L 97 Forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v.

(Udvidelse af ordningen vedrørende fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol).

Af: Justitsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 12-03-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l97_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (12. marts 2008)

Justitsministeren (Lene Espersen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (Udvidelse af ordningen vedrørende fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol)

(Lovforslag nr. L 97).

Formålet med lovforslaget er at udvide anvendelsesområdet for ordningen vedrørende fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol (den såkaldte fodlænkeordning).


Efter den gældende ordning kan personer, der idømmes fængselsstraf i indtil 3 måneder, efter ansøgning udstå fængselsstraffen på bopælen med »elektronisk fodlænke«, hvis den pågældende på gerningstidspunktet ikke var fyldt 25 år, eller straffen idømmes for overtrædelse af færdselsloven. Den pågældende skal herudover opfylde en række andre betingelser, bl.a. vedrørende bolig- og beskæftigelsesforhold.


Det foreslås i lyset af de hidtidige gode erfaringer med fodlænkeordningen at udvide ordningen, så den kommer til at omfatte alle personer, der idømmes fængselsstraf i indtil 3 måneder, uanset alder og forseelse.


Efter forslaget får alle, der idømmes kortere, ubetingede frihedsstraffe, således mulighed for at udstå fængselsstraffen på bopælen under intensiv overvågning og kontrol under i øvrigt samme betingelser og på samme vilkår som efter den gældende ordning, jf. lov om fuldbyrdelse af straf m.v. §§ 78 b-78 f (som ikke foreslås ændret). Tilladelse til strafudståelse på bopælen vil således bl.a. forudsætte, at den dømte opfylder en række krav til bl.a. bolig og beskæftigelse (arbejde, uddannelse mv.), og at kriminalforsorgen i øvrigt efter en individuel vurdering finder den dømte egnet til denne afsoningsform. Det vil i givet fald være en forudsætning, at den dømte accepterer at overholde en række nærmere angivne vilkår og herunder undergiver sig en nærmere fastlagt intensiv overvågning og kontrol.


Formålet med den foreslåede udvidelse af fodlænkeordningen er i højere grad at sikre, at personer, der idømmes kortere, ubetingede frihedsstraffe kan bevare deres tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet under strafafsoningen, idet dette vil forbedre de pågældendes muligheder for på langt sigt at have en varig tilknytning til arbejdsmarkedet, hvilket generelt vil kunne medvirke til at mindske risikoen for tilbagefald til ny kriminalitet (recidiv).


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.