Fremsat den 28. februar 2018 af miljø- og fødevareministeren (Esben Lunde Larsen)
Forslag
til
Lov om ændring af lov om
fødevarer
(Strafskærpelse, administrative
tvangsbøder og virksomhedskarantæne)
§ 1
I lov om fødevarer, jf.
lovbekendtgørelse nr. 46 af 11. januar 2017, foretages
følgende ændringer:
1. I
§ 52 indsættes efter stk. 3
som nyt stykke:
»Stk. 4.
Undlader en virksomhed, der har fået anmærkninger ved
mindst tre af de seneste fire foregående kontrolbesøg,
at efterkomme et påbud eller forbud meddelt i medfør
af stk. 1, kan virksomheden pålægges daglige
bøder, hvis der med hensyn til varighed eller alvor af
overtrædelser af fødevarelovgivningen foreligger
særlige omstændigheder.«
Stk. 4 - 6 bliver herefter stk. 5 -
7.
2.
Efter § 52 a indsættes:
»§ 52 b. Overtræder en
fødevarevirksomhed fødevarelovgivningen eller Den
Europæiske Unions forordninger om forhold, som er omfattet af
denne lov gentagne gange på en sådan måde, at der
er en nærliggende risiko for, at virksomheden fortsat ikke
vil blive drevet i overensstemmelse med reglerne i denne
lovgivning, kan miljø- og fødevareministeren i
tilknytning til en anmærkning for overtrædelse af
fødevarelovgivningen forbyde fortsat drift af den
pågældende virksomhed i indtil 6 måneder.
Medmindre andet fremgår af afgørelsen, har forbuddet
virkning fra det tidspunkt, hvor det meddeles virksomheden.
Stk. 2.
Ministeren kan i tilknytning til et forbud efter stk. 1
nedlægge forbud mod, at den ansvarlige for virksomheden for
en tilsvarende periode som anført i stk. 1, udfører
en eller flere fødevareaktiviteter, registrerer en ny
fødevarevirksomhed eller får autoriseret en ny
fødevarevirksomhed. Medmindre andet fremgår af
afgørelsen, har forbuddet virkning fra det tidspunkt, hvor
det meddeles den ansvarlige.
Stk. 3. En
afgørelse efter stk. 1 og 2 kan af den, afgørelsen
vedrører, forlanges indbragt for domstolene.
Stk. 4.
Begæring efter stk. 3 skal fremsættes inden 4 uger
efter, at afgørelsen, der skal indeholde oplysninger om
adgangen til at kræve domstolsprøvelse og om fristen
herfor, er meddelt den pågældende. Ministeren
anlægger sag mod den pågældende i den borgerlige
retsplejes former.
Stk. 5. Retten
kan ved kendelse bestemme, at sagsanlæg har opsættende
virkning. Såfremt en afgørelse efter stk. 1 og 2
findes lovlig ved dom, kan der heri bestemmes, at anke vil have
opsættende virkning.«
3. I
§ 60, stk. 1. nr. 2,
indsættes efter »§ 52 a«: », § 52
b, stk. 1 eller 2,«.
4. I
§ 60 indsættes som stk.
6:
»Stk. 6.
Ved udmåling af bødestraf i henhold til stk. 1 eller 3
skal det i almindelighed indgå som en skærpende
omstændighed, at virksomheden har fået
anmærkninger ved mindst tre af de seneste fire
foregående kontrolbesøg, hvis der med hensyn til
varighed eller alvor af overtrædelser af
fødevarelovgivningen foreligger særlige
omstændigheder.«
§ 2
Loven træder i kraft den 1. juli 2018.
§ 3
Loven gælder ikke for Færøerne
og Grønland, men kan ved kongelig anordning helt eller
delvis sættes i kraft for Grønland med de
ændringer, som de grønlandske forhold tilsiger.
Bemærkninger til lovforslaget
Almindelige bemærkninger
Indholdsfortegnelse
| | | 1. Indledning | | 2.1. Administrative
tvangsbøder | | 2.1.1. Gældende ret | | | 2.1.2. Miljø- og
Fødevareministeriets overvejelser | | 2.1.3. Lovforslagets indhold | | 2.2. Virksomhedskarantæne | | 2.2.1. Gældende ret | | 2.2.2. Miljø- og
Fødevareministeriets overvejelser | | 2.2.3. Lovforslagets indhold | | 2.3. Skærpelse af
bødestørrelser | | 2.3.1. Gældende ret | | 2.3.2. Miljø- og
Fødevareministeriets overvejelser | | 2.3.3. Lovforslagets indhold | | 3. Økonomiske og administrative
konsekvenser for det offentlige | | 4. Økonomiske og administrative
konsekvenser for erhvervslivet m.v. | | 5. Administrative konsekvenser for
borgerne | | 6. Miljømæssige
konsekvenser | | 7. Forholdet til EU-retten | | 8. Hørte myndigheder og
organisationer m.v. | | 9. Sammenfattende skema | | | | |
|
1. Indledning
Som led i fødevareforlig 3
blev det besluttet, at indsatsen mod brodne kar virksomheder, dvs.
virksomheder med dårlig regelefterlevelse skulle styrkes.
Trods den styrkede kontrolindsats fra fødevaremyndighederne
er det blevet klart, at de sanktionsmuligheder, som er til
rådighed for fødevarekontrollen i dag, ikke er
tilstrækkelige i forhold til en mindre gruppe af disse
virksomheder.
Det er et grundlæggende
element i fødevarelovgivningen, at virksomhederne har
ansvaret for, at reglerne overholdes. Langt de fleste
fødevarevirksomheder i Danmark lever op til
fødevarelovgivningens krav. Der er dog en mindre gruppe af
de brodne kar virksomheder, der konsekvent og varigt
fortsætter med at overtræde
fødevarelovgivningens regler på trods af
fødevaremyndighedernes indsats.
Kategorien - virksomhed med
dårlig regelefterlevelse - anvendes af
fødevaremyndighederne om de virksomheder, som har fået
anmærkninger ved mindst tre af de seneste fire
kontrolbesøg. For nye virksomheder betyder dette, at de
kategoriseres som virksomhed med dårlig regelefterlevelse,
hvis de har fået anmærkninger på de første
tre kontrolbesøg.
Forslaget indeholder derfor tre
initiativer, der specifikt vil være rettet mod virksomheder
med dårlig regelefterlevelse, som gennem en længere
periode og med de sanktionsmuligheder, som
fødevaremyndighederne anvender i dag, ikke retter varigt op
på forholdene.
De foreslåede initiativer
skal være et supplement til de sanktionsmuligheder, som
allerede er til rådighed i dag og vil således
være et yderligere incitament for disse virksomheder til at
efterleve fødevarelovgivningen. Det første initiativ
vedrører administrative tvangsbøder for manglende
efterkommelse af påbud eller manglende overholdelse af forbud
meddelt efter fødevarelovens § 52, stk. 1. Desuden vil
det som et yderligere tiltag blive muligt for en afgrænset
periode administrativt at nedlægge forbud mod fortsat drift
af en virksomhed, samt at forbyde den ansvarlige for virksomheden
at drive fødevarevirksomhed, hvis der har været
gentagne overtrædelser af fødevarelovgivningen.
Desuden foreslås det at forhøje bødeniveauet
for overtrædelser begået af disse virksomheder med
dårlig regelefterlevelse.
2.1. Administrative
tvangsbøder
2.1.1
Gældende ret
Den generelle bestemmelse i
fødevareloven, der giver fødevaremyndighederne
hjemmel til at træffe de afgørelser, herunder
fastsætte de påbud og forbud, der anses for
nødvendige for at sikre overholdelse af de krav, der er
fastsat i fødevarelovgivningen eller i EU's forordninger og
direktiver, er lovens § 52.
Den centrale straffebestemmelse for
overtrædelse af § 52 er lovens § 60, stk. 1. Efter
denne bestemmelses stk. 1, nr. 2, straffes med bøde den, der
undlader at efterkomme afgørelser truffet i medfør af
§ 52, stk. 1, § 52 a eller § 59, stk. 1. Med hjemmel
i fødevarelovens § 61, stk. 1, kan sager afgøres
ved administrative bødeforlæg meddelt af
Fødevarestyrelsen. Med lov nr. 1549 af 20. december 2006 om
ændring af fødevareloven, som bl.a. indførte
skærpelse af strafniveauet som følge af aftalen om
nul-tolerance, fremgår en række vejledende
bødestørrelser af forarbejderne til loven
(Folketingstidende 2006-07, tillæg A, side 988). I den
forbindelse blev den vejledende normalbødestørrelse
for manglende efterkommelse af vilkår, påbud og forbud
m.v. forhøjet til 20.000 kr.
