L 10 Forslag til lov om ændring af lov om Danmarks Statistik og forskellige andre love.

(Obligatorisk digital kommunikation mellem virksomheder og det offentlige, ændring af reglerne om sammensætning af Danmarks Vækstråd m.v.).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 07-10-2009

Skriftlig fremsættelse (7. oktober 2009)

20091_l10_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (7. oktober 2009)

Økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om Danmarks Statistik og forskellige andre love (Obligatorisk digital kommunikation mellem virksomheder og det offentlige, ændring af reglerne om sammensætning af Danmarks Vækstråd m.v.)

(Lovforslag nr. L 10).

Lovforslagets §§ 1-6 omhandler digital kommunikation, og lovforslagets §§ 7-8 omhandler ændring af reglerne om sammensætning af Danmarks Vækstråd m.v. Lovforslagets § 9 omhandler ændring af lov om Vækstfonden.


Det fremgår af regeringsgrundlaget, at digital kommunikation mellem det offentlige og virksomhederne skal udbredes til alle relevante områder, og at al relevant skriftlig kommunikation skal foregå digitalt senest i 2012. På den baggrund og med ønsket om, at overgangen til fuld digital kommunikation mellem det offentlige og erhvervslivet skal ske etapevis frem mod 2012, gives med §§ 1-6 hjemmel til ved bekendtgørelse at fastsætte regler om digital indberetning samt anden kommunikation inden 2012 i forbindelse med udvalgte indberetninger og ansøgninger.


Med lovforslagets §§ 7-8 justeres, i forlængelse af ændringer i en række erhvervsorganisationer, hvilke erhvervs- og arbejdsgiverorganisationer der kan indstille medlemmer til Danmarks Vækstråd. Ligeledes forenkles processen omkring ansøgninger til den konkurrenceudsatte pulje af strukturfondsmidler. Derudover stadfæstes den administrative praksis for godkendelse af regionsrådsmedlemmers deltagelse i bestyrelser for selvstændige juridiske enheder.


Med lovforslagets § 9 sker der, som følge af den politiske aftale af 22. september 2009 mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance om en erhvervspakke for små og mellemstore virksomheder, en ændring af lov om VækstFonden. Fremover tilgodeses fondens formål ikke alene gennem lånegarantier for pengeinstitutters udlån til udviklingsaktiviteter i mindre virksomheder, men også gennem lånegarantier for øvrige kreditinstitutters udlån til udviklingsaktiviteter.


Myndighedernes merudgifter forbundet med lovforslagets §§ 1-8 afholdes indenfor egne rammer. Med indgåelse af aftale om erhvervspakken for små og mellemstore virksomheder er der afsat op til 300 millioner kroner til tab på Vækstkaution til forretningsudvikling og til nye investeringer i erhvervsbyggeri. Med lovforslagets § 9 optages 150 mio. kr. vedrørende ordningen om investeringer i erhvervsbyggeri på tillægsbevillingsloven for 2009. I særskilt aktstykke oversendt til Folketingets Finansudvalg foreslås afsat andre 150 mio. kr. til tab på ordningen om Vækstkaution til forretningsudvikling. Med forslagets § 8 flyttes den del af administrationen vedr. de konkurrenceudsatte midler til Erhvervs- og Byggestyrelsen, hvilket medfører, at der afsættes skønsmæssigt netto to årsværk til at udføre opgaven. Øget digitalisering effektiviserer sagsgangene og administrationen for både virksomhederne og det offentlige. Med lovforslagets § 9 får flere virksomheder, der ellers ikke ville have adgang til lån, mulighed for at låne i kreditinstitutter.


Med disse bemærkninger, og idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne til dette, skal jeg hermed på regeringens vegne anbefale forslaget til Folketingets velvillige behandling.