B 1 Forslag til folketingsbeslutning om at fjerne loftet over kontanthjælpen.

Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 05-10-2006

Fremsat: 05-10-2006

Beslutningsforslag som fremsat

20061_b1_som_fremsat (html)

B 1 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om at fjerne loftet over kontanthjælpen.

Fremsat den 5. oktober 2006 af Thomas Adelskov (S), Jytte Andersen (S), Lise von Seelen (S), Elisabeth Geday (RV), Martin Lidegaard (RV) og Margrethe Vestager (RV)

Forslag til folketingsbeslutning

om at fjerne loftet over kontanthjælpen

 

Folketinget pålægger regeringen snarest muligt at fremsætte de nødvendige lovforslag, der fjerner loftet over kontanthjælpen.

Bemærkninger til forslaget

Da forliget »Flere i arbejde« blev indgået for 4 år siden med Socialdemokraternes og Det Radikale Venstres tilslutning, var fokus på økonomiske beregninger, der viste, at kontanthjælpsmodtagere med mange børn og høje boligudgifter ville miste penge på at komme i arbejde, og at mange andre kun ville kunne tjene ganske lidt på at få et arbejde. Derfor accepterede de to partier, at regeringen lagde et loft over hjælpen for at få flere kontanthjælpsmodtagere i arbejde.

Siden forliget blev indgået, er der kommet en række forskellige undersøgelser og vidnesbyrd, der peger på, at loftet ikke virker som tiltænkt. Tværtimod peger såvel undersøgelsen »Loft over ydelser« fra Socialforskningsinstituttet (SFI), årsberetningen fra Rådet for Socialt Udsatte, Socialministeriets erfaringsopsamling fra 37 private velgørenhedsorganisationer og regeringens egne beregninger på, at loftet ikke skaffer folk i arbejde, men derimod blot gør dem fattigere.

Tandlægen, vintertøjet og de nye støvler bliver nedprioriteret, og sågar huslejen og medicinen undlader flere kontanthjælpsmodtagere end før at betale. Selv om SFI godt nok kan konstatere et lidt øget jobsøgningsomfang, medfører det ikke en tilsvarende stigning i beskæftigelsesgraden. Tallene peger på, at kun omkring 10 pct. af de personer, der bliver ramt af loftet, bliver selvforsørgende inden for et år. Det tal er ikke væsentlig højere end for dem, der ikke bliver berørt af kontanthjælpsloftet.

Hvis økonomiske incitamenter skal virke, skal de personer, der udsættes for det økonomiske pres, kun mangle et arbejde og ikke have andre væsentlige problemer at tumle med €" f.eks. et misbrug, sprogproblemer, sociale problemer eller en psykisk sygdom. Faktum er, at kontanthjælpsmodtagere i tre ud af fire tilfælde har mange andre problemer end ledighed. Således er ca. 70 pct. af kontanthjælpsmodtagerne placeret i matchgruppe 4 og 5, som ikke skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet på grund af sociale, kompetencemæssige eller personlige problemer m.v.

Siden VK-regeringen trådte til, har mange tusinde danske børn fået forringede vilkår. Over 30.000 børn er ramt økonomisk af kontanthjælpsloftet, flere tusinde af starthjælpen. Også antallet af familier, der sættes på gaden, er stigende.

Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre finder det ikke rimeligt, at over 30.000 børn straffes som følge af regeringens udlændinge- og beskæftigelsespolitik. Regeringen risikerer at skabe endnu flere sociale problemer for den næste generation. Derfor ønsker Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre at fjerne kontanthjælpsloftet, fjerne starthjælpen og foretage en markant forbedring af de kummerlige forhold, som vi i øjeblikket tilbyder flere hundrede asylbørn.

Skriftlig fremsættelse

Thomas Adelskov (S):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at fjerne loftet over kontanthjælpen.

(Beslutningsforslag nr. B 1).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.