2.1.2. Miljø- og Fødevareministeriets
overvejelser
Der er over de senere år
gennemført en række tiltag, som har haft til
formål at forbedre regelefterlevelsen blandt
fødevarevirksomheder. Disse tiltag har i vid
udstrækning ført til den ønskede forbedring,
men erfaringer viser, at det i forhold til enkelte virksomheder
ikke har haft den ønskede effekt. For de virksomheder, der
ikke formår at få rettet konsekvent op på
forholdene og som gennem en længere periode har fået
anmærkninger på kontrolbesøg, har de
gennemførte skærpelser i kontrollen og
sanktionsmulighederne således vist sig at være
utilstrækkelige.
Miljø- og
Fødevareministeriet vurderer, at de økonomiske
konsekvenser af tvangsbøderne vil være et egnet
virkemiddel til at få disse virksomheder til generelt at
forbedre regelefterlevelsen. En konsekvens i form af
tvangsbøder (daglige bøder) som foreslået,
vurderes således at være et egnet virkemiddel over for
virksomheder med dårlig regelefterlevelse. Disse virksomheder
er kendetegnet ved, at de gennem en længere periode og med de
sanktionsmuligheder, som tilsynsmyndighederne anvender i dag,
retter op på det konkrete ulovlige forhold, men at der
efterfølgende overtrædes andre eller lignende regler.
På den baggrund må det forventes, at tilsvarende
muligheder for tvangsbøder også på
fødevareområdet i højere grad kan sikre
efterkommelse af påbud og forbud hos disse virksomheder.
Formålet med forslaget er således i overensstemmelse
med de grundlæggende hensyn bag fødevareloven, jf.
§ 1 i den gældende fødevarelov, at medvirke til
at højne fødevaresikkerheden til gavn for
forbrugerbeskyttelsen.
For at sikre virksomhedernes
retssikkerhed, er det hensigten, at afgørelser om
administrative tvangsbøder, som andre afgørelser
på Miljø- og Fødevareministeriets område,
vil kunne påklages til Miljø- og
Fødevareklagenævnet.
2.1.3. Lovforslagets indhold
Forslaget indebærer, at der
indføres hjemmel til administrative tvangsbøder
(daglige bøder) for virksomheder med dårlig
regelefterlevelse. Forslaget er således møntet
på et helt særligt segment af virksomheder, nemlig de
relativt få fødevarevirksomheder, som har fået
anmærkninger ved mindst tre af de seneste fire
foregående kontrolbesøg. For nye virksomheder
indebærer det, at en sådan virksomhed vil være
omfattet af bestemmelsen, hvis den har fået
anmærkninger på de første tre
kontrolbesøg. Ved anmærkninger forstås
indskærpelse, påbud, forbud, bødeforlæg og
politianmeldelse for overtrædelser af
fødevarelovgivningen. Ved særlige omstændigheder
med hensyn til varighed eller alvor af overtrædelser af
fødevarelovgivningen forstås, at virksomheden enten
skal have været i kategorien virksomhed med dårlig
regelefterlevelse i mindst 12 måneder og have fortsat den
dårlige regelefterlevelse i denne periode, eller - hvis der
ikke er forløbet 12 måneder - have begået en
grov overtrædelse som fx fabrikation af falsk
sporbarhedsdokumentation eller forsætlig forfalskning af
fødevarer. Det vil således kun være i disse
situationer, at der vil kunne pålægges virksomheder
administrative tvangsbøder.
Konstateres det efter dette
tidspunkt, at et meddelt påbud ikke er efterkommet, eller et
forbud ikke er overholdt indenfor den fastsatte frist, skal
virksomheden kunne pålægges tvangsbøder, indtil
påbuddet eller forbuddet er efterkommet. Når
påbuddet eller forbuddet efterkommes, bortfalder
pålagte, men ikke betalte eller inddrevne tvangsbøder.
Det bemærkes i den forbindelse, at tvangsbøder ikke
berører muligheden for strafferetlig sanktion for manglende
efterkommelse af påbud eller forbud, meddelt efter stk. 1,
jf. § 60, stk. 1, nr. 2.
Det er Miljø- og
Fødevareministeriets opfattelse, at forslaget ikke
medfører en forringelse af virksomhedernes/ejernes
retsstilling, da det vil fremgå udtrykkeligt af
afgørelsen om påbud og forbud, at virksomheden kan
undgå tvangsbøder ved at efterkomme påbud eller
overholde forbud. Yderligere bemærkes det, at
tvangsbøderne ikke er en strafferetlig sanktion, hvilket
betyder, at grundlaget for afgiften ikke hviler på en
vurdering af, om der ligger forsæt eller grov uagtsomhed bag
virksomhedens eller den ansvarliges manglende overholdelse af det
givne påbud eller forbud. Grundlaget for tvangsbøderne
(daglige bøder) er således alene den objektive
konstatering af, at virksomheden ikke har efterkommet det meddelte
påbud eller forbud inden for fristen.
Som det allerede gælder for
afgørelser om påbud og forbud efter stk. 1, vil det
være en forudsætning for anvendelse af
tvangsbøder, at det af afgørelsen klart
fremgår, hvilke konkrete regler i
fødevarelovgivningen, virksomheden ikke har overholdt.
Det fremgår også
allerede i dag af meddelte påbud efter stk. 1, hvilken frist
virksomheden har til at efterkomme påbuddet. Tilsvarende vil
det af forbud udtrykkeligt fremgå, fra hvilket tidspunkt
forbuddet har virkning, idet det skal bemærkes, at forbud
sædvanligvis vil have virkning fra tidspunktet for
meddelelsen.
Det er Miljø- og
Fødevareministeriets opfattelse, at de daglige bøder
bør fastsættes til ikke under 1.000 kr. dagligt -
denne bødestørrelse gælder allerede på en
lang række andre områder, som fx momsloven og
kildeskatteloven.
Aktuelt eksisterer der
ifølge Fødevarestyrelsens vurdering et meget
begrænset antal virksomheder, der falder inden for den type
virksomheder, der kan blive pålagt tvangsbøder efter
den foreslåede bestemmelse. Langt hovedparten af
fødevarevirksomhederne vil således aldrig modtage en
tvangsbøde.
I den forbindelse skal det
bemærkes, at den foreslåede bestemmelse ikke bør
kunne anvendes over for slagterier og andre virksomheder, som er
underlagt meget hyppig, herunder daglig kontrol, fordi disse
virksomheder på grund af en hyppig kontrol, er underlagt
meget intensiv overvågning fra tilsynsmyndighederne. Efter
Miljø- og Fødevareministeriets vurdering er kriteriet
om anmærkninger på tre ud af de seneste fire
kontrolbesøg, derfor ikke anvendeligt over for disse
virksomheder. Derfor vil anvendelse af tvangsbøder alene
undtagelsesvist kunne ske ud fra en konkret vurdering af disse
virksomheders regelefterlevelse, herunder antal overtrædelser
og overtrædelsernes karakter.
2.2. Virksomhedskarantæne
2.2.1 Gældende ret
Den generelle bestemmelse i
fødevareloven, der giver fødevaremyndighederne
hjemmel til at træffe de afgørelser, herunder
fastsætte de påbud og forbud, der anses for
nødvendige for at sikre overholdelse af de krav, der er
fastsat i fødevarelovgivningen eller i EU's forordninger og
direktiver, er lovens § 52.
Endvidere er der i
fødevarelovens § 31, stk. 1, hjemmel til at fratage
fødevarevirksomheder registrering eller autorisation, hvis
virksomheden ikke opfylder de stillede vilkår, eller hvis
forudsætningerne for autorisationen eller registreringen er
ændret væsentligt.
Efter § 52, stk. 3, er der
mulighed for at nedlægge forbud mod fortsat drift og
eventuelt fratage en virksomhed autorisationen eller
registreringen, hvis de dertil knyttede vilkår ikke
overholdes, hvis forudsætningerne for autorisationen eller
registreringen ændres væsentligt, eller hvis
påbud eller forbud meddelt efter § 52, stk. 1, ikke
efterkommes.
