L 103 Forslag til lov om ændring af straffeloven.

(Demokratisering af og indførelse af ligebehandlingsprincip i straffelovens racismeparagraf).

Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Bortfaldet

Lovforslag som fremsat

Fremsat: 07-12-2006

Fremsat: 07-12-2006

Lovforslag som fremsat

20061_l103_som_fremsat (html)

L 103 (som fremsat): Forslag til lov om ændring af straffeloven. (Demokratisering af og indførelse af ligebehandlingsprincip i straffelovens racismeparagraf).

Fremsat den 7. december 2006 af Søren Krarup (DF), Kim Christiansen (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Christian H. Hansen (DF), Pia Kjærsgaard (DF), Morten Messerschmidt (DF), Hans Kristian Skibby (DF) og Peter Skaarup (DF)

Forslag

til

Lov om ændring af straffeloven

(Demokratisering af og indførelse af ligebehandlingsprincip i straffelovens racismeparagraf)

 

§ 1

I straffeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1000 af 5. oktober 2006, foretages følgende ændringer:

1.  § 266 b, stk. 1, affattes således

»Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en hvilken som helst gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.«

2. I § 266 b, indsættes efter stk. 1 som nyt stykke:

»Stk. 2.Udtalelsen eller meddelelsen er dog straffri uanset sin form, såfremt den er sand eller fremsætteren havde rimelig grund til at anse den som dækkende for de faktiske forhold eller var provokeret til at fremsætte den.«

 

Stk. 2 bliver herefter stk. 3.

§ 2

Loven træder i kraft dagen efter bekendtgørelsen i Lovtidende.

Bemærkninger til lovforslaget

Lovforslaget tilsigter at bringe straffelovens § 266 b (»racismeparagraffen«) i overensstemmelse med såvel almindelig demokratisk tradition som ligebehandlingsprincippet.

Forslagsstillerne har tidligere fremsat forslag til lov om ændring af straffeloven. (Ophævelse af racismeparagraffen), jf. lovforslag nr. L 103 fra folketingsåret 2001-02, 2. samling (Folketingstidende 2001-02, 2. samling, forhandlingerne side 4616 og till. A side 2807 og 2809).

Ved førstebehandlingen af lovforslaget fremkom forskellige indvendinger såvel fra justitsministerens side som fra ordførere for Folketingets partier. Der er ved udarbejdelsen af nærværende lovforslag taget hensyn til disse indvendinger. Det tidligere forslag indebar en egentlig ophævelse af straffelovens § 266 b. Det har i den forbindelse været overvejet, om en ophævelse af § 266 b burde kombineres med en præcisering af straffelovens injuriebestemmelser, eller om disse allerede i forvejen er tilstrækkelige til at sikre, at Danmarks forpligtelser efter FN€™s racediskriminationskonvention er opfyldt, jf. justitsministerens udtalelse ved førstebehandlingen af det tidligere lovforslag.

Forslagsstillerne har med nærværende lovforslag lagt vægt på, at der efter vedtagelse af forslaget ikke kan rejses den mindste tvivl om, at Danmark opfylder sine forpligtelser i medfør af racediskriminationskonventionen. Dernæst har forslagsstillerne taget hensyn til de udtalelser, der ved førstebehandlingen fremkom fra ordførerne Birthe Rønn Hornbech (V), Helge Adam Møller (KF) og andre ordførere. På den baggrund har forslagsstillerne valgt alene at foreslå ændringer, der præciserer § 266 b, således at den eksisterende bestemmelse i øvrigt forbliver gældende.

Efter vedtagelse af nærværende lovforslag er det ganske udelukket, at der vil kunne rejses kritik af den måde, hvorpå Danmark varetager sine forpligtelser i medfør af racediskriminationskonventionen. Men samtidig vil det med lovændringen være sikret langt bedre end i dag, at ytringer af politisk indhold mødes med modsigelse og ikke med strafforfølgelse. Det bør være grove handlinger, der kriminaliseres af loven, ikke politiske holdninger.


Bilag 1

Lovforslaget sammenholdt med gældende lov

Gældende formulering

 

Lovforslaget

§ 266 b. Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.

 

 

 

 

 

 

Stk. 2. Ved straffens udmåling skal det betragtes som en særligt skærpende omstændighed, at forholdet har karakter af propagandavirksomhed.

 

 

Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en hvilken som helst gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.

Stk. 2.Udtalelsen eller meddelelsen er dog straffri uanset sin form, såfremt den er sand eller fremsætteren havde rimelig grund til at anse den som dækkende for de faktiske forhold eller var provokeret til at fremsætte den.

 

 

 

Stk. 2 bliver herefter stk. 3.

 

 

 

Skriftlig fremsættelse

Søren Krarup (DF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af straffeloven . (Demokratisering af og indførelse af ligebehandlingsprincip i straffelovens racismeparagraf).

(Lovforslag nr. L 103).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager lovforslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.