Her lige før påske var jeg med Boligudvalget på tur.
Vi var oppe at besøge det boligområde, som hedder Skallerup, og som er et af de områder eller i hvert fald et område, som ulovligt har opsat kameraer, og som nu håber på, at det her lovforslag går igennem, og at man kan bruge kameraerne igen.
Det har i hvert fald haft en virkning i forhold til hærværk deroppe, siger de.
Jeg tror ikke, man kan sidde overhørig, at det rent faktisk har en virkning nogle steder, selv om forskningen ikke siger noget entydigt om det her.
Vi har også set, hvordan man i Mjølnerparken, godt nok lovligt, har kunnet opsætte kameraer i kældrene, men man havde frygtelige problemer med brande på et tidspunkt, og det må virkelig være utryghedsskabende for beboere i det område.
Det fik straks brandene til at holde op.
Så jeg tror i hvert fald ikke, at man kan afvise, at det at sætte kameraer op kan have en virkning nogle steder.
Derfor er vi i SF også positivt stemt over for det her lovforslag, men selvfølgelig er der ikke nogen roser uden torne.
Noget af det, vi lærte i Skallerup, var, at det kræver en helhedsplan, hvis det her skal virke.
Man oplevede nemlig i den korte tid, man havde kameraerne i funktion, at kriminaliteten flyttede til det nærliggende område Himmerland.
Og man har faktisk frivilligt gjort det, at man i samarbejde med kommunen, og jeg tror også i samarbejde med politiet, har fået lavet en helhedsplan for, hvordan man ellers kan nedbringe kriminaliteten i området.
Det synes jeg faktisk er en rigtig god idé.
Problemerne med psykisk syge og kriminelle og udefrakommende, der kom og huserede i de her områder, forsvandt jo ikke, fordi man satte kameraer op.
Man fandt ud af, at det faktisk ikke engang altid var beboerne, der lavede de her ting.
Kriminaliteten bliver så spredt et andet sted hen.
Det nytter simpelt hen ikke.
SF ønsker, at det skal være et lovkrav, at man får lagt en boligsocial plan, hver gang man vil sætte kameraer op, så vi er sikre på, at der også er nogle tiltag, som reelt nedbringer kriminalitet og utryghed i områderne.
Jeg synes ikke, at jeg kan læse ud af forslaget her, om optagelserne vil være krypterede, så det kun er sådan, at bestemte personer kan komme ind og se det her.
Det vil vi i hvert fald i SF også stille forslag om.
Det er vigtigt for os, at der er en høj grad af sikkerhed om det her.
Jeg ved godt, at lovforslaget ikke lægger op til, at der er ejendomsfunktionærer og andre, der skal sidde og se på det her.
Det er meget fornuftigt, men det er også vigtigt, at der er en ordentlig sikkerhed, og at optagelserne er krypterede.
De sagde faktisk også i Skallerup, at det er meget vigtigt, at der ikke er ejendomsfunktionærer, der sidder og kigger på det her, for lige så snart man får nedbragt nogle af de her problemer, begynder det at blive lidt kedeligt, og så vil de sidde og kigge på andre ting.
Det var de faktisk meget åbne om i Skallerup, så det synes jeg også at vi skal have in mente her.
Så er der hele den her del om betalingen af kameraerne.
I Skallerup havde beboerne selv sagt god for den her udgift og lod det indgå som en del af deres samlede udgifter.
Jeg synes faktisk ikke, at vi kan være bekendt over for de her boligområder og beboerne i de her boligselskaber, at de selv skal løse problemerne med den vold og den utryghed, der er.
Jeg havde meget gerne set, at der havde været en pulje til boligselskaberne.
På nuværende tidspunkt er det jo faktisk sådan, at det er politiet, der ligger inde med kameraer, og at det er politiet, der sætter kameraer op.
Den ordning så jeg egentlig gerne at man bibeholdt, specielt set i lyset af, at kameraerne faktisk skal være tidsbegrænset opsat.
De skal kun være der, så længe der er et reelt problem, og så ville det måske være smartere, at der var nogle andre, der havde kameraerne, så de bare kunne pilles ned og bruges et nyt sted, hvis der var et nyt behov.
Det vil vi stille ændringsforslag om også.
Noget, der er positivt, er, at der ikke bliver sat nogen kameraer op, uden at beboerne rent faktisk er med på det.
De skal give deres accept, og på den måde bliver der også en god mulighed for at tage hensyn til den afvejning, der skal være i forhold til privatlivets fred.
Det er også vigtigt for os, at der ikke er nogen, som kan blive optaget, mens de opholder sig i eget hjem.
Det kan jeg se at lovforslaget heller ikke lægger op til.
Det er også positivt, at der rent faktisk skal en politifaglig vurdering indover for at konstatere, om det her boligområde, som nu ansøger om at få lov til at sætte kameraer op, også har et reelt behov, altså om kriminaliteten, utrygheden og hærværket er af et omfang, som gør, at det er relevant at sætte kameraer op.
Jeg synes ikke, at hele Danmark skal plastres til med unødvendige kameraer, og det tror jeg vi sikrer ved at politiet går ind og siger at her kan man godt gøre det.
Vi vil gerne have ændret tidsbegrænsningen.
Vi synes, at 5 år, som er den tid, politiet giver tilladelse til ifølge lovforslaget, er rigtig, rigtig lang tid.
Vi mener, at der faktisk skal være nogle flere evalueringer undervejs for at finde ud af, om formålet har tjent sig ind, og om man i virkeligheden skal pille kameraerne ned, så vi vil stille ændringsforslag om, at det skal være 1 år.
Som man nok kan høre, synes vi i SF, at der endnu er en del at arbejde med i det her forslag, og det vil vi bruge udvalgsarbejdet til.