(Ordfører)
Ellen Trane Nørby (V):
Tak. Der foregår hele tiden nogle løbende drøftelser om, hvordan ophavsretten skal skrues sammen i Danmark. I Venstre ser vi de her drøftelser som et resultat af de mange positive udviklinger, som vi også ser på det digitale område, for efterhånden som den fagre verden udvikles, lægger det også helt naturligt pres på den ophavsrettighedslovgivning, som blev opfundet lang tid før, vi overhovedet talte om internettet og om at downloade ting på iPod og søge ting on demand. Derfor er der heller ingen tvivl om, at L 58 og den ændring af ophavsretsloven, der lægges op til, nok ikke bliver det sidste lovforslag, vi kommer til at se på det ophavsretlige område. Dertil må vi sige, at den digitale udvikling simpelt hen går for hurtigt.
I Venstre håber vi, at vi på baggrund af L 58 og også på baggrund af mange af de spændende debatter, der har været i forskellige foreninger og forskellige fora i den seneste tid, også kan tage en mere overordnet og generel debat om ophavsretten i en digital verden. Jeg tror simpelt hen, at vi her blandt partierne i Folketinget har behov for en bredere debat om, hvordan ophavsretslovgivningen skal se ud i et digitalt Danmark anno 2008.
Der er heller ingen tvivl om, at hvis Danmark ønsker at være en førende aktør inden for oplevelsesøkonomien, og hvis hele oplevelsesøkonomien skal være et satsningsområde for os i Danmark, er vi også nødt til at forholde os til de udfordringer, som det kommer til at give på ophavsretsområdet.
Nogle af de områder, som L 58 kommer til at sikre en større klarhed om, er masseudnyttelsen af værker, rettighedsclearing og forhold, hvor rettighedshaveren eller rettighedshaverne ikke umiddelbart kan identificeres, eller hvor det ikke er muligt at cleare det, som man har gjort hidtil, ved en direkte identifikation. Derfor er der heller ingen tvivl om, at L 58 og de ændringer, der lægges op til, vil være et kæmpe skridt fremad i forhold til at sikre digitaliseringen af den danske kulturarv.
Den danske kulturarv er jo en guldgrube, hvor vi forhåbentlig fremover med de her ændringer også kan sikre, at programmer, værker, som vi allerede en gang har betalt licens for, eller som vi har stiftet bekendtskab med tidligere, og som i dag fysisk forudsætter, at vi bevæger os hen på et særligt museum, på et bibliotek eller på et institut, også i fremtiden kan gøres tilgængelige for os i cyberspace og dermed også være med til at pirre vores nysgerrighed efter at gå på opdagelse i vores kulturarv.
Den digitale verden rummer alskens muligheder for, at vi kan opleve verden på en ny måde og gense de gamle perler. Det er jo netop det, vi ser de første skridt til nu, hvor Danmarks Radio på deres Bonanza har givet mulighed for, at danskerne kan gå på opdagelse i kulturarven og gå ind og lede blandt de der afsnit, som vi måske har lyst til at gense. Det kunne være et afsnit af »Matador« eller »Poul og Nulle i hullet«, eller hvad det måtte være.
Med L 58 giver vi mulighed for, at den proces, vi har sat i gang - både i Danmarks Radio, på vores museer og på Filminstituttet - nu kan fortsætte, og at vi ikke får de tvister om ophavsretten.
Så man kan sige, at der er mange tiltag, og at der også er mange elementer i L 58, som er en modernisering af ophavsretsloven. Der er også mange elementer, som L 58 simpelt hen ikke rummer. Det fremgår også meget klart af høringssvarene, at der er aktører - det er vi vel vidende om - som gerne havde ønsket, at vi var gået endnu længere i L 58, bl.a. havde indført en arbejdsgiverregel. Jeg kan sige, at vi fra Venstres side har drøftet det her politisk, og vi mener, at skal der laves sådan nogle ændringer, skal det være i bred politisk enighed, og i og med at det ikke har været grundlaget, mener vi heller ikke, det er hensigtsmæssigt, at vi lovgivningsmæssigt går ind og blander os i det, der ellers traditionelt er aftalestof i Danmark.
Så vi synes, at vi med L 58 har fundet en rigtig god, fornuftig balance mellem rettighedshaver og rettighedstager, og vi er i Venstre fuldstændig overbevist om, at L 58 og den modernisering af ophavsretsloven, det er, vil være et godt skridt ind i den digitale verden.
Derfor støtter vi varmt op om L 58, og vi ser frem til udvalgsbehandlingen og de debatter, vi forhåbentlig kan tage om den overordnede prioritering inden for ophavsretten i en digital verden.