B 71 Forslag til folketingsbeslutning om EU-borgeres medvirken til dokumentation af lovligt ophold i Danmark.

Udvalg: Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
Samling: 2013-14
Status: Forkastet

Betænkning

Afgivet: 03-06-2014

Afgivet: 03-06-2014

Betænkning afgivet af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 3. juni 2014

20131_b71_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 3. juni 2014

1. Ændringsforslag

Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget har stillet 1 ændringsforslag til beslutningsforslaget.

2. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 28. marts 2014 og var til 1. behandling den 2. maj 2014. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 2 møder.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 4 spørgsmål til justitsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret. Justitsministeren har oplyst, at de i spørgsmål 4 ønskede oplysninger efterfølgende vil blive sendt til udvalget.

3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af DF og LA) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse. Flertallet vil stemme imod det stillede ændringsforslag.

Venstres medlemmer af udvalget bemærker, at partiet afgjort ikke ønsker, at Danmark skal ende som EU's socialkontor. V finder, at der i videst mulige omfang inden for EU-rettens bestemmelser skal skrides ind over for EU-borgere, der opholder sig ulovligt i Danmark. V kan på baggrund af justitsministerens svar på spørgsmål 1-3 konstatere, at den foreslåede praksis ikke er mulig inden for EU-retten. Partiet kan således ikke støtte nærværende beslutningsforslag, men ønsker i stedet en afsøgning af muligheden for alternative løsninger i overensstemmelse med EU-retten til at dæmme op for EU-borgeres ulovlige ophold i Danmark. V ser derfor frem til justitsministerens endelig besvarelse af spørgsmål 4 for at få klarlagt, hvorvidt et eller flere af de øvrige EU-medlemslande anvender en fremgangsmåde, der i større eller mindre grad svarer til den, forslagsstillerne foreslår, og som vel at mærke er i overensstemmelse med EU-retten.

Et mindretal i udvalget (DF og LA) indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse med det stillede ændringsforslag.

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til teksten

Af et mindretal (DF), tiltrådt af et mindretal (LA):

1) I 1. pkt. indsættes efter »Danmark«: », herunder arbejde for, at EU-reglerne ændres, ifald regeringen måtte finde, at EU-reglerne er til hinder for folketingsbeslutningens gennemførelse«.

[Præcisering af beslutningsforslagets indhold]

Bemærkninger

Til nr. 1

Det er forslagsstillernes opfattelse, at beslutningsforslaget kan gennemføres inden for gældende rammer af EU-reglerne. Såfremt regeringen vurderer, at beslutningsforslaget ikke kan gennemføres inden for rammerne af EU-reglerne, pålægges regeringen med vedtagelse af beslutningsforslaget at arbejde for en ændring af EU-reglerne, således at beslutningsforslaget kan gennemføres.

Trine Bramsen (S) Troels Ravn (S) fmd. Karen J. Klint (S) Lennart Damsbo-Andersen (S) Anne Sina (S) Mette Reissmann (S) Jeppe Bruus (S) Zenia Stampe (RV) Liv Holm Andersen (RV) Marlene Borst Hansen (RV) Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) Pernille Vigsø Bagge (SF) Johanne Schmidt-Nielsen (EL) Pernille Skipper (EL) Uffe Elbæk (UFG) Jakob Engel-Schmidt (V) Martin Geertsen (V) Karen Ellemann (V) Michael Aastrup Jensen (V) Fatma Øktem (V) Karen Jespersen (V) Karsten Lauritzen (V) Inger Støjberg (V) Martin Henriksen (DF) Peter Skaarup (DF) nfmd. Christian Langballe (DF) Marie Krarup (DF) Merete Riisager (LA) Tom Behnke (KF)

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)47
Socialdemokratiet (S)47
Dansk Folkeparti (DF)22
Radikale Venstre (RV)17
Socialistisk Folkeparti (SF)12
Enhedslisten (EL)12
Liberal Alliance (LA)9
Det Konservative Folkeparti (KF)8
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Siumut (SIU)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)1

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende B 71

Bilagsnr.
Titel
1
Udkast til betænkning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende B 71

Spm.nr.
Titel
1
Spm. om, hvorledes EU-retten stiller sig til de med forslaget foreslåede tiltag, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
2
Spm. om rækkevidden af artikel 35 i EU-opholdsdirektiv 2004/38/EF af 29. april 2004, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
3
Spm. om, i hvilket omfang artikel 35 i EU-opholdsdirektiv 2004/38/EF af 29. april 2004 finder anvendelse i de øvrige medlemsstater, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
4
Spm. om, hvorvidt myndighederne i et eller flere af de øvrige medlemslande benytter en fremgangsmåde, der i større eller mindre grad minder om den af forslagsstillerne foreslåede fremgangsmåde, til justitsministeren, og ministerens svar herpå