L 51 Forslag til lov om ændring af lov om aktieselskaber, lov om anpartsselskaber, lov om visse erhvervsdrivende virksomheder, lov om erhvervsdrivende fonde, lov om det europæiske selskab (SE-loven) og lov om Det Centrale Virksomhedsregister.

(Forenklinger og lettelser af administrative byrder samt ændringer som følge af reduktion af revisionspligten for visse små virksomheder m.v.).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2005-06
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 16-11-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20051_l51_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (16. november 2005)

 

 

Økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om aktieselskaber, lov om anpartsselskaber, lov om visse erhvervsdrivende virksomheder, lov om erhvervsdrivende fonde, lov om det europæiske selskab (SE-loven) og lov om Det Centrale Virksomhedsregister (Forenklinger og lettelser af administrative byrder samt ændringer som følge af reduktion af revisionspligten for visse små virksomheder m.v.)

(Lovforslag nr. L 51).

Som et led i at sikre gode rammevilkår for danske virksomheder ønsker regeringen en enkel, klar og effektiv erhvervslovgivning, der er så let som mulig for erhvervslivet at administrere og efterleve. Gode selskabsretlige rammer vil kunne fremme virksomhedernes effektivitet og konkurrenceevne samt sikre investorernes investeringslyst.

Administrative byrder er især problematisk for de små virksomheder. Byrderne beslaglægger ikke kun virksomhedernes tid og ressourcer, men kan i små virksomheder betyde, at virksomhedernes energi og virkelyst mindskes. Det er endvidere vigtigt at sikre, at erhvervslivet har et lovgrundlag, som følger den teknologiske såvel som den internationale udvikling. Overimplementering af EU-regler skal som udgangspunkt være undtagelsen.

Regeringen har allerede gennemført en række tiltag, der har forenklet og moderniseret dele af selskabsretten. Lovforslaget fortsætter denne indsats.

Med forslaget øges paralleliteten mellem de enkelte selskabslove ved at overføre regler, der har vist sige gode og velfungerende på ét område, til andre områder. Endvidere sigter en række af forslagene mod at målrette anpartsselskabsloven mod dens oprindelige formål, nemlig at skabe en selskabsform, der er særligt egnet for mindre virksomheder og for virksomheder med få ejere.

Initiativerne for at fremme anvendelsen af digitale løsninger og informationsteknologi mest muligt videreføres, og det samme gælder initiativet om at skabe én indgang til selskabsoplysninger.

Forslaget indeholder desuden en række konsekvensændringer som følge af den foreslåede reduktion af revisionspligten for de helt små virksomheder.

Moderniseringen og forenklingen af selskabslovgivningen skal bidrage til fleksible og enkle regler og samtidig reducere de administrative byrder, der ikke er nødvendige for at beskytte kreditorer og aktionærer. En effektiv og rimelig beskyttelse af aktionærer og kreditorer tillægges således fortsat stor vægt.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de bemærkninger, der ledsager det, skal jeg anbefale forslaget til Tingets velvillige behandling.