Fratagelse efter såvel §
31, stk. 1, og § 52, stk. 3, har virkning fra det tidspunkt,
den bliver meddelt virksomheden.
I tilknytning til begge
bestemmelser er der i henholdsvis § 31, stk. 2-4, og §
52, stk. 4-6, fastsat, at den berørte virksomhed kan
kræve, at Fødevarestyrelsen skal indbringe sagen om
fratagelsen for domstolene og at retten ved kendelse kan
tillægge sagsanlægget opsættende virkning.
Ønsker en virksomhed, som
har fået frataget autorisation eller registrering, igen at
blive autoriseret eller registreret, skal den lade sig registrere
eller anmode om autorisation som ny virksomhed. Autorisation eller
registrering vil være betinget af, at virksomheden over for
myndighederne dokumenterer, at de forhold, som begrundede
fratagelsen af autorisationen eller registreringen, ikke
længere er til stede.
Fratagelse af registrering eller
autorisation i medfør af § 31, stk. 1, eller § 52,
stk. 3, udelukker ikke, at enkeltpersoner har mulighed for igen at
drive fødevarevirksomhed eller deltage i
fødevareaktiviteter, selvom disse personer har vist sig ude
af stand til at drive fødevarevirksomhed på forsvarlig
vis. Dette indebærer således, at den ansvarlige i
virksomheden umiddelbart kan starte en ny fødevarevirksomhed
på trods af, at vedkommendes virksomhed har fået
frataget registrering eller autorisation.
Desuden indeholder straffelovens
§ 79 regler om rettighedsfrakendelse ved dom for strafbart
forhold, og udgør den almindelige regel i dansk ret om
rettighedsfrakendelse.
Efter straffelovens § 79, stk.
1, kan den, som udøver en af de i straffelovens § 78,
stk. 2, omhandlede virksomheder, ved dom for strafbart forhold
frakendes retten til fortsat at udøve den
pågældende virksomhed eller til at udøve den
under visse former, såfremt det udviste forhold begrunder en
nærliggende fare for misbrug af stillingen. Det samme
gælder, når særlige omstændigheder taler
derfor, om udøvelse af anden virksomhed, jf. straffelovens
§ 79, stk. 2.
Frakendelsen sker på tid fra
1 til 5 år, regnet fra endelig dom, eller indtil videre, i
hvilket tilfælde spørgsmålet om fortsat
udelukkelse fra den pågældende virksomhed efter 5
års forløb, kan indbringes for retten efter de i
§ 78, stk. 3, indeholdte regler. Når særlige
omstændigheder taler derfor, kan justitsministeren tillade,
at indbringelse for retten sker, inden den i 1. pkt. nævnte 5
års frist er forløbet.
Retten kan under behandlingen af
frakendelsessagerne ved kendelse udelukke den
pågældende fra at udøve virksomheden, indtil
sagen er endeligt afgjort. Domstolen kan bestemme, at anke ikke har
opsættende virkning, jf. straffelovens § 79, stk. 4.
2.2.2. Miljø- og Fødevareministeriets
overvejelser
Gennem de senere år er der
gennemført en række tiltag, som har haft til
formål at forbedre regelefterlevelsen blandt
fødevarevirksomheder. Erfaringer viser, at langt de fleste
fødevarevirksomheder overholder reglerne. De
iværksatte tiltag har i forhold til enkelte virksomheder dog
ikke haft den ønskede effekt. For de virksomheder, der ikke
formår at få rettet konsekvent op på forholdene
og som gennem en længere periode har fået
anmærkninger på kontrolbesøg, har de
gennemførte skærpelser i kontrollen og
sanktionsmulighederne således vist sig at være
utilstrækkelige.
Det er Miljø- og
Fødevareministeriets vurdering, at den eksisterende hjemmel
i § 52, stk. 1, til at meddele de påbud og forbud, som
er nødvendige for at sikre overholdelsen af
fødevarelovgivningen, ikke i tilstrækkeligt omfang
får visse virksomheder med dårlig regelefterlevelse til
generelt og varigt at få rettet op på forholdene i
virksomheden. Når en virksomhed med dårlig
regelefterlevelse fx meddeles et forbud mod produktion pga. fund af
rotter, skal tilsynsmyndighederne løfte dette forbud fra det
tidspunkt, hvor virksomheden har opfyldt betingelserne i forbuddet,
hvilket fx kunne være skadedyrssikring, rengøring m.v.
Erfaringsmæssigt retter virksomheder med dårlig
regelefterlevelse op på det konkrete forhold, som fx har
begrundet et forbud efter § 52, stk. 1, men får
efterfølgende anmærkninger for andre
overtrædelser. Det er denne kontinuerlige
overtrædelseshistorik, som virksomhedskarantæne vil
skulle anvendes imod - dvs. over for de virksomheder med
dårlig regelefterlevelse, hvor tilsynsmyndighederne uden held
med de eksisterende sanktionsmuligheder, gennem tid har
forsøgt, at få virksomheden til generelt og varigt at
overholde reglerne.
Som eksempel på en virksomhed, hvor
virksomhedskarantæne med fordel kunne være anvendt
meget tidligere i forløbet, var en virksomhed, hvor der
gennem en periode over længere tid (3-4 år) blev
meddelt henholdsvis 45 indskærpelser, 43 påbud eller
forbud, 9 administrative bødeforlæg, og 65 forhold
blev politianmeldt. I en situation som denne, ville muligheden for
virksomhedskarantæne sandsynligvis have afholdt virksomheden
fra at udøve fødevareaktivitet i strid med reglerne,
fordi karantæne ville have forhindret virksomheden i lovligt
at fortsætte aktiviteterne, samt have ramt virksomheden
økonomisk.
Et andet eksempel var en virksomhed, hvor der i en periode
på mere end ét år er blevet gennemført 14
kontrolbesøg pga. gentagne overtrædelser og dermed
opfølgende gebyrbelagt kontrol. På
kontrolbesøgene blev virksomheden meddelt henholdsvis 5
indskærpelser, 3 påbud og 8 administrative
bødeforlæg for overtrædelser af bl.a.
sporbarhedsreglerne, ulovlig opbevaring af fødevarer,
køb fra uregistreret fødevarevirksomhed og manglende
dansk mærkning. Virksomheden fik desuden vejledning om
reglerne m.v. i forbindelse med de konstaterede
overtrædelser. Hverken vejledning eller sanktioner var dog
effektive virkemidler til at få virksomheden til generelt og
varigt at rette op på forholdene.
Derudover er det Miljø- og
Fødevareministeriets vurdering, at de eksisterende hjemler i
§ 31, stk. 1, og § 52, stk. 3, om fratagelse af
autorisation eller registrering ikke på en effektiv
måde vil kunne anvendes over for virksomheder med
dårlig regelefterlevelse. Disse bestemmelser om varig
fratagelse af registrering henholdsvis autorisation vil ikke kunne
anvendes over for den adfærd, som udvises af virksomheder med
dårlig regelefterlevelse, som illustreret ved de to
ovennævnte eksempler. Fratagelse af registrering eller
autorisation forudsætter således, at virksomheden ikke
retter op på ulovlige forhold eller udgør en konkret
sundhedsfare. Virksomheder med dårlig regelefterlevelse er
derimod karakteriseret ved, at der bliver rettet op på det
konkrete ulovlige forhold, men at der efterfølgende
overtrædes andre eller lignende regler. Der vil med andre ord
være tale om en vedvarende historik med varierende
overtrædelser, som vurderet hver for sig ikke vil kunne
begrunde en fratagelse efter gældende regler.
Endvidere vil en virksomhed, som er
blevet frataget registrering eller autorisation, kunne starte ny
virksomhed med samme ejerkreds umiddelbart efter fratagelsen. I de
situationer vil der efter de gældende regler kunne stilles
særlige krav til den nye virksomhed. Disse krav vil naturligt
være knyttet til den konkrete overtrædelse, som har
begrundet fratagelsen. Til forskel herfra vil
virksomhedskarantæne sigte mod de virksomheder, der gennem en
længere periode og med de sanktionsmuligheder, som
tilsynsmyndighederne anvender i dag, ikke retter varigt op på
forholdene. Over for denne type virksomheder vurderer Miljø-
og Fødevareministeriet, at muligheden for at stille
særlige krav for en ny virksomhed, ikke vil være et
effektivt middel, fordi virksomheden allerede gennem tid har
demonstreret en manglende vilje til at overholde reglerne.
