L 81 Forslag til lov om ændring af repatrieringsloven.

(Udvidelse af målgruppen, forhøjelse af repatrieringsstøtten, justering af reintegrationsbistanden, ekstra reintegrationsydelse til visse udlændinge og styrkelse af den kommunale indsats).

Af: Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V)
Udvalg: Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 25-11-2009

Fremsættelse: 25-11-2009

Skriftlig fremsættelse (25. november 2009)

20091_l81_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (25. november 2009)

Integrationsministeren (Birthe Rønn Hornbech):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af repatrieringsloven (Udvidelse af målgruppen, forhøjelse af repatrieringsstøtten, justering af reintegrationsbistanden, ekstra reintegrationsydelse til visse udlændinge og styrkelse af den kommunale indsats).

(Lovforslag nr. L 81).

Herboende udlændinge, der er dårligt integreret i det danske samfund, og for hvem en tilbagevenden til deres hjemland eller tidligere opholdsland udgør en chance for at få en bedre tilværelse, bør gives bedre mulighed for frivillig repatriering. Desuden bør ældre udlændinge, der har opholdt sig i Danmark i en længere årrække, men hvor repatriering kan styrke den enkeltes livskvalitet, gives bedre muligheder for at tilbringe alderdommen i hjemlandet.


Repatrieringsloven giver herboende udlændinge mulighed for at modtage økonomisk støtte ved udlændingens frivillige tilbagevenden til det tidligere hjemland eller opholdsland med det formål at tage varig bopæl der.


Lovforslaget har til formål at styrke repatrieringsordningerne. Kredsen af udlændinge, der kan modtage hjælp efter repatrieringsloven, udvides betragteligt. Aldersgrænsen for udlændinge, der kan modtage den løbende pensionslignende ydelse til ældre udlændinge (reintegrationsbistanden) foreslås nedsat fra 60 år til 55 år, og kravet om tidsubegrænset opholdstilladelse, der gælder for visse udlændinge omfattet af repatrieringsloven og for modtagelse af reintegrationsbistand, foreslås erstattet med et krav om mindst fem års opholdstilladelse her i landet. Desuden foreslås det, at herboende ældre udlændinge, der er blevet familiesammenført med et herboende barn, skal have mulighed for at modtage hjælp til at repatriere, selv om det voksne barn (referencepersonen) ikke ønsker at vende tilbage.


Lovforslaget indeholder endvidere forslag om, at den hjælp, som en udlænding kan modtage i forbindelse med tilbagevenden (hjælp til repatriering), forhøjes væsentligt. Udbetalingen af størstedelen af den forhøjede hjælp til etablering sker først på det tidspunkt, hvor udlændingen ikke har mulighed for at vende tilbage til Danmark på sit hidtidige opholdsgrundlag, og sikrer på den måde den enkelte udlænding et solidt økonomisk fundament for den fortsatte tilværelse i hjemlandet eller det tidligere opholdsland.


Tilsvarende indeholder lovforslaget forslag om, at reintegrationsbistanden forhøjes med henblik på at gøre repatriering til et gunstigt alternativ til en tilværelse i Danmark for herboende ældre udlændinge, som ønsker at tilbringe alderdommen i hjemlandet.


Herboende ældre udlændinge, der er meddelt opholdstilladelse her i landet før reglerne i udlændingeloven blev ændret den 1. juli 2002, gives et bedre grundlag for på ny at bosætte sig i deres hjemland eller tidligere opholdsland. Det foreslås, at denne gruppe ved repatriering i en tidsbegrænset periode skal tilbydes en supplerende reintegrationsbistand på 1000 kr. ved repatriering.


Lovforslaget indeholder endelig forslag om at styrke kommunernes grundlag for at tilbyde repatriering.