige renteudgifter. Herved nedbringes umiddelbart den skattepligtige indkomst i Danmark i den opkøbte koncern.

Kapitalfondene kan være organiseret som kommanditselskaber. Ifølge dansk skatteret betragtes kommanditselskaber og lignende selskaber ikke som selvstændige skattesubjekter, men som skattetransparente enheder. Det indebærer, at de danske værnsregler vedrørende for eksempel tynd kapitalisering, armslængdeprincippet og kildeskat på renter til skattelylande, der har til formål at begrænse skatteplanlægning vedrørende koncernintern gæld, ikke kan anvendes.

Der er imidlertid ikke tvivl om, at kapitalfonden udøver bestemmende indflydelse på holdingselskabet og derfor €" på linie med internationale koncerner organiseret på traditionel vis som selskaber - bør omfattes af reglerne om transfer pricing, tynd kapitalisering og kildeskat på koncerninterne renter, når investorerne i kapitalfonden agerer samlet.

Der foreslås en ændring af koncerndefinitionen i værnsreglerne om transfer pricing, tynd kapitalisering, kildeskat på koncerninterne renter og kildeskat på koncerninterne kursgevinster, således at gæld til transparente enheder, som f.eks. kommanditselskaber, anses for koncernintern gæld på samme måde som hvis den udenlandske långiver var et selskab.

Skatteministeriet foretager løbende en nøje analyse af skattelovgivningen og er i den forbindelse blevet opmærksom på huller i skattelovgivningen, herunder et hul vedrørende genanbringelse af ejendomsavance i erhvervsejendomme, der efterfølgende omklassificeres til et skattefrit parcelhus. Disse foreslås lukket i samme ombæring.

Alle forslagene har hovedsageligt karakter af værnsregler, der helt overvejende skal forhindre utilsigtede, fremtidige provenutab.

Lovforslaget har ikke været sendt i ekstern høring. Dette sker i forbindelse med fremsættelsen.

Idet jeg i øvrigt henviser til bemærkningerne til lovforslaget, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets hurtige og velvillige behandling.