R 7 Udenrigsministerens redegørelse om udviklingen i EU-samarbejdet i 2016.

Afgivet af: Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA)
Samling: 2016-17
Status: Forhandlet

Baggrundsmateriale

Udvalgsområde: Det Udenrigspolitiske Nævn , Europarådet , Europaudvalget og Udenrigsudvalget
Tidligere debatter
Nævnt i forslaget
Indledning
Paris Agreement
United Nations Framework on Climate Change
Unfccc.int, [12. december 2015]

Storbritannien og EU fremadrettet
2015-16 - EUU, Alm. del - Bilag 87: Britisk udspil til forhandlinger om et reformeret EU
David Camerons brev til formanden for Det Europæiske Råd

Migration og grænsekontrol
Erklæring fra EU og Tyrkiet, 18. marts 2016
Consilium.europa.eu, 18. marts 2016

Valetta-topmødet
Consilium.europa.eu
Bl.a. konklusioner, handlingsplan, EU-trustfonden m.v.

Kapitalmarkedsunionen
Ec.europa.eu
Bl.a. handlingsplanen, høringsdokumenter m.v.

Andean Community
Ec.europa.eu
Bl.a. om handelsaftalerne med Columbia, Peru og Ecuador

Proposals on clean energy for all Europeans
Ec.europa.eu, 30. november 2016

EU's eksterne konklusioner
Rådsmøde nr. 3466 (udenrigsanliggender) den 23. maj 2016
EU-Oplysningen
Bl.a. om Syrien og Irak og bekæmpelsen af ISIL

Rådsmøde nr. 3457 (udenrigsanliggender) den 14. marts 2016
EU-Oplysningen
Bl.a. om principper for EU's tilgang til Rusland

EU and NATO start new era of cooperation
Eeas.europa.eu, 6. december 2016

Væsentlige domme afsagt af EU-Domstolen i 2016
Sag A-2/15
Avis rendu en vertu de l'article 218, paragraphe 11, TFUE
Udtalelse Avis 2/15
PROVISIONAL TEXT OF 21/12/2016 : OPINION OF ADVOCATE GENERAL SHARPSTON delivered on 21 December 2016 (1)
Opinion procedure 2/15
initiated following a request made by the European Commission
(Request for an Opinion pursuant to Article 218(11) TFEU - Conclusion of the Free Trade Agreement between the European Union and the Republic of Singapore - Allocation of competences between the European Union and the Member States)
Sag C-165/14
Domstolens dom (Store Afdeling) af 13. september 2016
Alfredo Rendón Marín mod Administración del Estado
Anmodning om præjudiciel afgørelse indgivet af Tribunal Supremo
Præjudiciel forelæggelse - unionsborgerskab - artikel 20 TEUF og 21 TEUF - direktiv 2004/38/EF - opholdsret i en medlemsstat for en tredjelandsstatsborger, der er tidligere straffet - forælder, der har eneforældremyndighed over to mindreårige børn, som er unionsborgere - det ene barn er statsborger i opholdsmedlemsstaten - det andet barn er statsborger i en anden medlemsstat - national lovgivning, som udelukker, at denne slægtning i opstigende linje meddeles opholdstilladelse, på grund af at denne er tidligere straffet - afslag på opholdstilladelse, som kan indebære, at børnene bliver nødsaget at forlade Unionens område

Sag C-304/14
Domstolens dom (Store Afdeling) af 13. september 2016
Secretary of State for the Home Department mod CS
Anmodning om præjudiciel afgørelse indgivet af Upper Tribunal (Immigration and Asylum Chamber) London
Præjudiciel forelæggelse - unionsborgerskab - artikel 20 TEUF - tredjelandsstatsborger, som forsørger et mindreårigt barn, der er unionsborger - opholdsret i den medlemsstat, hvor barnet er statsborger - straffedom afsagt mod barnets forælder - afgørelse om udsendelse af forælderen, som indirekte medfører udsendelse af det mindreårige barn

Sag C-561/14
Domstolens dom (Store Afdeling) af 12. april 2016
Caner Genc mod Integrationsministeriet
Anmodning om præjudiciel afgørelse indgivet af Østre Landsret
Præjudiciel forelæggelse - associeringsaftale EØF-Tyrkiet - afgørelse nr. 1/80 - artikel 13 - stand still-klausul - familiesammenføring - national lovgivning, der fastsætter nye skærpede betingelser på området for familiesammenføring for familiemedlemmer, der ikke er økonomisk aktive, til økonomisk aktive tyrkiske statsborgere, der har bopæl og opholdstilladelse i den pågældende medlemsstat - krav om en sådan tilknytning, at der er grundlag for en vellykket integration

Sag C-441/14
Domstolens dom (Store Afdeling) af 19. april 2016
Dansk Industri (DI) mod Sucession Karsten Eigil Rasmussen
Anmodning om præjudiciel afgørelse indgivet af Højesteret
Præjudiciel forelæggelse - socialpolitik - Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder - direktiv 2000/78/EF - princip om forbud mod forskelsbehandling på grund af alder - national lovgivning, som er i strid med et direktiv - en privatpersons mulighed for at stille staten til ansvar for tilsidesættelse af EU-retten - tvist mellem private - afvejning af forskellige rettigheder og principper - retssikkerhedsprincippet og princippet om beskyttelse af den berettigede forventning - den nationale domstols rolle
Relevante love og regler
Hvad er det?
Folketingets Bibliotek udarbejder en skræddersyet linkpakke/litteraturliste til alle lovforslag, beslutningsforslag, forespørgsler og redegørelser som hjælp til folketingsmedlemmernes ordførertaler. Dette kaldes baggrundsmateriale.