Erfaringsmæssigt vil den type
virksomheder være særligt modtagelig for
økonomiske incitamenter til at rette op på forholdene.
Det er derfor Miljø- og Fødevareministeriets
vurdering, at det skal være muligt at indskrænke
virksomhedens økonomiske udbytte ved at træffe
afgørelse om forbud mod fortsat drift af virksomheden
(virksomhedskarantæne) i en periode. Desuden vil
virksomhedskarantæne kunne virke præventivt, fordi
virksomheden i perioden for virksomhedskarantænen vil blive
nødt til at holde en pause, hvor der kan rettes op på
forholdene generelt, og fordi virksomheden i denne periode ikke vil
kunne overtræde reglerne. I perioden for
virksomhedskarantænen opretholder virksomheden sin
autorisation eller registrering, men må på grund af det
nedlagte forbud mod fortsat drift (virksomhedskarantæne) ikke
udøve fødevareaktiviteter med deraf følgende
bortfaldne indtægter. Det indebærer således
også, at virksomheden ikke kan udøve
fødevareaktiviteter, selvom de konkrete ulovlige forhold,
som blev konstateret af tilsynsmyndighederne, er blevet bragt til
ophør inden karantæneperiodens udløb. At der er
tale om et økonomisk incitament indebærer, at
virksomhedskarantænen skal opretholdes i hele perioden
uanset, at virksomheden er indstillet på at rette op på
det eller de ulovlige forhold, som har udløst
virksomhedskarantænen.
Virksomhedskarantænen skal
endvidere kunne suppleres med, at der nedlægges forbud mod,
at den ansvarlige for virksomheden udfører en eller flere
fødevareaktiviteter for en tilsvarende afgrænset
periode. Den ansvarlige for virksomheden kan ved forbuddet
endvidere fratages retten til at registrere en ny
fødevarevirksomhed eller at ansøge om autorisation af
ny fødevarevirksomhed i en afgrænset periode.
I den forbindelse er det
Miljø- og Fødevareministeriets vurdering, at
rettighedsfrakendelse i medfør af straffelovens § 79
ikke sikrer en tilstrækkelig effektiv indgriben over for
virksomheder med dårlig regelefterlevelse, der gennem en
længere periode og med de sanktionsmuligheder, som
tilsynsmyndighederne anvender i dag, ikke retter varigt op på
forholdene. De enkelte overtrædelser, som kan udløse
en virksomhedskarantæne, vil ikke nødvendigvis
være tilstrækkelige til, at der rejses en straffesag,
eksempelvis fordi virksomheden løbende retter op på de
enkelte overtrædelser. Over for virksomheder med dårlig
regelefterlevelse, der gennem en længere periode og med de
sanktionsmuligheder, som tilsynsmyndighederne anvender i dag, ikke
retter varigt op på forholdene, vil det derimod i
højere grad være den samlede mængde og varighed
af overtrædelser, der vil danne grundlaget for en
afgørelse om virksomhedskarantæne. Dertil kommer, at
en afgørelse om virksomhedskarantæne vil kunne
iværksættes umiddelbart, medens en frakendelse i
medfør af straffelovens § 79 vil skulle ske som led i
en straffesag, hvilket indebærer en væsentlig
forsinkelse af iværksættelsen og dermed en
afgørende svækkelse af incitamentet for
virksomhedskarantæne. Desuden vil virksomhedskarantæne
ske for en periode på op til seks måneder, medens
rettighedsfrakendelse efter straffeloven har en væsentlig
længere varighed. Virksomhedskarantæne kan derfor i en
række situationer være et mere proportionalt indgreb
end rettighedsfrakendelse.
Da der er tale om en indgribende
foranstaltning, er det med forslaget hensigten, at den
afgørelsen vedrører, skal kunne forlange
afgørelsen om virksomhedskarantæne indbragt for
domstolene. Muligheden for at få domstolsprøvet disse
typer af afgørelser skal dog ikke afskære den
berørte fra at påklage afgørelsen til
Miljø- og Fødevareklagenævnet som andre
afgørelser på Miljø- og
Fødevareministeriets område.
2.2.3. Lovforslagets indhold
Den foreslåede bestemmelse i
§ 52 b indfører mulighed for, at der kan
nedlægges forbud mod fortsat drift af virksomheden
(virksomhedskarantæne) over for fødevarevirksomheder,
som har overtrådt fødevarelovgivningen gentagne gange
på en sådan måde, at der er en nærliggende
risiko for, at virksomheden fortsat ikke vil blive drevet i
overensstemmelse med fødevarelovgivningen.
De virksomheder, som
virksomhedskarantænen skal kunne anvendes over for, er
således virksomheder med dårlig regelefterlevelse, som
er den kategorisering, der anvendes om virksomheder, der har
fået anmærkninger ved mindst tre af de seneste fire
foregående kontrolbesøg, eller hvis en ny virksomhed
har fået anmærkninger på de første tre
gennemførte kontrolbesøg. Disse virksomheder skal
desuden have været i kategorien virksomhed med dårlig
regelefterlevelse i mindst 12 måneder og have fortsat den
dårlige regelefterlevelse i denne periode, eller hvis der
ikke er forløbet 12 måneder, have begået grove
overtrædelser som fx fabrikation af falsk
sporbarhedsdokumentation eller forsætlig forfalskning af
fødevarer for at kunne blive pålagt en
virksomhedskarantæne.
I den forbindelse skal det
bemærkes, at den foreslåede bestemmelse ikke bør
kunne anvendes over for slagterier og andre virksomheder, som er
underlagt meget hyppig, herunder daglig kontrol, fordi disse
virksomheder på grund af en hyppig kontrol, er underlagt
meget intensiv overvågning fra tilsynsmyndighederne. Efter
Miljø- og Fødevareministeriets vurdering er kriteriet
om anmærkninger på tre ud af de seneste fire
kontrolbesøg, derfor ikke anvendeligt over for disse
virksomheder. Derfor vil anvendelse af virksomhedskarantæne
alene undtagelsesvist kunne ske ud fra en konkret vurdering af
disse virksomheders regelefterlevelse, herunder antal
overtrædelser og overtrædelsernes karakter.
Virksomhedskarantæne er et
administrativt virkemiddel, som har til formål at forhindre
nye potentielle overtrædelser af fødevarelovgivningen.
Det er således en midlertidig foranstaltning, der skal
forhindre en virksomhed eller den ansvarlige, hvorved forstås
ejer, forpagter eller den daglige leder af virksomheden, i at
fortsætte eller deltage i fødevareaktiviteter inden
for en nærmere afgrænset periode på indtil seks
måneder. Det er således et økonomisk incitament
for virksomheden, til generelt og varigt at overholde
fødevarelovgivningen, fordi virksomheden udelukkes fra
fødevareerhvervet for en periode og derfor ikke kan
omsætte fødevarer i perioden for
virksomhedskarantænen. Medmindre andet fremgår af
afgørelsen, har virksomhedskarantænen virkning fra det
tidspunkt, hvor den meddeles virksomheden.
Den konkrete fastsættelse af
varigheden af en virksomhedskarantæne vil bl.a. afhænge
af, hvilke typer overtrædelser virksomheden har begået
i tiden, hvor virksomheden har været kategorisereret som
virksomhed med dårlig regelefterlevelse og dermed også
karakteren af de meddelte sanktioner.
Hvis der for eksempel er tale om
mindre alvorlige overtrædelser, som er sanktioneret med
indskærpelser, samt enkelte alvorlige overtrædelser,
som er sanktioneret med påbud, forbud eller administrative
bødeforlæg, vil længden af
virksomhedskarantæne som udgangspunkt skulle fastsættes
til en måned. Er der tale om mere alvorlige
overtrædelser, typisk af
fødevaresikkerhedsmæssig karakter, vil længden
af virksomhedskarantæne skulle fastsættes til tre
måneder. Er der derimod tale om meget alvorlige
overtrædelser, som overvejende er sanktioneret med
påbud eller forbud, administrative bødeforlæg
eller politianmeldelse, eller hvis virksomheden tidligere har haft
virksomhedskarantæne, vil virksomhedskarantænen i
udgangspunktet skulle fastsættes til seks måneder. Der
skal i forbindelse med afgørelse om
virksomhedskarantæne altid foretages et konkret skøn.
Dette indebærer, at fx omfang, art og varighed af de
overtrædelser, som virksomheden har begået, samt at
virksomheden har udvist vilje til at rette varigt op på
forholdene, kan begrunde en kortere varighed end angivet
ovenfor.
