L 121 Forslag til lov om ændring af lov om fremme af besparelser i energiforbruget, lov om varmeforsyning, lov om kommunal fjernkøling og forskellige andre love.

(Implementering af EU's energieffektivitetsdirektiv m.v.).

Af: Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard
Udvalg: Klima-, Energi- og Bygningsudvalget
Samling: 2013-14
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 19-03-2014

Afgivet: 19-03-2014

Betænkning afgivet af Klima-, Energi- og Bygningsudvalget den 19. marts 2014

20131_l121_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Klima-, Energi- og Bygningsudvalget den 19. marts 2014

1. Ændringsforslag

Klima-, energi- og bygningsministeren har stillet 1 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 29. januar 2014 og var til 1. behandling den 6. februar 2014. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Klima-, Energi- og Bygningsudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og klima-, energi- og bygningsministeren sendte den 18. november 2013 dette udkast til udvalget, jf. KEB alm. del - bilag 66. Den 29. januar 2014 sendte klima-, energi- og bygningsministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.

3. Indstillinger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af DF og LA) indstiller lovforslaget til vedtagelse med det stillede ændringsforslag.

Et mindretal i udvalget (DF og LA) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling. Mindretallet vil stemme for det stillede ændringsforslag.

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 4

Af klima-, energi- og bygningsministeren, tiltrådt af udvalget:

1) Nr. 7 affattes således:

»7. I § 3 indsættes efter »fjernkølingsvirksomhed«: »efter § 2«, efter »fjernkøling« indsættes: », jf. dog stk. 2«, og som stk. 2 indsættes:

»Stk. 2. Hvis en kommune udøver fjernkølingsvirksomhed som nævnt i § 2, stk. 1, nr. 3, i lov om varmeforsyning, skal dette ske på kommercielle vilkår. Tilsvarende gælder for en kommunes udøvelse af netvirksomhed til udnyttelse af køling fra fjernkølingsvirksomhed som nævnt i § 2, stk. 1, nr. 3, i lov om varmeforsyning.««

[Ved anvendelse af en varmepumpe til kombineret produktion af varme og køling skal der fortsat ikke ske selskabsmæssig adskillelse, hvis udnyttelse af køling fra varmepumpen kræver etablering af fjernkølingsnet]

Bemærkninger

Til nr. 1

Efter gældende ret skal varme og køling holdes selskabsmæssigt adskilt fra hinanden. Det følger generelt af varmeforsyningslovens prisregulering, og for kommunale virksomheder er dette udtrykkeligt reguleret i § 3 i lov om kommunal fjernkøling. En selskabsmæssig adskillelse er administrativt og økonomisk bebyrdende.

Der er synergigevinster ved at producere varme og køling på samme fysiske anlæg. For at fremme udnyttelse af disse synergier, er der i lovforslaget lagt op til, at der fremover ikke skal ske en selskabsmæssig adskillelse af varme og køling, hvis de to ydelser produceres på en varmepumpe til kombineret produktion af varme og køling. Til dette formål foreslås det i lovforslagets § 4, nr. 7, at indsætte et stk. 2 i § 3 i lov om kommunal fjernkøling, som undtager varmepumper til kombineret produktion af varme og køling fra kravet om selskabsmæssig adskillelse. Den foreslåede undtagelse gælder efter ordlyden kun varmepumpen. Hvis der etableres en fjernkølingsledning til udnyttelse af køling fra varmepumpen, skal denne ledning således alligevel holdes selskabsmæssigt adskilt. Det har ikke været hensigten.

Formålet med ændringsforslaget er at sikre, at der fortsat ikke skal ske en selskabsmæssig adskillelse af virksomhedens varme- og kølingsaktiviteter, hvis der etableres fjernkølingsnet til udnyttelse af køling fra varmepumpen. Ideen med fjernkøling er netop, at der leveres køling til flere bygninger via et ledningsnet. Derfor skal det også i dette tilfælde være muligt at udøve varme- og kølingsaktiviteterne i ét selskab.

Det vil i disse varme-/køleselskaber fortsat være krævet, at der sker en regnskabsmæssig adskillelse af varme og køling, og et fjernkølingsnet betragtes som en særomkostning til kølingsdelen.

Poul Andersen (S) Jens Joel (S) Karin Gaardsted (S) Jesper Petersen (S) Pernille Rosenkrantz-Theil (S) Jeppe Kofod (S) Flemming Møller Mortensen (S) Andreas Steenberg (RV) Lone Loklindt (RV) Lotte Rod (RV) Steen Gade (SF) fmd. Karsten Hønge (SF) Per Clausen (EL) Frank Aaen (EL) Lars Dohn (EL) Thomas Danielsen (V) nfmd. Kristian Pihl Lorentzen (V) Jacob Jensen (V) Lars Christian Lilleholt (V) Ellen Trane Nørby (V) Ulla Tørnæs (V) Eyvind Vesselbo (V) Mikkel Dencker (DF) Liselott Blixt (DF) René Christensen (DF) Kim Christiansen (DF) Villum Christensen (LA) Mike Legarth (KF) Charlotte Dyremose (KF)

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)47
Socialdemokratiet (S)47
Dansk Folkeparti (DF)22
Radikale Venstre (RV)17
Socialistisk Folkeparti (SF)12
Enhedslisten (EL)12
Liberal Alliance (LA)9
Det Konservative Folkeparti (KF)8
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Siumut (SIU)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)1

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 121

Bilagsnr.

Titel

1
Høringssvar og høringsnotat, fra klima-, energi- og bygningsministeren
2
Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
3
1. udkast til betænkning
4
Ændringsforslag fra klima-, energi- og bygningsministeren
5
2. udkast til betænkning