L 127 Forslag til lov om ændring af ophavsretsloven.

(Gennemførelse af servicedirektivet m.v.).

Af: Kulturminister Carina Christensen (KF)
Udvalg: Kulturudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 04-02-2009

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l127_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (4. februar 2009)

Kulturministeren (Carina Christensen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af ophavsretsloven (Gennemførelse af service-direktivet m.v.)

(Lovforslag nr. L 127).

Lovforslaget tilsigter at indføre fornøden hjemmel for kulturministeren til at fastsætte nærmere regler om sagsbehandlingen af de i lovens § 38, stk. 5, § 39, stk. 2, § 50, stk. 4, § 68, stk. 2 og § 75a, stk. 1, nævnte godkendelsesordninger. Dette skal sikre gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/123/EF af 12. december 2006 om tjenesteydelser i det indre marked (EU-Tidende nr. L 376 af 27. december 2006, s. 36-68), herefter benævnt servicedirektivet, i dansk ret. Servicedirektivet opstiller en række formelle krav til sagsbehandlingen i forbindelse med myndigheders udstedelse af tilladelser. Servicedirektivet er relevant i forhold til Kulturministeriets godkendelse af forvaltningsorganisationer, idet de forvalter ophavsrettigheder på vegne af rettighedshaverne og dermed er tjenesteydere i servicedirektivets forstand. Servicedirektivet skal være gennemført i national ret senest den 28. december 2009.


Derudover tilsigter lovforslaget at gennemføre en teknisk ændring af ophavsretsloven således, at der indsættes en materiel hjemmel til udbetaling af kompensation for et eventuelt fald i dvd-provenuet under blankbåndsordningen.


Det foreslås, at loven træder i kraft den 28. december 2009. Hermed vil loven træde i kraft inden udløbet af fristen for at implementerer servicedirektivet. Denne ikrafttrædelsesdato vil dermed være den samme, som for de øvrige love, der gennemføres med henblik på implementering af servicedirektivet.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, anbefaler jeg forslaget til Folketingets velvillige behandling.