Virksomhedskarantæne retter
sig primært mod virksomheden, dvs. den
fødevarevirksomhed, som er registreret eller autoriseret
efter fødevareloven. Virksomheden er i den sammenhæng
den fysiske virksomhed og ikke en virksomhed i formueretlig
forstand. Når en virksomhed får nedlagt forbud mod
fortsat drift (virksomhedskarantæne), indebærer det
både forbud mod virksomhedens fødevareaktiviteter
på den pågældende fysiske lokalitet og forbud
mod, at den ansvarlige, hvorved forstås ejer, forpagter eller
den daglige leder af virksomheden, driver anden
fødevareaktivitet på lokaliteten.
Dette indebærer, at
virksomhedskarantænen bortfalder ved ejerskifte, medmindre
ejerskiftet alene er sket proforma. I den forbindelse skal det
bemærkes, at ejerskifte i relation til
fødevarelovgivningen indebærer, at den oprindelige
virksomhed ophører, og at der registreres en ny virksomhed
med køberen af virksomheden som ansvarlig ejer.
Virksomhedskarantænen gælder således kun for den
konkrete fysiske virksomhed. Hvis den ansvarlige, hvorved
forstås ejer, forpagter eller den daglige leder af
virksomheden driver andre fødevarevirksomheder fra andre
lokaliteter, berøres disse virksomheder ikke af
virksomhedskarantænen. Eksempelvis vil en
virksomhedskarantæne rettet mod én restaurant ikke
berøre andre restauranter, som den pågældende er
ansvarlig for.
Virksomhedskarantænen kan
suppleres med et forbud mod, at den ansvarlige, hvorved
forstås ejer, forpagter eller den daglige leder af
virksomheden, udfører en eller flere
fødevareaktiviteter for en tilsvarende afgrænset
periode, jf. § 52 b, stk. 1. Dette kan ske, hvis der vurderes
en nærliggende risiko for, at den ansvarlige vil
fortsætte den dårlige regelefterlevelse i en ny
virksomhed. Den ansvarlige for virksomheden kan ved forbuddet i
medfør af § 52, b, stk. 2, forbydes at registrere en ny
fødevarevirksomhed eller at få autoriseret en ny
fødevarevirksomhed i den afgrænsede periode. Til
forskel fra virksomhedskarantæne efter forslagets § 52
b, stk. 1, gælder forbuddet i relation til såvel den
virksomhed, der er blevet pålagt virksomhedskarantæne
som andre virksomheder, som den pågældende ejer,
forpagter, eller er daglig leder af. Hvis den
pågældende virksomhed ejes af flere i forening, dvs.
drives i interessentskabsform, kan forbuddet meddeles til samtlige
ejere, men kan også begrænses til én eller flere
af interessenterne, afhængigt af den enkelte interessents
involvering i driften af virksomheden. Hvis virksomheden drives i
selskabsform, kan forbuddet meddeles til den ansvarlige daglige
leder.
Der er tale om et indgribende
virkemiddel, fordi det indskrænker retten til at drive
fødevarevirksomhed. Anvendelse af
virksomhedskarantæne, herunder begrænsninger af den
enkeltes mulighed for at starte ny fødevarevirksomhed eller
mod enhver form for deltagelse i fødevareaktiviteter, eller
begrænset til en eller flere aktiviteter inden for
fødevarelovgivningen, skal håndteres med stor
varsomhed og forudsætter, at andre mindre indgribende
sanktionsmuligheder er vurderet ikke længere at være
tilstrækkelige. I den forbindelse er det væsentligt at
nævne, at virksomheder med dårlig regelefterlevelse
typisk retter op på det ulovlige forhold, som har
medført en anmærkning fra tilsynsmyndighederne, uanset
om anmærkningen er et forbud efter § 52, stk. 1, eller
et administrativt bødeforlæg. Det, der adskiller disse
virksomheder fra størstedelen af fødevarevirksomheder
er, at de konsekvent har forhold i virksomheden, som er i strid med
reglerne. Dette medfører, at tilsynsmyndighederne på
langt de fleste kontrolbesøg må meddele én
eller flere anmærkninger for konstaterede
overtrædelser.
En afgørelse om forbud mod
fortsat drift (virksomhedskarantæne) forudsætter
således, at andre mindre indgribende foranstaltninger i den
konkrete situation ikke vurderes at være tilstrækkelige
til at få virksomheden til at rette varigt op på
forholdene. Det vil indebære, at tilsynsmyndighederne i
udgangspunktet skal vurdere, at virksomheden ikke vil rette
generelt og varigt op på forholdene i virksomheden ved fx at
få meddelt indskærpelse, påbud eller forbud efter
fødevarelovens § 52, stk. 1, samt evt. administrative
tvangsbøder i forlængelse heraf, jf. lovforslagets
§ 1, nr. 1, administrative bødeforlæg eller blive
politianmeldt.
Det er ikke en forudsætning,
at det ulovlige forhold, der medfører den anmærkning,
som udløser afgørelsen om forbud mod fortsat drift
(virksomhedskarantæne), skal være af en sådan
karakter, at der potentielt er direkte risiko for
fødevaresikkerheden. Det er tilstrækkeligt, at der er
tale om en overtrædelse, som medfører
anmærkninger, dvs. indskærpelse, påbud, forbud,
bødeforlæg eller politianmeldelse for
overtrædelser af fødevarelovgivningen fra
tilsynsmyndighederne. Det afgørende for anvendelse af
virksomhedskarantæne er, at virksomheden gennem en
længere periode ikke har vist sig i stand til, eller udvist
vilje til at overholde reglerne på
fødevareområdet og derfor gentagne gange, og over en
længere periode har fået meddelt anmærkninger for
overtrædelser af fødevarelovgivningen, og at det
derfor vurderes nødvendigt at udelukke virksomheden fra
fødevarebranchen for en nærmere fastlagt periode.
I de tilfælde, hvor
tilsynsmyndighederne vurderer, at det forhold, som vil kunne
udløse virksomhedskarantænen skal politianmeldes eller
sanktioneres med et administrativt bødeforlæg, kan der
ikke samtidig træffes afgørelse om
virksomhedskarantæne, da en beslutning om
rettighedsfrakendelse i disse straffesager vil skulle indgå
som en del af domstolenes behandling af sagen efter de almindelige
strafferetlige regler, herunder straffelovens § 79.
Det vil med bestemmelsens stk. 3 -
5 blive muligt, at afgørelsen om virksomhedskarantæne,
efter begæring, kan indbringes for domstolene.
Fødevarestyrelsen vil efter begæringens
fremsættelse tage skridt til domstolsbehandling af
afgørelsen om virksomhedskarantæne. Anmodningen om
sagsanlæg skal i udgangspunktet ikke have opsættende
virkning, medmindre retten vurderer, at virkningerne for den
konkrete virksomhed vil være så vidtrækkende i
forhold til de konstaterede overtrædelser, at
iværksættelsen af virksomhedskarantæne bør
afvente domstolens stillingtagen. Det skyldes, at bestemmelsens
hovedformål er, at der skal handles effektivt over for den
gruppe af virksomheder med dårlig regelefterlevelse, der -
selvom de er bekendt med risikoen for virksomhedskarantæne -
fortsætter med at begå overtrædelser af
fødevarelovgivningen. Der er med andre ord tale om
virksomheder, som fortsætter med deres virksomhedsdrift uden
respekt for fødevarelovgivningen. Hvis disse virksomheder
gives mulighed for at udskyde iværksættelsen af en
virksomhedskarantæne, må det forventes, at de udnytter
en sådan mulighed og fortsætter den manglende
regelefterlevelse.
2.3. Skærpelse af
bødestørrelser
2.3.1. Gældende ret
Den centrale straffebestemmelse
på fødevareområdet er indeholdt i § 60 i
fødevareloven. Efter stk. 1 straffes overtrædelse af
de nærmere opregnede bestemmelser med bøde, medmindre
højere straf er forskyldt efter den øvrige
lovgivning. Efter stk. 2 kan straffen stige til fængsel i
indtil 2 år, hvis den ved handlingen eller undladelsen skete
overtrædelse er begået med forsæt eller grov
uagtsomhed, og der ved overtrædelsen enten er forvoldt skade
på sundheden eller fremkaldt fare herfor, eller der er
opnået eller tilsigtet opnået en økonomisk
fordel for den pågældende selv eller andre.
