L 134 Forslag til lov om ændring af retsplejeloven og lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydelser.

(Underretning ved udgang og løsladelse m.v. og udvidelse af fristen for politianmeldelse ved erstatning fra staten til ofre for forbrydelser).

Af: Justitsminister Lars Barfoed (KF)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2010-11 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 07-04-2011

Betænkning afgivet af Retsudvalget den 7. april 2011

20101_l134_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Retsudvalget den 7. april 2011

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 9. februar 2011 og var til 1. behandling den 3. marts 2011. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Retsudvalget.


Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.


Høring

Lovforslaget bygger på rapport afgivet af Arbejdsgruppen om en styrket indsats over for ofre for forbrydelser. Justitsministeren sendte den 16. december 2010 rapporten til udvalget, jf. REU alm. del - bilag 146. Rapporten har været sendt i høring, og den 9. februar 2011 sendte justitsministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.


Spørgsmål

Udvalget har stillet 5 spørgsmål til justitsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.


2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Udvalget indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.


For Socialdemokratiets og Socialistisk Folkepartis medlemmer af udvalget er det vigtigt at sætte offeret i centrum. Derfor skal offeret tilbydes genoprejsning og hjælp, når der bliver begået en kriminel handling. Dette var også baggrunden for to beslutningsforslag stillet af henholdsvis S og SF, der medførte nedsættelsen af det udvalg, der er baggrunden for selve lovforslaget, og elementer fra beslutningsforslagene kan genkendes i lovforslaget.


S og SF kan naturligvis støtte forslaget og er tilfredse med, at vi er blevet imødekommet med en del forbedringer til ofre for kriminalitet. Det er tilfredsstillende, at ofre nu får mulighed for at kende til gerningsmandens løsladelsestidspunkt, ligesom det er et skridt i den rigtige retning mod en restorative justice-tilgang (genoprettende ret), at offeret i højere grad end tidligere nu får mulighed for at give udtryk for sin oplevelse af sagen i retssalen. Det er vigtigt, fordi nutidens retssager ikke er særlig egnede til, at offeret kan komme frem med sin oplevelse af sagen, da retssagen først og fremmest er et mellemværende mellem staten og gerningsmanden.


Endelig ønsker S og SF at udvide bistandsadvokatordningen således, at bistandsadvokater kan få en mere aktiv rolle i voldtægtssager med en adgang til at stille spørgsmål til offeret med henblik på at styrke offerets troværdighed. Det er beviseligt, at i de sager, hvor en bistandsadvokat beskikkes, fører det oftere til en dom.


S og SF havde gerne set en udvidelse af konfliktrådsordningen og håber, at der bliver basis for dette, når den landsdækkende og permanente ordning evalueres. Det er relevant at få nogle erfaringer med konflitktråd som alternativ til retssagen.


Det er også et ønske, at der oprettes en offerfond, som skal ses i sammenhæng med, at straffesagsomkostninger afløses af et system med nemmere eftergivelse og under hensyntagen til den enkeltes økonomiske formåen. Fondens midler kan bl.a. bruges til at give psykologhjælp og styrke offerrådgivningerne.


S og SF finder også, at der er behov for at udvide ordningen om psykologhjælp, og vi forventer snarest at stille et forslag herom, som mere generelt skal styrke voldtægtsofre.


Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.


En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.


Kim Andersen (V) Kristian Pihl Lorentzen (V) Karsten Nonbo (V) Peter Skaarup (DF) fmd. Marlene Harpsøe (DF) Pia Adelsteen (DF) Tom Behnke (KF) Vivi Kier (KF) Simon Emil Ammitzbøll (LA) Bjarne Laustsen (S) Maja Panduro (S) Benny Engelbrecht (S) Julie Skovsby (S) Anne Baastrup (SF) Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) nfmd. Manu Sareen (RV) Line Barfod (EL)

Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)47
Socialdemokratiet (S)45
Dansk Folkeparti (DF)24
Socialistisk Folkeparti (SF)23
Det Konservative Folkeparti (KF)17
Radikale Venstre (RV)9
Enhedslisten (EL)4
Liberal Alliance (LA)3
Kristendemokraterne (KD)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Siumut (SIU)1
Tjóðveldi (T)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)2

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 134


Bilagsnr.
Titel
1
Høringssvar og høringsnotat, fra justitsministeren
2
Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
3
Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
4
1. udkast til betænkning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 134


Spm.nr.
Titel
1
Spm. om, hvad det gennemsnitlige antal psykologbehandlinger for voldtægtsofre er, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
2
Spm. om, hvad det gennemsnitlige antal psykologbehandlinger for andre ofre end voldtægtsofre er, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
3
Spm. om, hvilke muligheder der er med den nuværende lovgivning for psykologhjælp i forhold til ofre for forbrydelser, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
4
Spm. om, hvilke muligheder et voldtægtsoffer med bistandsadvokat har for samarbejde med anklageren for at få fremhævet de aspekter, som offeret ønsker, i sagen, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
5
Spm. om, hvad det ville koste, hvis henholdsvis bistands- og forsvarsadvokaterne skulle have et vederlag for en halv times arbejde i forhold til at orientere om konfliktrådsordningen i relevante sager, til justitsministeren, og ministerens svar herpå