L 131 Forslag til lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med Grønlands Selvstyres overtagelse af sagsområder.

Udvalg: Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 05-02-2009

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l131_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (5. februar 2009)

Finansministeren (Lars Løkke Rasmussen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med Grønlands Selvstyres overtagelse af sagsområder.

(Lovforslag nr. L 131).

Formålet med lovforslaget er at regulere visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med Grønlands Selvstyres overtagelse af sagsområder efter lov om Grønlands Selvstyre.


Lovforslaget indebærer, at selvstyret overtager de overenskomstansatte og andre ikketjenestemandsansatte, der på tidspunktet for selvstyrets overtagelse af et sagsområde gør tjeneste inden for det pågældende sagsområde ved en dansk myndighed i Grønland.


Selvstyret sikrer, at de rettigheder og pligter, der følger af virksomhedsoverdragelsesloven finder tilsvarende anvendelse i forbindelse med overtagelsen. Vedkommende minister kan efter forhandling med selvstyret bestemme, at ansatte i nærmere angive stillinger ikke skal have pligt til at fortsætte tjenesten under selvstyret.


For tjenestemænd finder de allerede gældende regler i lov om statens tjenestemænd i Grønland anvendelse. Det foreslås dog, at vedkommende minister efter forhandling med selvstyret kan bestemme, at ansatte i nærmere angive stillinger ikke skal have pligt til at fortsætte tjenesten under selvstyret.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslagets bemærkninger og til statsministerens forslag til lov om Grønlands Selvstyre, tillader jeg mig at anbefale lovforslaget til velvillig behandling i det høje Ting.