L 132 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven.

(Rekruttering af udenlandsk arbejdskraft m.v.).

Af: Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V)
Udvalg: Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 27-03-2008

Fremsættelse: 27-03-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l132_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (27. marts 2008)

Integrationsministeren (Birthe Rønn Hornbeck):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af udlændingeloven (Rekruttering af udenlandsk arbejdskraft m.v.)

(Lovforslag nr. L 132).

Lovforslaget, som jeg fremsætter i dag, gennemfører de ændringer af udlændingelovgivningen som følger af aftalen af 28. februar 2008 mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti)Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Ny Alliance om en jobplan.


Lovforslaget indebærer i hovedtræk følgende:


- Udvidelse af positivlisten



Det foreslås, at positivlisten udvides til - foruden udlændinge med en kandidatuddannelse - tillige generelt at omfatte udlændinge, der er bachelorer eller har en mellemlang videregående uddannelse. Med udvidelsen styrkes private og offentlige virksomheders muligheder for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft på områder, hvor der er mangel, og som kræver kvalificeret arbejdskraft på mindst bachelorniveau.


- Nedsættelse af beløbsgrænsen i 450.000 kr.-reglen



Det foreslås, at beløbsgrænse (beløbsordningen) på 450.000 kr. nedsættes til 375.000 kr. Nedsættelse af beløbsgrænsen vil gøre det lettere for udlændinge med relevante kompetencer, som er efterspurgte af virksomheder her i landet, at komme hertil.


- Udvidet green card-ordning



Det foreslås, at den nuværende green card-ordning udvides efter canadisk forbillede. Den nye green card-ordning vil give udlændinge adgang til både at opholde sig og tage arbejde i Danmark. Et green card vil fortsat blive tildelt efter et pointsystem til udlændinge med særlige kvalifikationer som følge af uddannelse, sprogfærdigheder m.v. Udlændinge, der gives et green card efter den foreslåede ordning, vil kunne tage arbejde i Danmark på lige fod med danske statsborgere og herboende udlændinge.


- Koncernopholdstilladelse



Som noget nyt foreslås der med lovforslaget indført en koncernopholdstilladelse. En koncernopholdstilladelse giver virksomheder her i landet bedre muligheder for, at ansatte i en udenlandsk del af virksomheden periodevis kan tage ophold og arbejde for virksomheden her i landet.


- Fastholdelse af opholdstilladelse i særlige situationer



Udlændinge som f.eks. flygtninge eller ægtefællesammenførte, der har fået afslag på at få deres opholdstilladelse forlænget, men som har en god tilknytning til det danske arbejdsmarked, skal have bedre muligheder for at få lov til at blive i Danmark. Det foreslås derfor, at udlændinge, der er ansat i ufaglært arbejde gives - ligesom faglærte arbejdere har efter den gældende ordning - adgang til at blive i Danmark, hvis de har haft arbejde i 2 år hos samme arbejdsgiver.


- Jobskifte



Det foreslås, at udlændinges adgang til at skifte job i Danmark forbedres. Således foreslås det, at udlændinge får mulighed for at påbegynde et nyt arbejde, inden de er blevet meddelt opholds- og arbejdstilladelse til dette arbejde. Det foreslås i den forbindelse endvidere, at udlændinge omfattet af positivlisten og den foreslåede beløbsordning, der bliver uforskyldt ledige, får mulighed for at blive i Danmark i 6 måneder for at søge nyt arbejde.