Med hjemmel i fødevarelovens
§ 61, stk. 1, kan sager, som i henhold til retspraksis
sanktioneres med bøde i henhold til § 60, stk. 1, eller
regler fastsat i medfør af § 60, stk. 3, afgøres
ved administrative bødeforlæg udstedt af
Fødevarestyrelsen.
De nuværende vejledende
normalbødestørrelser på fødevarelovens
område blev fastsat ved lov nr. 1549 af 20. december 2006,
jf. Folketingstidende 2006-07, tillæg A, side 988.
Formålet med lovforslaget var et ønske om en generel
skærpelse af bødeniveauet på
fødevareområdet. Som eksempel på en
normalbødestørrelse kan nævnes manglende
efterkommelse af påbud eller forbud efter
fødevarelovens § 52, stk. 1, hvor den vejledende
normalbødestørrelse i henhold til de ovennævnte
lovbemærkninger er fastsat til 20.000 kr.
Efter fødevarelovens §
60, stk. 5, skal der ved udmåling af bødestraffen
tages hensyn til, om overtrædelsen har fremkaldt fare for
fødevaresikkerheden eller er begået som led i en
systematisk eller forsætlig eller groft uagtsom
overtrædelse af fødevarelovgivningen, samt til den
tilsigtede eller opnåede berigelse og virksomhedens
omsætning.
2.3.2. Miljø- og Fødevareministeriets
overvejelser
Der er over de senere år
gennemført en række tiltag, som har haft til
formål at forbedre regelefterlevelsen blandt
fødevarevirksomheder. Disse tiltag har i vid
udstrækning ført til den ønskede forbedring,
men erfaringer viser, at de i forhold til enkelte virksomheder ikke
har været tilstrækkelige. Det er Miljø- og
Fødevareministeriets vurdering, at der er behov for generelt
at skærpe bødeniveauet over for virksomheder med
dårlig regelefterlevelse, så disse virksomheder i
højere grad får et incitament til varigt at overholde
reglerne. Dette vurderer Miljø- og
Fødevareministeriet kan ske ved en fordobling af de
vejledende normalbødestørrelser for
overtrædelser, begået af disse virksomheder.
2.3.3. Lovforslagets indhold
Forslaget indebærer, at der
indføres hjemmel til, at det ved udmåling af
bødestraf for overtrædelser af
fødevarelovgivningen, i almindelighed skal indgå som
en skærpende omstændighed , at virksomheden har
fået anmærkninger ved mindst tre af de seneste fire
foregående kontrolbesøg. For nye virksomheder
indebærer det, at en sådan virksomhed vil være
omfattet af bestemmelsen, hvis den har fået
anmærkninger på de første tre
kontrolbesøg. Ved anmærkninger forstås
indskærpelse, påbud, forbud, bødeforlæg
eller politianmeldelse.
I den forbindelse skal det
bemærkes, at den foreslåede bestemmelse ikke bør
kunne anvendes over for slagterier og andre virksomheder, som er
underlagt meget hyppig, herunder daglig kontrol, fordi disse
virksomheder på grund af en hyppig kontrol, er underlagt
meget intensiv overvågning fra tilsynsmyndighederne. Efter
Miljø- og Fødevareministeriets vurdering er kriteriet
om anmærkninger på tre ud af de seneste fire
kontrolbesøg, derfor ikke anvendeligt over for disse
virksomheder. Derfor vil anvendelse af forhøjet
udmåling af bødestraf alene undtagelsesvist kunne ske
ud fra en konkret vurdering af disse virksomheders
regelefterlevelse, herunder antal overtrædelser og
overtrædelsernes karakter.
Straffen kan stige til
fængsel i indtil 2 år, hvis den ved handlingen eller
undladelsen skete overtrædelse er begået med
forsæt eller grov uagtsomhed, og der ved overtrædelsen
enten er forvoldt skade på sundheden eller fremkaldt fare
herfor, eller der er opnået eller tilsigtet opnået en
økonomisk fordel for den pågældende selv eller
andre, jf. fødevarelovens § 60, stk. 2.
Det er Miljø- og
Fødevareministeriets opfattelse, at det som for de
administrative tvangsbøder og virksomhedskarantæne vil
være en forudsætning for udmåling af
forhøjet bødestraf, at der foreligger særlige
omstændigheder med hensyn til varighed eller alvor af
overtrædelser af fødevarelovgivningen, hvorved
forstås, at virksomheden enten skal have været i
kategorien virksomhed med dårlig regelefterlevelse i mindst
12 måneder og have fortsat den dårlige
regelefterlevelse i denne periode, eller - hvis der ikke er
forløbet 12 måneder - have begået en grov
overtrædelse som fx fabrikation af falsk
sporbarhedsdokumentation eller forsætlig forfalskning af
fødevarer.
De særlige
omstændigheder med hensyn til varighed eller alvor af
overtrædelser af fødevarelovgivningen vil
indebære en fordobling af de vejledende
normalbødestørrelser, som er angivet i forarbejderne
til lov nr. 1549 af 20. december 2006 (Folketingstidende 2006-07,
tillæg A, side 988) eller fastlagt ved domspraksis på
fødevareområdet.
Fastsættelsen af straffen vil
fortsat bero på domstolenes konkrete vurdering i det enkelte
tilfælde af samtlige omstændigheder i sagen, og det
angivne strafniveau vil kunne fraviges i op- og nedadgående
retning, hvis der i den konkrete sag foreligger skærpende
eller formildende omstændigheder, jf. herved de almindelige
regler om straffens fastsættelse i straffelovens kapitel
10.
3. Økonomiske og administrative konsekvenser for
det offentlige
Forslaget om administrative
tvangsbøder og virksomhedskarantæne vurderes alene at
medføre begrænsede økonomiske og administrative
konsekvenser for det offentlige, bl.a. som følge af udgifter
til advokatbistand i forbindelse med sagsanlæg om
virksomhedskarantæne. Forslaget om fordoblede
bødestørrelser medfører ikke økonomiske
og administrative konsekvenser for det offentlige.
4. Økonomiske og administrative konsekvenser for
erhvervslivet m.v.
Lovforslaget medfører ikke
økonomiske eller administrative konsekvenser for
virksomheder.
Lovforslaget har været
forelagt Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering, som har
vurderet, at lovforslaget ikke medfører administrative
konsekvenser for erhvervslivet.
5. Administrative
konsekvenser for borgerne
Forslaget vurderes ikke at medføre administrative
konsekvenser for borgerne.
6. Miljømæssige konsekvenser
Lovforslaget vurderes ikke at medføre
miljømæssige konsekvenser.
7. Forholdet til
EU-retten
Lovforslaget vurderes ikke at indeholde EU-retlige aspekter.
8. Hørte myndigheder og organisationer
m.v.
