L 120 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love.

(Videregivelse af kundeoplysninger, outsourcing, oprettelse af andelsklasser og ændringer i hvidvaskloven m.v.).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 28-01-2009

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l120_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (28. januar 2009)

Økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love (Videregivelse af kundeoplysninger, outsourcing, oprettelse af andelsklasser og ændringer i hvidvaskloven m.v.)

(Lovforslag nr. L 120).

Lovforslaget har bl.a. til formål at sikre forbrugernes tillid til elektroniske pengeoverførelser ved at gøre det lettere at søge penge tilbage, som på grund af fejl er overført til en forkert modtager. Lovforslaget lemper reglerne om videregivelse af oplysninger om en kundes navn og adresse i forbindelse med fejloverførsler af penge, idet det foreslås, at videregivelse kan ske uden kundens samtykke, dog først efter denne er varslet, og dermed haft mulighed for selv at tilbageføre pengene.


Derudover vil forslaget hjælpe til, at kunderne kan få en bedre helhedsorienteret rådgivning om deres livsforsikrings- og pensionsordninger uden først at skulle indsende et skriftligt samtykke. Det vil blive muligt at videregive oplysninger om kundeforhold til brug for rådgivningen af kunderne, uden indhentelse af samtykke, således at pensionskassernes rådgivning kan varetages af et administrationsfællesskab.


Lovforslaget medvirker desuden til at sikre et mere effektivt tilsyn med finansielle virksomheders outsourcing. Det sikres, at Finanstilsynet i forbindelse med finansielle virksomheders outsourcing bl.a. vil få mulighed for at føre tilsyn med de virksomheder, til hvem opgaverne outsources (leverandørerne).


For at styrke indsatsen mod kriminalitet og terrorisme foretages en række ændringer i hvidvaskloven. Blandt andet foreslås en pligt for de virksomheder og personer, der er omfattet af loven, til at være opmærksomme på kundeaktiviteter, der har tilknytning til lande eller territorier, hvor der efter det internationale samfunds vurdering er en særlig risiko for hvidvask og terrorfinansiering.


Med henblik på at lette investeringsforeningers m.v. administrative byrder samt øge deres konkurrenceevne får investeringsforeninger m.v. mulighed for at oprette andelsklasser. Dette vil være en lettelse til gavn for investorerne.


Endelig styrker lovforslaget Finanstilsynets deltagelse i tilsynssamarbejdet i EU, bl.a. i forbindelse med tilsynet med filialer i Danmark af udenlandske finansielle virksomheder. Endvidere sikres mere ensartethed i gennemførelsen af EU-regulering.


Lovforslaget gennemfører også en række mindre ændringer af teknisk karakter.


Med disse bemærkninger, og idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de bemærkninger, der ledsager det, skal jeg anbefale forslaget til Tingets velvillige behandling.