Paragrafområde:
§
7
Finansministeriet
Tiltrådt af Finansudvalget den 22-06-2017 (udvalget med undtagelse af Enhedslistens, Alternativets og Socialistisk Folkepartis medlemmer af udvalget, der stemte imod aktstykket).
Alternativets medlem af udvalget ønsker en anden og mindre stram styring af kommunerne og regionerne, herunder et opgør med budgetloven. Endvidere ønsker Alternativet en kortlægning af den kommunale udligningsordning, med henblik på en mulig revision. I regionsaftalen er der tale om, at man viderefører 2 pct. produktivitetskravet på sygehusområdet, selvom det har været udsat for stor kritik herunder fra alle oppositionspartier i Folketinget og især kritik i regionerne. Derfor kan Alternativet ikke støtte aktstykket. aktstykket.
SF´s medlem af udvalget finder, at aftalerne er udtryk for, at regeringen i stort omfang har haft succes med at presse sin økonomiske politik ned over hovedet på kommuner og regioner, herunder konsekvenserne af en meget lav vækst i det offentlige forbrug på kun 0,3 pct. årligt; i øvrigt på trods af at et stort flertal i Folketinget mener, at væksten bør være betydelig større. Med en vækst på 0,7 pct. svarende til den forventede stigning i udgiftsbehovet som følge af befolkningsudviklingen havde der været mulighed for at afsættes ekstra 2 mia. kr. til den borgernære velfærd.
For kommuneaftalen er der tale om, at kommunerne langtfra får dækning for den merudgift, der følger af den demografiske udvikling. Derfor indebærer aftalen, at der kan forventes nye nedskæringer på ældreomsorg, folkeskole og daginstitutioner i mange kommuner. Hertil kommer en anlægsramme, der – selvom den er sat lidt op – fortsat vil forhindre kommunerne i at gennemføre mange fornuftige investeringer. Det er positivt at regeringen trods alt har undladt at hive penge ud af kommunerne som planlagt, men det gælder kun for 2018, og der er fortsat lagt op til at hive ½ mia. kr. ud af kommunerne i 2019 og 1 mia. kr. i 2020.
For regionsaftalen er der tale om, at man viderefører 2 pct. produktivitetskravet på sygehusområdet, selvom det har været udsat for stor kritik herunder fra alle oppositionspartier i Folketinget og især i regionerne. Der er dog indføjet nogle vage løfter om et nyt styringssystem fra 2019. Herudover er tale om at der afsættes meget få nye midler til det offentlige sundhedsvæsen, selvom der klart er brug for et løft.