L 166 Forslag til lov om ændring af lov om social service og lov om rettens pleje.

(Styrkelse af indsatsen over for kriminalitetstruede børn og unge).

Af: Socialminister Benedikte Kiær
Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 17-03-2010

Skriftlig fremsættelse (17. marts 2010)

20091_l166_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (17. marts 2010)

Socialministeren (Benedikte Kiær) :

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om social service og lov om rettens pleje (Styrkelse af indsatsen over for kriminalitetstruede børn og unge)

(Lovforslag nr. L 166).

Som en del af satspuljeaftalen for 2010 blev det besluttet, at der skal fremsættes forslag om at styrke indsatsen mod ungdomskriminalitet.


Lovforslaget skal ses i sammenhæng med lovforslaget om skærpelse af reaktionsmuligheder over for kriminalitetstruede børn og unge og forslaget om nedsættelse af den kriminelle lavalder, som fremsættes af justitsministeren.


Med forslaget sikres det, at kommunerne får øget vejledende rådgivning fra Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation (VISO) om kriminalitetsforebyggende indsatser både generelt og i forhold til konkrete børn og unge. Der stilles krav om, at kommunerne udarbejder en plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminaliteten. Og endelig kvalitetssikres kommunernes indsats over for kriminalitetstruede børn og unge, ved at Ankestyrelsen hvert år gennemgår en stikprøve på 300 sager, hvor politiet har underrettet kommunen om børn og unge, der er mistænkt for at have begået voldskriminalitet, anden alvorlig kriminalitet eller gentagen kriminalitet. Disse initiativer gælder i en periode på 3 år fra ikrafttrædelsestidspunktet.


Forslaget medfører tillige, at børn og unge på sikrede afdelinger skal tilbydes screening for at afdække eventuelle psykiatriske problemer, samt at unge, der løslades efter at have været varetægtsfængslet eller afsonet en dom, skal have et tilbud om udslusning for at forebygge ny kriminalitet.


Herudover får kommunerne yderligere redskaber til at forebygge kriminalitet i form af delvist lukkede døgninstitutioner, mulighed for tilbageholdelse i op til 14 dage i starten af anbringelsen, mulighed for at undersøge person og opholdsrum på anbringelsessteder samt mulighed for at udføre brev- og telefonkontrol på opholdssteder.


Endelig udbygges SSP- samarbejdet, således at også erfaringer fra Kriminalforsorgen inddrages i samarbejdet.


Det foreslås, at lovforslaget træder i kraft den 1. juli 2010.


Med disse bemærkninger skal jeg indstille lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.