L 101 Forslag til lov om ændring af forsikringsaftaleloven og forskellige andre love.

(Begunstigelser i forsikringsordninger og ændringer som følge af arveloven m.v.).

Af: Justitsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 06-12-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l101_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (6. december 2006)

 

 

Justitsministeren (Lene Espersen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af forsikringsaftaleloven samt forskellige andre love (Begunstigelser i forsikringsordninger samt ændringer som følge af arveloven mv.)

(Lovforslag nr. L 101).

Formålet med lovforslaget er at gennemføre en revision af forsikringsaftalelovens og pensionsopsparingslovens regler om indsættelse af begunstigede i forsikringsordninger og pensionsopsparingsordninger. Lovforslaget har endvidere til formål at gennemføre de ændringer i lovgivningen, der er en følge af det forslag til ny arvelov, der er fremsat samtidig med dette lovforslag (lovforslag nr. L 100).

Lovforslaget bygger i vidt omfang på overvejelserne i betænkning nr. 1473/2006 om revision af arvelovgivningen mv.

De foreslåede ændringer i forsikringsaftaleloven og pensionsopsparingsloven indebærer, at der indføres en pligt for forsikringsselskaber og pengeinstitutter mv. til at underrette den skifteret, der behandler boet efter en forsikringstager, om de begunstigelsesindsættelser, som en forsikringstager eller pensionsopsparer har foretaget i sine ordninger. Skifteretten skal herefter underrette ægtefællen og livsarvingerne om begunstigelsesindsættelsen, således at disse kan få lejlighed til at tage stilling til, om der kan være grund til indsigelse mod, at hele forsikringssummen eller opsparingen udbetales til den begunstigede. Reglerne om indsigelser mod udbetalingen til den begunstigende foreslås endvidere ændret, således at der fremover skal lægges vægt på, om det er urimeligt, at forsikringssummen tilfalder den begunstigede frem for ægtefællen eller livsarvingerne.

Det foreslås desuden, at ugifte samlevende i stabile forhold €" efter lovforslaget par, der har boet sammen i 2 år på fælles bopæl eller samboende par, der har barn sammen €" medtages i kredsen af personer, der er omfattet af standardbegunstigelsesklausulen "nærmeste pårørende", og at "nærmeste pårørende" fremover, i overensstemmelse med hvad der allerede i dag sker i praksis, anses for begunstiget, hvis ikke forsikringstageren har foretaget en særskilt begunstigelsesindsættelse.

Lovforslaget indeholder endvidere forslag til nogle ændringer i dødsboskifteloven. Disse ændringer indebærer bl.a., at skifteretten fremover kan beslutte, at der ikke skal foretages omkostningskrævende eftersøgninger af arvinger, hvis omkostningerne ved en sådan eftersøgning står i misforhold til boets midler. Lovforslaget indebærer endvidere, at der fremover skal udstedes proklama inden et bos udlevering til uskiftet bo eller som ægtefælleudlæg. Dette har hidtil været frivilligt. Endvidere foreslås der indsat en regel om, at ugifte samlevende i stabile parforhold uafhængigt af en eventuel testamentarisk arveret skal have adgang til at overtage den hidtidige fælles bolig og sædvanligt indbo til vurderingsbeløbet.

Herudover foreslås der nogle mindre ændringer og tilpasninger i retsafgiftsloven, boafgiftsloven, lov om en garantifond for indskydere og investorer, boafgiftsloven, dødsboskatteloven og pensionsbeskatningsloven i lyset af forslaget til ny arvelov.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg herved anbefale forslaget til Det Høje Tings velvillige behandling.