L 195 Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik.

(Justering af den øvre grænse for hjælp (loftet) til modtagere af kontanthjælp m.v.).

Af: Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 28-03-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l195_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (28. marts 2007)

 

 

Beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik. (Justering af den øvre grænse for hjælp (loftet) til modtagere af kontanthjælp m.v.).

(Lovforslag nr. L 195).

Der er behov for at justere reglerne om beregningen af kontanthjælp. Det skal bl.a. sikres, at et barn får mulighed for at være sammen med mindst den ene af forældrene i barselsperioden, ligesom det skal sikres, at reglerne ikke modvirker incitamentet til at tage en SU-berettigende uddannelse.

Det foreslås, at alle, der modtager hjælp under barsel, undtages fra 500 kr.'s nedsættelsen og den øvre grænse for hjælp (loftet), og at SU-modtagere, der er gift med en kontanthjælpsmodtager, undtages fra 500 kr.'s nedsættelsen. Derudover foreslås en ændret fordeling af hjælp til gifte, hvor den ene ægtefælle modtager kontanthjælp og den anden starthjælp eller introduktionsydelse samt en forhøjelse af det fradragsfrie beløb for kontanthjælpsmodtagere, der er gift eller samlevende med en starthjælpsmodtager.

Visse af de regler i lov om aktiv socialpolitik, der ændres, finder tillige anvendelse for personer, der modtager introduktionsydelse efter integrationsloven.

Forslaget om undtagelse for personer på barsel medfører offentlige merudgifter i 2007 på i alt 6,8 mio. kr. og årlige merudgifter på 13,6 mio. kr. i årene fremover.

Forslaget om undtagelsen for SU-modtagere medfører offentlige merudgifter i 2007 på 0,8 mio. kr. og årlige merudgifter på 1,6 mio. kr. i årene fremover.

Forslaget om ændret fordeling af hjælp til visse ægtepar har ingen konsekvenser for de samlede offentlige udgifter.

Forslaget om forhøjet fradragsfrit beløb for visse par medfører offentlige merudgifter i 2007 på ca. 0,2 mio. kr. og årlige merudgifter på 0,4 mio. kr. i årene fremover.

Forslaget har ingen administrative konsekvenser, ingen konsekvenser for erhvervslivet, ingen miljømæssige konsekvenser og forslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter.

Det foreslås, at lovforslaget træder i kraft den 1. juli 2007. For ændret fordeling af hjælp mellem ægtefæller foreslås en overgangsregel indtil 1. januar 2008.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de bemærkninger, der ledsager det, skal jeg anbefale forslaget til Tingets velvillige behandling.