L 151 Forslag til lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og forskellige andre love.

(Aktiv beskæftigelsesindsats over for unge, lovfæstelse af voksenlærlingeordningen, forenkling af opgørelse af sammenlagt ledighed m.v.).

Af: Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 03-03-2010

Skriftlig fremsættelse (3. marts 2010)

20091_l151_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (3. marts 2010)

Beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og forskellige andre love (Aktiv beskæftigelsesindsats over for unge, lovfæstelse af voksenlærlingeordningen, forenkling af opgørelse af sammenlagt ledighed m.v.)

(Lovforslag nr. L 151).

Lovforslaget har til formål at styrke indsatsen for de unge, der har svært ved at komme i uddannelse eller job og øge fleksibiliteten i tilrettelæggelsen af indsatsen for de unge. Herudover vil arbejdsgivere med lovforslaget få ret til voksenlærlingetilskud, og der vil blive mulighed for at forenkle en række opgørelsesregler i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats m.v.


Regeringen, S, DF og RV indgik d. 5. november 2009 aftale om "Flere unge i uddannelse og job". Lovforslaget udmønter de dele af aftalen, som kræver lovændringer på Beskæftigelsesministeriets og Integrationsministeriets områder. Det drejer sig om følgende forslag:


- Jobcenteret får mulighed for at give tilbud til unge mellem 15 og 18 år, hvis de ikke er i uddannelse eller job.

- Bedre datagrundlag for indsatsen for de unge.

- Unge under 20 år skal have første tilbud senest efter 4 ugers ledighed.

- Ledige unge under 30 år, som ikke har en ungdomsuddannelse skal læse-skrivetestes, hvis jobcenteret vurderer, at de har behov herfor.

- Forbedring af muligheden for at deltage i jobrotation.

- Forbedrede muligheder for mentorstøtte til unge under 30 år.



Lovforslaget indeholder tillige følgende forslag, som ligger uden for aftalen:


- Fleksibilitet i tilrettelæggelsen af første ret- og pligttilbud til unge under 30 år.

- Lovfæstelse af voksenlærlingeordningen.

- Forenkling af opgørelse af sammenlagt ledighed for dagpengemodtagere efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats - de såkaldte tælleregler - herunder fremrykning af tidspunktet for ret og pligt til intensiv aktivering m.v.

- Ret til indsatsplan for personer, der er omfattet af en varslingsindsats.

- Forhøjelse af den maksimale godtgørelse til befordring m.v. fra 1000 kr. til 1500 kr. til kontant- og starthjælpsmodtagere ved deltagelse i tilbud i perioden 1. maj til 31. december 2010.

- Konsekvensændringer af tidligere lovændringer.



De samlede økonomiske konsekvenser for det offentlige af lovforslaget er merudgifter på 64,7 mio. kr. i 2010, 71,0 mio. kr. i 2011, 30,3 mio. kr. i 2012 og 42,5 mio. kr. i 2013.


Det foreslås, at loven træder i kraft 1. maj 2010. Det foreslås dog, at indsatsen til personer under 18 år, reglerne om bedre datagrundlag for indsatsen over for unge og de forbedrede mentorregler først træder i kraft 1. august 2010, samt at ændringerne i relation til de forenklede tælleregler først træder i kraft, når jeg fastsætter det. Tidspunktet vil afhænge af, hvornår en it-understøtning kan være på plads.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.