Et udkast til lovforslaget har i
perioden fra den 20. december 2017 til den 22. januar 2018
været i høring hos følgende organisationer
m.v.:
A-consult a/s, Advokatrådet,
Alternativfondet, Anticimex, Arbejdsgiverforeningen for konditorer,
bagere og chokolademagere (AKBC), A/S Mortalin,
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Astma- og
Allergiforbundet, Bager- og Konditormestre i Danmark, Bech Food -
Din Fødevarekonsulent, Biodynamisk Forbrugersammenslutning,
Brancheforeningen for farmaceutiske industrivirksomheder i Danmark,
Brancheforeningen for Kaffe og The (Niels Gade), Brancheforeningen
for Lægemiddelvirksomheder i Danmark (LIF), Brancheforeningen
SPT, Bryggeriforeningen, Bureau Veritas, Bæredygtigt
Landbrug, Cbfood ApS, Center for Miljø og Toksikologi
på DHI, Vand-Miljø-Sundhed, CIBIS -
fødevarerådgivning, Coop Danmark, Dacopa, DAKA,
DAKOFO, Danish Seafood Association (DSA), Dankost ApS, Danmarks
Aktive Forbrugere, Danmarks Apotekerforening, Danmarks
Biavlerforening, Danmarks Farve- og Lakindustri (FDLF), Danmarks
Fiskeriforening, Danmarks Jægerforbund, Danmarks Restauranter
og Caféer, Danmarks Skibsmæglerforening, Danmarks
Tekniske Universitet, Dansk Akvakultur, Dansk Akvarieunion, Dansk
Erhverv, Dansk Fåreavl, Dansk Galop, Dansk Gede Union, Dansk
Hunderegister, Dansk Kennel Klub, Dansk Kvæg, Dansk
Landbrugsrådgivning, Dansk Primat Sammenslutning, Dansk Ride
Forbund, Dansk Skaldyrcenter, Dansk Supermarked, Dansk Terrier
Klub, Dansk Transport og Logistik (DTL), Dansk Travsports
Centralforbund, Dansk
Træforening, Dansk Varefakta Nævn, Danske Advokater,
Danske Erhvervsakademier, Danske Kartofler, Danske
Lammeproducenter, Danske Læskedrik Fabrikanter, Danske
Professionshøjskoler, Danske Regioner, Danske
Speditører, Danske Svineproducenter, Danske Universiteter,
DAZA (Danske Zoologiske Haver og Akvarier), DCA - Nationalt Center
for Fødevarer og Jordbrug, De Samvirkende
Købmænd, Den Danske Brancheorganisation for
Vitalmidler, Den Danske Dyrlægeforening, Det Danske
Fjerkræraad, Det Dyreetiske Råd, Det
Sundhedsvidenskabelige Fakultet - KU, Det Veterinære
Sundhedsråd, DFO - Dansk Flavour Organisation, DHI - Center
for Miljø og Toksikologi, DI Fødevarer, DI Handel,
Diabetesforeningen. DTU - Center for Hygiejnisk Design, DTU -
Fødevareinstituttet, DTU - Veterinærinstituttet, DOSO
- DyreværnsOrganisationernes SamarbejdsOrganisation,
Dyrefondet, Dyreforsøgstilsynet, Dyrenes Beskyttelse,
Dyreværnsforeningen Alle Dyrs Ret, E-Branchekoden ApS, Ecscom
v/Kim Iversen, EFSA - Effektiv Food Safety Advise, Elite Food Aps,
Emballageindustrien, EMCON, eSmiley, Eurofins Steins Laboratorium,
Faglig Fælles Forbund 3F, Fairtrade Mærket, FEHA, Felis
Danica, Fokus på Dyr, Foodcare, Food Diagnostics ApS,
FoodEfficiency, Forbrugerrådet Tænk, Force Technology,
Foreningen af Danske Spiritusfabrikanter, Foreningen af
Fiskeauktioner og Samlecentraler i Danmark, Foreningen af
Tilsynsfunktionærer, Foreningen Fair Dog, Foreningen for
Biodynamisk Jordbrug (biodynamisk), Foreningen for katten,
Foreningen Muslingeerhvervet (FME), FS-C.dk (Food Safety Consult),
Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, FødevareDanmark,
FødevareExperten, Fødevaregruppen,
Fødevarekonceptet, Fødevarer
til Medicinske Formål (FMF),
Gigtforeningen, Greenpeace Danmark, Grøn Hverdag, Hatting-KS
A/S, HELSAM, Helsebranchens Leverandørforening, Hestens
Værn, Hjerteforeningen, HORESTA, Højmarklaboratoriet
a/s, International Transport Danmark, Kantineledernes Landsklub,
Kelsen Group, KGH customs services Danmark, KGH customs services
Sverige, KL, Kliniske Diætister, Kopenhagen Fur,
Kontrolgruppen, Konsumfiskeindustriens Arbejdsgiverforening, Kost,
Motion & Sund fornuft (KMS), Kost og
Ernæringsforbundet,
Kræftens Bekæmpelse, Landbrug & Fødevarer,
Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Landsforeningen
Danske Fugleforeninger (LDF), Landsforeningen for Bæredygtigt
Landbrug, Landsforeningen Frie Bønder - Levende Land,
Landsforeningen Komitéen mod Dyreforsøg,
Landskontoret for Heste, Lolex aps, Lægeforeningen, Maistic
Bio Group, Marine Ingredients, Mejeriforeningen, Møllers
Fødevarerådgivning, Nemhygiejne, NOAHs Sekretariat
(noah), NOPALAX, Nyt Hesteliv, Nærbutikkernes Landsforening,
OASA, Plastindustrien i Danmark, Professionshøjskolerne,
QESH Consult, QMS-Consult, Quality Consulting Denmark, Rådet
for Bedre Hygiejne, Rådet for Dyreforsøg, Rådet
for Hovpleje og Hestebeslag, Sammark, Sedan, SEGES, Sills &
Løndal Rådgivning, Aps, SKAT, Smiley-One, SPF-Danmark,
Statens Serum Institut, Stop Spild Af Mad, SundhedsRådet,
Teknologisk Institut, TOMO Fødevarerådgivning,
Veterinærmedicinsk Industriforening, Videncenter for
Svineproduktion, World Animal Protection Danmark, Økologisk
Landsforening.
| | | 9. Sammenfattende skema | | | | | | | Positive konsekvenser/ mindreudgifter (. . .) | Negative konsekvenser/ merudgifter (. . .) | Økonomiske konsekvenser for stat,
kommuner og regioner | Ingen | Begrænsede økonomiske
konsekvenser for det offentlige. | Administrative konsekvenser for stat,
kommuner og regioner | Ingen | Begrænsede administrative
konsekvenser for det offentlige. | Økonomiske konsekvenser for
erhvervslivet | Ingen | Ingen | Administrative konsekvenser for
erhvervslivet | Ingen | Ingen | Administrative konsekvenser for
borgerne | Ingen | Ingen | Miljømæssige
konsekvenser | Ingen | Ingen | Forholdet til EU-retten | Lovforslaget indeholder ikke EU-retlige
aspekter. | Overimplementering af EU-retlige
minimumsforpligtelser (sæt X) | JA | NEJ X |
|
Bemærkninger til lovforslagets
enkelte bestemmelser
Til §
1
Til nr. 1
Efter fødevarelovens §
52 kan der træffes afgørelser, herunder meddeles de
påbud og forbud, der anses for nødvendige for at sikre
overholdelse af lovgivningen, at de trufne foranstaltninger, fx
påbud om destruktion af farlige fødevarer, skal kunne
gennemføres for virksomhedens regning, og hvis påbud
eller forbud ikke efterkommes, kan der nedlægges forbud mod
fortsat drift. Desuden kan virksomhedens autorisation eller
registrering eventuelt fratages, hvis påbud eller forbud ikke
efterkommes.
Det foreslåede nye stk. 4
indfører hjemmel til, at en virksomhed med dårlig
regelefterlevelse, dvs. en virksomhed, der har fået
anmærkninger ved mindst tre af de seneste fire
kontrolbesøg, kan pålægges tvangsbøder
(daglige bøder) for manglende efterkommelse af påbud
eller forbud, hvis der foreligger særlige
omstændigheder med hensyn til varighed eller alvor af
overtrædelser af fødevarelovgivningen. For nye
virksomheder indebærer det, at en sådan virksomhed vil
være omfattet af bestemmelsen, hvis den har fået
anmærkninger på de første tre
kontrolbesøg. Ved anmærkninger forstås
indskærpelse, påbud, forbud, bødeforlæg
eller politianmeldelse for overtrædelser af
fødevarelovgivningen.
Ved særlige
omstændigheder med hensyn til varighed eller alvor af
overtrædelser af fødevarelovgivningen forstås,
at virksomheden enten skal have været i kategorien virksomhed
med dårlig regelefterlevelse i mindst 12 måneder og
have fortsat den dårlige regelefterlevelse i denne periode,
eller - hvis der ikke er forløbet 12 måneder - have
begået en grov overtrædelse som fx fabrikation af falsk
sporbarhedsdokumentation eller forsætlig forfalskning af
fødevarer. Hvis virksomheden ud fra disse særlige
omstændigheder herefter sanktioneres med et påbud eller
forbud meddelt i medfør af stk. 1, vil der derfor kunne
pålægges virksomheden tvangsbøder.
Hvis en virksomhed med hidtil
dårlig regelefterlevelse ved to ud af de seneste fire
kontrolbesøg ikke får anmærkninger, vil
virksomheden ikke længere opfylde betingelserne i
bestemmelsen og dermed ikke længere være omfattet af
kategorien virksomheder med dårlig regelefterlevelse.
