L 15 Forslag til lov om ændring af lov om social service.

(Merudgiftsydelse og øget fleksibilitet ved pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom).

Af: Velfærdsminister Karen Jespersen (V)
Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 09-10-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l15_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (9. oktober 2008)

Velfærdsministeren (Karen Jespersen) :

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om social service (Merudgiftsydelse og øget fleksibilitet ved pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom)

(Lovforslag nr. L 15).

Lovforslaget indeholder to elementer: En præcisering af bemyndigelsesbestemmelsen vedrørende merudgiftsydelse for voksne og en ændring af reglerne om pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom.


Med den første del af lovforslaget ønsker regeringen at præcisere, at bemyndigelsesbestemmelsen i servicelovens § 100, stk. 4, giver velfærdsministeren adgang til at fastsætte nærmere regler om personkredsen for merudgiftsydelsen.


Udviklingen i den administrative praksis siden sommeren 2007, således som den er fortolket af kommunerne på baggrund af Ankestyrelsens principafgørelse C-27-07, har ført til, at nogle borgere, som har nødvendige merudgifter som en direkte konsekvens af deres nedsatte funktionsevne, og som hidtil har fået støtte efter servicelovens § 100, har fået frakendt deres merudgiftsydelse eller har fået afslag på en ansøgning om denne ydelse med henvisning til, at de ikke opfylder kriterierne for at være omfattet af personkredsen. Formålet med lovforslaget er at bringe den kommunale praksis vedrørende merudgiftsydelsens personkreds tilbage til det der var gældende før sommeren 2007.


Den anden del af lovforslaget vedrører servicelovens § 118 om pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom og er et led i implementeringen af regeringens kvalitetsreform. Med denne del af lovforslaget ønsker regeringen gennem en øget fleksibilitet at forbedre mulighederne for, at personer med tilknytning til arbejdsmarkedet kan passe nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom i hjemmet.


Det foreslås, at det bliver muligt at forlænge den nugældende pasningsperiode på 6 måneder med op til 3 måneder, hvis særlige forhold taler for det. Dette skal ses i sammenhæng med, at der også foreslås en udvidelse af personkredsen, så uhelbredeligt syge, fx cancerpatienter, kan drage nytte af ordningen i situationer, hvor der ydes livsforlængende behandling. Med muligheden for forlængelse kan man undgå afbrud i pasningsforløbet i en eventuel overgang fra denne ordning til ordningen om pasning af døende. Endvidere vil pasningen kunne opdeles i flere perioder af hele måneders varighed, ligesom det vil være, at dele pasningen mellem flere personer, fx et forældrepar, der passer deres barn.


Lovforslagets økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige skal forhandles med de kommunale parter.


Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2009. Dog foreslås det, at den del, der vedrører præcisering af bemyndigelsesbestemmelsen om merudgiftsydelse træder i kraft den 1. december 2008.


Med disse bemærkninger skal jeg indstille lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.