B 5 Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks indgåelse af overenskomst af 2. februar 2007 mellem Kongeriget Danmarks regering sammen med Færøernes landsstyre på den ene side og Islands regering på den anden side om den maritime afgrænsning i området mellem Færøerne og Island.

Af: Udenrigsminister Per Stig Møller (KF)
Udvalg: Udvalget vedrørende Færøske Forhold
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Vedtaget

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 28-11-2007

Fremsættelsestale af beslutningsforslag

20072_b5_fremsaettelsestale (html)

Udenrigsministeren (Per Stig Møller):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks indgåelse af overenskomst af 2. februar 2007 mellem Kongeriget Danmarks regering sammen med Færøernes landsstyre på den ene side og Islands regering på den anden side om den maritime afgrænsning i området mellem Færøerne og Island

(Beslutningsforslag nr. B 5).

Forslaget tilsigter at muliggøre Danmarks indgåelse af overenskomst af 2. februar 2007 mellem Kongeriget Danmarks regering sammen med Færøernes landsstyre på den ene side og Islands regering på den anden side om den maritime afgrænsning i området mellem Færøerne og Island. Teksten til overenskomsten med tilhørende kortskitse er bilagt forslaget.


I overensstemmelse med FN's Havretskonvention af 1982, der er ratificeret af både Danmark og Island, har kyststaterne adkomst til maritime zoner indtil en afstand af 200 sømil fra basislinjen (kystlinjen). I det pågældende havområde er afstanden mellem kysterne imidlertid over en strækning på 700 km mindre end 400 sømil. Der ville derfor opstå en overlapning mellem fulde 200 sømils zoner dækkende et område på ca. 166.000 km2, medmindre der mellem parterne blev aftalt fastlæggelse af en "midtlinje". Begge parter har hidtil i deres respektive lovgivning defineret grænsen i dette område som "midtlinjen" uden præcis angivelse af dens forløb. Der har imidlertid ikke været enighed om midtlinjens forløb, idet Island har hævdet, at et islandsk skær (Hvalbakur) ca. 35 sømil fra kysten skulle indgå i beregningen, hvorved midtlinjen rykkedes nærmere mod Færøerne. Danmark/Færøerne har hævdet som udgangspunkt, at der ikke var tilstrækkelig folkeretlig basis for anvendelsen af Hvalbakur ved midtlinjeberegningen. Der er følgelig opstået et gråzoneområde, som begge parter har gjort krav på. Efter langvarige forhandlinger opnåedes imidlertid et foreløbigt kompromis ved "Agreed Minutes" indgået i Tórshavn den 25. september 2002 mellem Færøernes lagmand og Islands udenrigsminister. Løsningen gik ud på, at gråzoneområdet deltes efter en særlig formel, som desuden indebar gensidig adgang til fiskeri m.v. i en del af området, "Det særlige Område". På grundlag af "Agreed Minutes" og efterfølgende tekniske drøftelser i forbindelse med justering af basispunkter nåede parterne frem til den foreliggende overenskomsttekst, som undertegnedes i København og Reykjavík henholdsvis den 1. og 2. februar 2007.


Det er parternes ønske, at overenskomsten træder i kraft snarest. Den islandske regering har efter afslutning af de interne procedurer på Island den 15. maj 2007 meddelt sit samtykke til indgåelse af overenskomsten.


Færøernes landsstyre har efter afslutning af de interne procedurer på Færøerne meddelt sit samtykke til indgåelse af overenskomsten.


Idet jeg i øvrigt henviser til de bemærkninger, der led­sager forslaget, skal jeg tillade mig at anbefale det til det høje Tings velvillige behandling.