L 76 Forslag til lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

(Nedsættelse af varighedskrav til ret og pligt-tilbud og ændring af tidspunktet for gentagen aktivering for ikke arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere, der er fyldt 30 år, m.v.).

Af: Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S)
Udvalg: Beskæftigelsesudvalget
Samling: 2011-12
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 29-02-2012

Betænkning afgivet af Beskæftigelsesudvalget den 29. februar 2012

20111_l76_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Beskæftigelsesudvalget den 29. februar 2012

1. Ændringsforslag

Beskæftigelsesministeren har stillet 1 ændringsforslag til lovforslaget.


2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 25. januar 2012 og var til 1. behandling den 2. februar 2012. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Beskæftigelsesudvalget.


Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.


Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og beskæftigelsesministeren sendte den 15. december 2011 dette udkast til udvalget, jf. BEU alm. del - bilag 57. Den 25. januar 2012 sendte beskæftigelsesministeren de indkomne høringssvar, et notat herom og et ligestillingsnotat til udvalget.


Spørgsmål

Udvalget har stillet 8 spørgsmål til beskæftigelsesministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.


3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (S, RV, SF og EL) indstiller lovforslaget til vedtagelse med det stillede ændringsforslag.


Enhedslistens medlemmer af udvalget kan fuldt ud støtte forslaget, som udmønter dele af finanslovforliget mellem regeringen og EL. Med lovforslaget tages der hul på en oprydning i aktiveringscirkusset.


For det første sker der en nedsættelse af varighedskravet til ret og pligt-tilbud fra 4 til 2 uger for dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere. Det åbner op for en indsats, der målrettes den enkelte ledige, og skulle også gerne medvirke til, at kommunerne tilrettelægger en mere smidig og individuel indsats. Konkret kan man f.eks. undgå unødigt lange jobsøgningskurser. Samtidig er det vigtigt at slå fast, at lovforslaget ikke forhindrer længerevarende tilbud, der er meningsfulde for de arbejdsløse i forhold til at komme nærmere hen imod fast arbejde eller uddannelse.


For det andet udskydes gentagen aktivering for kontanthjælpsmodtagere over 30 år, som ikke er arbejdsmarkedsparate, fra 6 til 12 måneder. Også dette giver mulighed for mere smidighed og fleksibilitet i kommunerne, der stadig vil have mulighed for at iværksætte målrettede individuelle tilbud, der rækker ud over minimumsreglerne.


Det er EL's forventning, at finanslovaftalens begyndende opgør med meningsløs aktivering vil blive videreført allerede i denne samling. EL erkender, at der er uenigheder mellem EL og regeringspartierne om den aktive arbejdsmarkedspolitik. EL deltager ikke i den mistænkeliggørelse af de ledige, der ligger bag retorikken om krævementaliteten blandt modtagere af overførselsindkomster, generaliseringer om, at det ikke kan betale sig at arbejde, den stadige pukken på de lediges pligter og modstillingen mellem hårdtarbejdende lavtlønnede og mennesker uden arbejde.


Det er EL's håb, at regeringspartierne vil forsætte linjen fra finansloven og fortsætte oprydningen i standardaktivering og ligegyldige krav. Det er afgørende, at de ledige dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere behandles individuelt og under hensyntagen til deres personlige situation. Kort sagt, at de behandles med respekt og ikke med mistænksomhed. Dette lovforslag er et bidrag hertil.


Et mindretal i udvalget (V, LA og KF) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling, men vil stemme for det stillede ændringsforslag.


Venstres og Det Konservative Folkepartis medlemmer af udvalget ønsker ikke, sådan som der lægges op til med dette lovforslag, at spare på beskæftigelsesindsatsen. Knap 200 mio. kr. vil blive sparet på beskæftigelsesindsatsen med dette lovforslag, og det er den helt forkerte vej at gå. V og KF ønsker i stedet en aktiv beskæftigelsesindsats, der tager hånd om ledighedsproblemerne. V og KF ønsker ikke at forringe mulighederne for, at de svageste ledige og kommer i aktivering, sådan som det sker med dette forslag.


