Jeg vil gerne starte med at takke fru Merete Riisager og Liberal Alliance for lejligheden til at tage debatten her i dag.
Jeg synes, det har været en god mulighed for at få slået nogle ting fast i forhold til dansk europapolitik.
For det første er der kommet det gode ud af debatten, at selv forespørgselsstillerne har trukket i land i forhold til at bruge udtrykket euroregering.
Og derfor vil jeg tillade mig at sige, at den konklusion, jeg vil drage på baggrund af dagens debat, er, at der med de tiltag, som er besluttet blandt EU's stats- og regeringschefer inden for eurozonen, ikke er tale om en euroregering.
For det andet, og det er også meget vigtigt, har vi i dag fået slået fuldstændig fast, at de beslutninger, man træffer inden for eurolandene, har gyldighed for eurolandene og ikke for andre – bare for at ikke nogen, der har fulgt debatten her i dag, skulle gå rundt med den misforståelse, at de beslutninger, der er truffet der, også har gyldighed for Danmark.
For det tredje er det også ifølge debatten i dag et enigt Folketing, der siger, at det ikke er tidspunktet at afholde en folkeafstemning om vores euroforbehold på.
Det er en meget klar melding, og regeringens politik er også fuldstændig klar:
Vi har ingen planer om i denne valgperiode at sætte euroforbeholdet til afstemning.
Dernæst står det også meget klart, at vi har et fælles ønske om, at EU skal være et fællesskab af 27 lande, og at vi fra dansk side skal gøre vores absolut yderste for, at alle 27 lande sidder med, når der træffes beslutninger, der har betydning for alle 27.
Der kan jeg give et klart tilsagn om, at det er den danske regerings politik, det er det, vi arbejder for.
Det var også det, som Tysklands kansler, Merkel, viste med sine bemærkninger på pressemødet med den danske statsminister om, at vi ikke bare her fra dansk side ser det som en mulighed for, men også fra andre landes side kan se det som en chance for, at vi kan være brobyggeren mellem de 17 lande, der er med i euroen, og de 10 lande, som ikke er med.
Det næste, jeg vil hæfte mig ved i dagens debat, er, at der er en meget bred opbakning til, hvad der skal være dansk europapolitik.
Jeg vil derfor gerne benytte lejligheden til at takke både Venstres og Det Konservative Folkepartis ordførere, fordi de meget klart har vist, at den overordnede europæiske linje, man stod for, mens man var i regering, også er den, man står for, mens man er i opposition.
At vi, selv om vi nu har forskellige roller, har en fælles kurs, når det gælder den overordnede europapolitik, er et stærkt udtryk for en bredde i Folketinget, som lover godt, også forud for det kommende danske EU-formandskab, og det er jeg meget glad for.
Så har der været diskuteret klubdannelser, og der har fra især Dansk Folkepartis side været rejst et ønske om, at vi skal lave en klub sammen med englænderne imod dem, der er med i eurosamarbejdet.
Der vil jeg bare sige at det ikke er regeringens holdning.
Vi har den holdning, at man skal være et fællesskab, ikke bestående af 2 klubber, en på 17 og en på 10, men et fællesskab bestående af 27, og hvis man skal sige til de 17 eurolande, at de ikke må lave deres egen klub, så ville det dog være temmelig besynderligt, at ens vej til at undgå det, var, at man selv lavede en.
Derfor vil jeg sige, at vi vil samarbejde med alle lande, naturligvis også med England, og at der har været et rigtig godt og udbytterigt møde mellem den danske statsminister og premierminister Cameron, som hun besøgte i sidste uge.
Jeg har også selv haft lejlighed til at mødes med den britiske europaminister, og der er et fortrinligt forhold mellem Danmark og Storbritannien, også inden for EU-samarbejdet.
Det betyder ikke, at vi er enige med dem om alting – det er vi i øvrigt ikke med nogen af de andre EU-lande – men vi har nogle fælles interesser, og i de tilfælde, hvor det tjener Danmark, at vi arbejder lidt tættere sammen med England, gør vi det.
I de tilfælde, hvor det tjener danske interesser, at vi arbejder tættere sammen med andre lande end England, gør vi det.
Det er det gode ved at have den tilgang til det, vi har.
Vi er ikke med i en speciel klub, der har til formål at holde nogen ude, vi er med i et fællesskab på 27 lande.
Jeg vil også gerne sige, at EU selvfølgelig står over for nogle meget store udfordringer.
Det anerkender regeringen fuldt og helt.
Vi anerkender også, at der er de 17 lande, som har truffet nogle beslutninger med hinanden for at få mere styr på butikken.
Vi synes grundlæggende, at det er en rigtig god idé, når man fra tysk side og fra fransk side har sagt til både grækerne og italienerne:
Det går ikke, at I fortsætter en kurs, som jeres lande ikke kan holde til, og som påvirker hele EU-samarbejdet.
Selv om vi ikke er en del af euroen, påvirker det naturligvis Danmark, hvis euroen er i store problemer, og hvis der er lande inden for eurosamarbejdet, der er i krise.
Næsten 60 pct.
af den danske eksport går til EU-lande.
Vi er en lille og en åben økonomi, og vi har en meget klar interesse i, at der er et EU, der hænger sammen, også når det gælder økonomien, også selv om vi ikke selv er en del af eurosamarbejdet.
Vi har en meget klar interesse i at påvirke de beslutninger, der bliver truffet, og det gør vi i europlussamarbejdet og i samarbejdet med de 27, naturligvis med fuld anerkendelse og respekt for det danske EU-forbehold, når det som i det her tilfælde gælder euroen.
Derfor vil jeg for mit vedkommende takke for en god debat, som forhåbentlig har aflivet nogle myter, og som har lagt nogle spor ud for, hvad et stort flertal i Folketinget vil, og for nogle andre punkters vedkommende har vist, at der er et helt enigt Folketing, når det gælder europapolitikken, herunder at der ikke er nogen, der har aktuelle planer om en folkeafstemning om euroen.
Det er vist første gang i meget lang tid, at man har set en sådan enighed, og det sætter jeg pris på som landets europaminister.