L 106 Forslag til lov om ændring af lov om anvendelsen af visse af Det Europæiske Fællesskabs retsakter om økonomiske forbindelser til tredjelande m.v. og lov om udlevering af lovovertrædere.

(Forbud mod transport af visse produkter og teknologi med dobbelt anvendelse m.v.).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 20-01-2010

Skriftlig fremsættelse (20. januar 2010)

20091_l106_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (20. januar 2010)

Økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om anvendelsen af visse af Det Europæiske Fællesskabs retsakter om økonomiske forbindelser til tredjelande m.v. og udleveringsloven. (Forbud mod transport af visse produkter og teknologi med dobbelt anvendelse m.v.)

(Lovforslag nr. L 106).

Lovforslaget har til formål at gennemføre to ændringsprotokoller af 1. november 2005 til SUA-konventionen (IMO´s konvention til bekæmpelse af ulovlige handlinger mod søfartssikkerheden) og den tilhørende protokol om faste platforme. Lovforslaget sikrer endvidere, at Danmark opfylder forpligtelserne i FN´s Sikkerhedsråds resolution 1540 til at føre kontrol med transport af dual-use produkter, der er bestemt til anvendelse i forbindelse med masseødelæggelsesvåben.


Lovforslaget indeholder en ændring af lov om anvendelsen af visse af Det Europæiske Fællesskabs retsakter om økonomiske forbindelser til tredjelande m.v. Ændringen indebærer, at der indføres et forbud mod transport af dual-use produkter, der skal anvendes i forbindelse med masseødelæggelsesvåben. Forbuddet omfatter også handlinger, der begås uden for Danmark.


Lovlige transporter, der gennemføres i overensstemmelse med internationale aftaler om ikke-spredning af masseødelæggelsesvåben, samt transporter, der foretages af danske militære myndigheder, undtages dog fra forbuddet.


Lovforslaget indeholder endvidere en ændring af udleveringsloven. Udleveringlovens § 5, stk. 1, fastsætter, at udlevering for en politisk lovovertrædelse ikke må finde sted. Ændringen indebærer, at undtagelserne hertil i udleveringslovens § 5, stk. 3, udvides til også at omfatte handlinger, der er omfattet af SUA-konventionen og protokollen om faste platforme.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de bemærkninger, der ledsager det, skal jeg anbefale forslaget til Tingets velvillige behandling.