L 126 Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljø.

(Samarbejde om sikkerhed og sundhed m.v.).

Af: Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 10-02-2010

Skriftlig fremsættelse (10. februar 2010)

20091_l126_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (10. februar 2010)

Beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljø (Samarbejde om sikkerhed og sundhed m.v.)

(Lovforslag nr. L 126).

Samarbejdet mellem arbejdsgivere og ansatte på virksomhederne er afgørende for, at der kan ske en forebyggende indsats på arbejdsmiljøområdet. Mange virksomheder har oplevet reglerne herom som begrænsende og utidssvarende.


Arbejdsmarkedets parter og Arbejdstilsynet er på baggrund af et udvalgsarbejde derfor kommet med en række fælles anbefalinger om, hvordan samarbejdet om sikkerhed og sundhed på den enkelte arbejdsplads kan styrkes, udvikles og moderniseres.


Lovforslaget bygger på enige anbefalinger fra dette trepartsudvalg. Med forslaget skabes der mulighed for, at virksomheder kan organisere deres samarbejde om arbejdsmiljø mere fleksibelt, så det passer til virksomhedens øvrige struktur og opgaver og dermed bliver mere effektivt.


Jeg forventer, at arbejdsmiljøet derved vil få en øget ledelsesmæssig prioritering i virksomhederne, herunder i virksomhedernes strategiske ledelse og daglige drift.


Et andet centralt element i de foreslåede regler er en styrkelse af arbejdsmiljøuddannelsen. Lovforslaget lægger op til en mere fleksibel og løbende arbejdsmiljøuddannelse, som styrker kompetencerne inden for arbejdsmiljø på virksomhederne, og som er målrettet den enkelte virksomheds og branches behov.


De nye regler for virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø indeholder regler for virksomhedernes årlige tilrettelæggelse af arbejdsmiljøarbejdet og mulighed for at aftale en tværgående arbejdsmiljøorganisation for flere virksomheder.


Lovforslaget indeholder endvidere en række mindre ændringer og præciseringer:


- Der gives bemyndigelse til at fastsætte regler om, at læger kan få adgang til virksomhedens arbejdspladsvurdering.

- Arbejdstilsynet får hjemmel til at kunne påbyde destruktion af tekniske hjælpemidler m.v., der udgør en alvorlig risiko.

- Der skabes hjemmel til, at Arbejdstilsynet kan få adgang til oplysninger fra indkomstregistret og fra told- og skatteforvaltningens registreringssystem for virksomheder (Erhvervssystemet).

- Der foretages en udvidelse af personkredsen i den særlige tavshedspligtsbestemmelse.

- Det præciseres, at klager over afgørelser truffet af Arbejdstilsynet på baggrund af forordninger kan påklages til Arbejdsmiljøklagenævnet.

- Strafudmålingen for arbejdsgivere på personligt ejede virksomheder bringes i overensstemmelse med strafudmålingen for andre arbejdsgivere.



Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.