Biblioteket har valgt at gøre baggrundsmaterialet offentligt tilgængeligt. Materialet har dog karakter af at være et internt arbejdsredskab, der kan ses af eksterne.
Struktur
Baggrundsmaterialet består af forskellige afsnit. Det kan variere, hvor mange afsnit, der er i det enkelte baggrundsmateriale.

  • Under ”Høringssvar” finder du links til høringssvar og ministeriets høringsnotat. Høringssvar optræder kun i forbindelse med lovforslag
  • Under ”Tidligere debatter” er links til tidligere relevante parlamentariske dokumenter. Det kan være tidligere lov- eller beslutningsforslag, forespørgsler, redegørelser, § 20-spørgsmål eller udvalgsmateriale. Der linkes til Folketingets egen hjemmeside.
  • Under punktet ”Nævnt i forslaget” er medtaget materialer og kilder, der er nævnt i forslag eller bemærkninger. Hvis det er muligt, er der linket til en elektronisk version, men ellers vil der bare være en litteraturhenvisning.
  • ”Love og regler” – her finder du links til relevant lovgivning. Det gælder både lovgivning, der er nævnt i forslaget og andre regler. Her linkes til Retsinformation og EUR-Lex.
Offentliggørelse
Baggrundsmaterialet produceres til 1. behandlingen af det enkelte forslag eller til forhandlingen af forespørgslen eller redegørelsen. Målet er, at det offentliggøres senest fredag kl. 12 ugen før 1. behandlingen eller forhandlingen. Herefter vedligeholdes det ikke. Det publiceres i forbindelse med selve forslaget og kan findes i sagsoversigten. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er et parlamentarisk dokument, men udelukkende et servicedokument med relevante links og litteratur.
Vær opmærksom på:
Baggrundsmaterialet er et arbejdsredskab og derfor ikke en del af den parlamentariske proces eller de parlamentariske dokumenter.

Baggrundsmaterialet kan være udarbejdet med en meget stram deadline. Tidspresset ved sene fremsættelser kan betyde, at der i forbindelse med enkelte forslag kan være medtaget meget få henvisninger til tidligere debatter. Der lægges generelt vægt på, at baggrundsmaterialet er kortfattet.

Ligeledes gælder, at da der er tale om et arbejdsredskab målrettet brugen i Folketinget, tilstræber baggrundsmaterialet ikke at være udtømmende. Det vil derfor fremstå som et øjebliksbillede ved tidspunktet for 1. behandlingen. Det kan ligeledes være meget varierende, hvor mange materialer og f.eks. tidligere debatter, der findes inden for de forskellige lovgivningsområder.
Forfattere
Folketingets Bibliotek er ansvarlig for produktionen af baggrundsmaterialet.
Adgang til det nævnte materiale
I baggrundsmaterialet kan der forekomme materialer uden links. Folketingets Bibliotek har i de tilfælde ikke mulighed for at levere materialet. I stedet henviser vi til følgende muligheder:

Du kan henvende dig på dit lokale bibliotek og få hjælp der.
Du kan søge og bestille materialet i bibliotek.dk.
Du kan henvende dig til udgiveren med henblik på at rekvirere eller købe materialet.

Folketingets Bibliotek er et internt bibliotek og er ikke åbent for offentligheden.
Abonnement
Det er muligt at abonnere på baggrundsmaterialet.

Tegn abonnement her
Du kan søge hjemmesider og materiale frem via Google
Du kan søge og bestille materialet i bibliotek.dk
Du kan henvende dig på dit lokale bibliotek og få hjælp der.
Du kan henvende dig til udgiveren med henblik på at rekvirere eller købe materialet.
Folketingets Oplysning
Christiansborg
1240 Kbh. K.
Telefon: +45 3337 3338
Telefax: +45 3314 7060
Ophavsret og ansvarsfraskrivelse vedrørende baggrundsmaterialet
Ophavsretten til baggrundsmaterialet tilhører Folketinget. Derimod er det i mange tilfælde ikke Folketinget, der har ophavsretten til det materiale, der linkes til. Baggrundsmaterialet må frit gengives med behørig kildeangivelse. Dog må baggrundsmaterialet ikke gøres til genstand for selvstændig kommerciel udnyttelse. Det er tilladt at linke til baggrundsmaterialet på Folketingets hjemmeside.

Baggrundsmaterialet indeholder links til andre hjemmesider, der opdateres af andre organisationer. Folketinget fraskriver sig ethvert ansvar i denne forbindelse, herunder i relation til nøjagtighed, aktualitet og oprindelse af denne information.

Baggrundsmaterialet indeholder henvisninger til oplysninger af generel karakter. Har man brug for egentlig rådgivning, bør man altid henvende sig til en specialist på det pågældende område. Folketinget påtager sig ikke noget ansvar for eventuelle økonomiske konsekvenser i forbindelse med forkert anvendelse af informationer i baggrundsmaterialet. Folketinget påtager sig ikke ansvar for eventuelt misbrug af Folketingets baggrundsmateriale.