L 16 Forslag til lov om ændring af integrationsloven og lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl.

(Reform af integrationslovens finansieringssystem og omlægning af finansieringen af danskuddannelse til udlændinge, der ikke er omfattet af integrationsloven, m.v.).

Af: Integrationsminister Rikke Hvilshøj (V)
Udvalg: Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 04-10-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l16_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (4. oktober 2006)

 

Integrationsministeren (Rikke Hvilshøj):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af integrationsloven og lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. (Reform af integrationslovens finansieringssystem og omlægning af finansieringen af danskuddannelse til udlændinge, der ikke er omfattet af integrationsloven m.v.).

(Lovforslag nr. L 16).

Den 17. juni 2005 indgik regeringen aftale med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne om regeringens integrationsplan "En ny chance til alle" (integrationsaftalen). Aftalen udmøntes af regeringen og Dansk Folkeparti.

Integrationsaftalen indeholder en lang række initiativer om garanti for relevante uddannelsestilbud til alle unge, om at udlændinge skal vise vilje til integration ved underskrivelse af en integrationskontrakt, om at det skal kunne betale sig at arbejde, om forebyggelse og bekæmpelse af ekstremisme og kriminalitet, om en fortsat indsats mod ghettoisering og om, at kommunerne skal gøre mere for integrationen.

Som led i indsatsen for at få kommunerne til at gøre mere for integrationen er det endvidere bestemt i aftalen, at kommunerne skal belønnes for en aktiv integrationsindsats, og at incitamenterne hertil skal styrkes.

Som opfølgning på dette punkt i integrationsaftalen blev der i juni 2005 nedsat en arbejdsgruppe, der fik til opgave at komme med forslag til en samlet reform af det nuværende finansieringssystem for introduktionsprogrammet og danskuddannelse med henblik på at forenkle finansieringssystemet og øge kommunernes incitamenter. Arbejdsgruppens rapport blev offentliggjort i april 2006.

På baggrund af aftalen og arbejdsgruppens rapport fremsætter regeringen hermed forslag om ændring af integrationslovens finansieringsregler.

Med lovforslaget gennemføres en forenkling af finansieringssystemet samtidig med, at kommunernes incitament til en effektiv integration over for nyankomne styrkes.

Lovforslaget indebærer, at refusionen af kommunernes udgifter til introduktionsydelse og hjælp i særlige tilfælde nedsættes fra 75 pct. til 50 pct. Lovforslaget indebærer endvidere, at programtilskuddene fjernes €" bortset fra det månedlige programtilskud til kommuner, der har ansvaret for integrationsindsatsen for en mindreårig uledsaget flygtning, og at der i stedet indføres 50 pct. refusion på kommunernes udgifter til danskuddannelse og aktivering. For at fastholde kommunernes incitament til at yde en generel integrationsindsats fastholdes grundtilskuddet.

Endvidere indeholder lovforslaget et forslag om forhøjelse af resultattilskuddene ved bestået danskprøve og overgang til ustøttet beskæftigelse, ligesom det foreslås, at der kan ydes resultattilskud, hvis udlændingen påbegynder og fortsætter en studie- eller erhvervskompetencegivende uddannelse i mindst seks måneder.

Lovforslaget indeholder herudover forslag om en styrket finansiering af kommunernes tilbud om danskuddannelse til de grupper af udlændinge, der ikke er omfattet af integrationsloven.

Endelig indeholder lovforslaget forslag til enkelte justeringer af danskuddannelsesloven som led i den samlede reform af finansieringssystemet.