L 216 Forslag til lov om ændring af lov om landbrugsejendomme.

(Ændrede regler om bopælspligt).

Af: Fødevareminister Hans Christian Schmidt (V)
Udvalg: Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 25-04-2007

Fremsættelse: 25-04-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l216_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (25. april 2007)

 

 

Fødevareministeren (Hans Christian Schmidt):

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om landbrugsejendomme. (Ændrede regler om bopælspligt)

(Lovforslag nr. L 216).

Formålet med lovforslaget er at foretage en tilpasning af bopælskravet, som det findes i den gældende lov om landbrugsejendomme, således at loven imødekommer EF-Domstolens afgørelse.

EF-Domstolen har den 25. januar 2007 med dommen i Festersen-sagen fastslået, at bopælskravet for landbrugsejendomme under 30 ha i sin nuværende udformning er uforeneligt med EF-Traktatens artikel 56 om kapitalens frie bevægelighed. Det er derfor en konsekvens af dommen, at landbrugsloven skal ændres.

Landbrugsloven indeholder dels en bopælspligt ved erhvervelse af en landbrugsejendom, dels en bopælspligt ved drift af en landbrugsejendom.

Efter de gældende regler i landbrugsloven skal bopælskravet ved erhvervelse af en landbrugsejendom opfyldes af erhververen selv.

Det foreslås, at den personlige bopælspligt ændres til en upersonlig bopælspligt ved erhvervelse af landbrugsejendomme under 30 ha, hvor bopælspligten således også skal kunne opfyldes ved, at en anden person end erhververen tager fast bopæl på ejendommen.

Denne bopælspligt skal som hidtil opfyldes i mindst 8 år.

Det foreslås endvidere, at den permanente bopælspligt for den, der driver ejendommen, ophæves for bedrifter under 30 ha.

Endvidere foreslås det, at den erhverver, der ikke selv tager fast bopæl på ejendommen, kun må opholde sig på ejendommen, når dette sker i naturlig tilknytning til ejendommens drift.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2007.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslagets bemærkninger, anbefaler jeg lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.