V og KF er endvidere forundrede over, hvorfor dette lovforslag ikke indgår som en del af regeringens samlede reform af kontanthjælpsområdet. Det er ikke meningsfuldt at annoncere en stor reform for så samtidig at lave små lovændringer hen ad vejen.


Et andet mindretal (DF) vil redegøre for sin stilling til lovforslaget ved 2. behandling. Mindretallet vil stemme for det stillede ændringsforslag.


Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.


4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 2

Af beskæftigelsesministeren, tiltrådt af udvalget:

1) Datoen »12. marts 2012 « ændres til: »2. april 2012«.

[Udskydelse af lovens ikrafttræden]

Bemærkninger

Til nr. 1

Der er tale om en konsekvensændring som følge af, at lovforslaget, under hensyn til Folketingets behandling af lovforslaget, ikke kan færdigbehandles inden den oprindelig foreslåede ikrafttrædelsesbestemmelse.


Som følge af det udskudte ikrafttrædelsestidspunkt vurderes de økonomiske konsekvenser som følge heraf skønsmæssigt - med de forudsætninger der hidtil er brugt - at give et besparelsestab i 2012 på ca. 14 mio. kr. Fra 2013 og frem er resultatet uændret.


En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.


Ane Halsboe-Larsen (S) Bjarne Laustsen (S) Henrik Sass Larsen (S) Jan Johansen (S) Leif Lahn Jensen (S) Lennart Damsbo-Andersen (S) fmd. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) Nadeem Farooq (RV) Andreas Steenberg (RV) Finn Sørensen (EL) Eigil Andersen (SF) Özlem Sara Cekic (SF) Annette Vilhelmsen (SF) Christian Juhl (EL) Jørgen Arbo-Bæhr (EL) Hans Andersen (V) Louise Schack Elholm (V) Claus Hjort Frederiksen (V) Jacob Jensen (V) Peter Juel Jensen (V) Inger Støjberg (V) Ulla Tørnæs (V) Fatma Øktem (V) Bent Bøgsted (DF) nfmd. Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) René Christensen (DF) Pia Adelsteen (DF) Joachim B. Olsen (LA) Mai Henriksen (KF)

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)47
Socialdemokratiet (S)44
Dansk Folkeparti (DF)22
Radikale Venstre (RV)17
Socialistisk Folkeparti (SF)16
Enhedslisten (EL)12
Liberal Alliance (LA)9
Det Konservative Folkeparti (KF)8
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Siumut (SIU)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 76


Bilagsnr.
Titel
1
Høringsnotat, høringssvar og ligestillingsnotat, fra beskæftigelsesministeren
2
Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
3
1. udkast til betænkning
4
Ændringsforslag fra beskæftigelsesministeren
5
2. udkast til betænkning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 76


Spm.nr.
Titel
1
Spm. om arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå
2
Spm. om effekten af aktivering af ikkearbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå
3
Spm. om, hvilke forligsbindinger der er på dette område, og herunder, hvorvidt lovforslaget er et indgreb i et eksisterende forlig, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå
4
Spm. om, hvor mange færre ledige der efter vedtagelse af lovforslaget vil komme i job med løntilskud, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå
5
Spm. om, hvor mange færre ledige der efter vedtagelse af lovforslaget vil komme i virksomhedspraktik, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå
6
Spm. om ministerens kommentarer til artiklen i jp.dk den 13. februar 2012, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå
7
Spm. om, hvilke konkrete punkter i forliget »Flere i arbejde«, 2002, og i forliget »En ny chance for alle«, der er ændret i »Velfærdsaftalen«, 2006, til beskæftigelsesministeren og ministerens svar herpå
8
Spm. om en oversigt over forlig og aftaler der er indgået på Beskæftigelsesministeriets område, med angivelse af, hvilke dele af aftalerne, der er opsagt, til beskæftigelsesministeren og ministerens svar herpå