L 76 Forslag til lov om ændring af lov om aktieselskaber og lov om erhvervsdrivende fonde.

(Gennemførelse af ændringsdirektivet om vurderingsmandsudtalelser ved fusioner og spaltninger af aktieselskaber m.v.).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 27-02-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l76_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (27. februar 2008)

Økonomi- og Erhvervsministeren (Bendt Bendtsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om aktieselskaber og lov om erhvervsdrivende fonde (Gennemførelse af ændringsdirektivet om vurderingsmandsudtalelser ved fusioner og spaltninger af aktieselskaber m.v.)

(Lovforslag nr. L 76).

Formålet med lovforslaget er at gennemføre Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2007/63/EF om ændring af tredje og sjette selskabsdirektiv om nationale fusioner og spaltninger. Ændringerne giver aktionærer mulighed for at fravælge vurderingsmandsudtalelsen om fusions- eller spaltningsplanen, hvis samtlige aktionærer er enige om det.


Ændringen vil medføre øget fleksibilitet med hensyn til dokumentkrav for danske selskaber, der ønsker at fusionere eller spalte. På samfundsniveau vurderes lovforslaget at medføre administrative lettelser for virksomhederne på op til ca. 15 mio. kr. årligt.


Ifølge de gældende regler skal der altid laves en vurderingsmandsudtalelse til aktionærerne om fusions- eller spaltningsplanen. Udtalelsen afgives af en eller flere sagkyndige, der er uafhængige af selskabet. Udtalelsen skal indeholde en erklæring om, hvorvidt vederlaget for aktierne i det ophørende eller det indskydende selskab er rimeligt og sagligt begrundet.


Vurderingsmandsudtalelsen udarbejdes alene af hensyn til aktionærerne. Hverken kreditorers eller medarbejderes retsstilling påvirkes af forslaget. Da et fravalg af vurderingsmandsudtalelsen kræver enighed blandt samtlige aktionærer, forventes det hovedsageligt at være mindre selskaber med få aktionærer, der vil benytte muligheden.


De gældende regler om grænseoverskridende fusioner og spaltninger indeholder allerede i dag en tilsvarende mulighed for at fravælge vurderingsmandsudtalelsen. Dette er i overensstemmelse med direktivet om grænseoverskridende fusioner. Lovforslaget indebærer således, at reglerne om vurderingsmandsudtalelsen gøres ens for såvel nationale som grænseoverskridende fusioner og spaltninger.


Med lovforslaget foreslås det at tilbyde såvel aktie- som anpartsselskaber denne forenklingsmulighed.


Der foreslås desuden tilpasninger i selskabslovgivningen til begrebsændringer i den finansielle lovgivning.


Det foreslås, at lov om ændring af lov om aktieselskaber og lov om erhvervsdrivende fonde træder i kraft den 1. juli 2008.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne til dette, skal jeg anbefale forslaget til det høje Tings velvillige behandling.