Som eksempel på en sag med
sådanne særlige omstændigheder, hvor det vil
være relevant at anvende tvangsbøder, er en
virksomhed, som har fået anmærkninger på
kontrolbesøg den 26. marts 2016 for manglende
rengøring, den 24. april 2016 for manglende egenkontrol og
mærkningsfejl, samt den 20. juni 2016 et administrativt
bødeforlæg for manglende rengøring. Fra det
seneste kontrolbesøg den 20. juni 2016 vil det være en
virksomhed med dårlig regelefterlevelse. Den 17. august 2016
konstateres der ingen overtrædelser, og der meddeles derfor
ingen anmærkninger, men det er stadig en virksomhed med
dårlig regelefterlevelse. Den 29. januar 2017 meddeles
virksomheden en indskærpelse for manglende
importregistrering, og den 28. juni 2017 meddeles virksomheden et
påbud om destruktion af fødevarer uden sporbarhed. I
forbindelse med dette påbud kan virksomheden
pålægges tvangsbøder, da virksomheden har
været i kategorien virksomhed med dårlig
regelefterlevelse i mere end 12 måneder, og har fortsat den
dårlige regelefterlevelse i denne periode.
I den forbindelse skal det dog
bemærkes, at den foreslåede bestemmelse ikke bør
kunne anvendes over for slagterier og andre virksomheder, som er
underlagt meget hyppig, herunder daglig kontrol. Disse virksomheder
er på grund af en hyppig kontrol underlagt meget intensiv
overvågning fra tilsynsmyndighederne. De kan derfor, i
forhold til anmærkningsmønster, ikke sammenlignes med
øvrige fødevarevirksomheder, hvor det årlige
antal ordinære kontroller aktuelt højest kan
være fire. Efter Miljø- og Fødevareministeriets
vurdering er kriteriet om anmærkninger på tre ud af de
seneste fire kontrolbesøg, derfor ikke anvendeligt over for
disse virksomheder. Derfor vil anvendelse af tvangsbøder
alene undtagelsesvist kunne ske ud fra en konkret vurdering af
disse virksomheders regelefterlevelse, herunder antal
overtrædelser og overtrædelsernes karakter.
Forslaget indebærer, at det i
overensstemmelse med de almindelige forvaltningsretlige principper,
skal fremgå af afgørelsen om tvangsbøder, fra
hvilket tidspunkt tvangsbøderne vil blive pålagt. Det
vil således af afgørelsen om påbud eller forbud
efter stk. 1 udtrykkeligt fremgå, at virksomheden kan
undgå tvangsbøderne ved at overholde afgørelsen
inden for den meddelte frist. Af hensyn til virksomhedernes
retssikkerhed indebærer en afgørelse om
tvangsbøder (daglige bøder), at tilsynsmyndigheden
skal følge op på afgørelsen om påbud
henholdsvis forbud inden for rimelig tid efter fristens
udløb.
Når påbuddet eller
forbuddet efterkommes, bortfalder pålagte, men ikke betalte
eller inddrevne tvangsbøder. Det bemærkes i den
forbindelse, at tvangsbøder ikke berører muligheden
for strafferetlig sanktion for manglende efterkommelse af
påbud eller forbud, meddelt efter stk. 1, jf. § 60, stk.
1, nr. 2.
Tvangsbøder er ikke en
strafferetlig sanktion og hviler derfor ikke på en vurdering
af, om der foreligger forsæt eller uagtsomhed bag den
manglende efterlevelse af påbuddet eller forbuddet.
Grundlaget for tvangsbøder er således alene den
objektive konstatering af, at virksomheden ikke har efterkommet
afgørelsen.
Til nr. 2
Der foreslås en ny
bestemmelse i fødevarelovens § 52 b, som
indebærer, at der indføres hjemmel til at forbyde
virksomheder og personer at drive fødevarevirksomhed i en
nærmere afgrænset periode.
Det foreslås derfor i
bestemmelsens stk. 1, 1. pkt., at hvis en virksomhed har
overtrådt fødevarelovgivningen gentagne gange på
en sådan måde, at der er en nærliggende risiko
for, at virksomheden fortsat ikke vil blive drevet i
overensstemmelse med reglerne i denne lovgivning, kan miljø-
og fødevareministeren i tilknytning til en anmærkning
for overtrædelse af fødevarelovgivningen træffe
afgørelse om forbud mod fortsat drift af den
pågældende virksomhed i en nærmere
afgrænset periode på indtil seks måneder.
Bestemmelsen er møntet
på virksomheder, som er kategoriseret som virksomheder med
dårlig regelefterlevelse, dvs. virksomheder, der har
fået anmærkninger ved mindst tre af de seneste fire
foregående kontrolbesøg. For nye virksomheder
indebærer det, at en sådan virksomhed vil være
omfattet af bestemmelsen, hvis den har fået
anmærkninger på de første tre
kontrolbesøg. Der vil kunne nedlægges forbud mod
fortsat drift (virksomhedskarantæne), hvis der foreligger
særlige omstændigheder med hensyn til varighed eller
alvor af overtrædelser af fødevarelovgivningen. Herved
forstås, at virksomheden enten har været i kategorien
virksomhed med dårlig regelefterlevelse i mindst 12
måneder og har fortsat den dårlige regelefterlevelse i
denne periode, eller - hvis der ikke er forløbet 12
måneder - har begået en grov overtrædelse som fx
fabrikation af falsk sporbarhedsdokumentation eller forsætlig
forfalskning af fødevarer. Virksomhedskarantæne vil
således kunne anvendes, hvis tilsynsmyndighederne gennem tid
forgæves har forsøgt at få virksomheden til at
rette varigt op med andre mindre indgribende
sanktionsmuligheder.
I den forbindelse skal det dog
bemærkes, at den foreslåede bestemmelse kun
undtagelsesvis vil finde anvendelse for slagterier og andre
virksomheder, som er underlagt meget hyppig, herunder daglig
kontrol. Disse virksomheder er på grund af en hyppig kontrol
underlagt meget intensiv overvågning fra
tilsynsmyndighederne. De kan derfor, i forhold til
anmærkningsmønster, ikke sammenlignes med
øvrige fødevarevirksomheder, hvor det årlige
antal ordinære kontroller aktuelt højest kan
være fire. Efter Miljø- og Fødevareministeriets
vurdering er kriteriet om anmærkninger på tre ud af de
seneste fire kontrolbesøg, derfor ikke anvendeligt over for
disse virksomheder. Derfor vil anvendelse af
virksomhedskarantæne alene undtagelsesvist kunne ske ud fra
en konkret vurdering af disse virksomheders regelefterlevelse,
herunder antal overtrædelser og overtrædelsernes
karakter.
Hvis en virksomhed med hidtil
dårlig regelefterlevelse ved to ud af de seneste fire
kontrolbesøg ikke får anmærkninger, vil
virksomheden ikke længere opfylde betingelserne i
bestemmelsen og dermed ikke længere være omfattet af
kategorien virksomheder med dårlig regelefterlevelse.
Selvom virksomhedskarantæne
er en administrativ afgørelse, vil tilsynsmyndighederne ikke
iværksætte virksomhedskarantæne, hvis det
forhold, som udløser virksomhedskarantænen, samtidig
politianmeldes eller sanktioneres med et administrativt
bødeforlæg.
Det foreslås endvidere i stk.
1, 2. pkt., at forbuddet har virkning fra det tidspunkt, hvor det
meddeles virksomheden, medmindre andet fremgår af
afgørelsen. Med det foreslåede stk. 2, 1. pkt., kan
ministeren endvidere træffe afgørelse om, at den, der
er ansvarlig for virksomheden, hvorved forstås ejer,
forpagter eller den daglige leder af virksomheden, kan forbydes at
udføre en eller flere fødevareaktiviteter, registrere
en ny fødevarevirksomhed eller få autoriseret en ny
fødevarevirksomhed i en tilsvarende afgrænset periode
på indtil seks måneder.
Det foreslås endvidere i stk.
2, 2. pkt., at forbud over for den ansvarlige har virkning fra det
tidspunkt, hvor det meddeles virksomheden medmindre andet
fremgår af afgørelsen.
Da der er tale om en indgribende
foranstaltning, er der i bestemmelsens stk. 3 fastsat, at den
afgørelsen vedrører, kan forlange afgørelser
efter forslagets § 1, nr. 2, indbragt for domstolene. Det skal
bemærkes, at muligheden for at få domstolsprøvet
disse typer afgørelser, ikke afskærer den
berørte fra at påklage afgørelser i henhold til
fødevarelovens § 58 a.
Af bestemmelsens stk. 4, 1. pkt.,
fremgår, at begæring efter stk. 3 skal fremsættes
inden 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt den
pågældende. Afgørelsen skal indeholde
oplysninger om adgangen til at kræve domstolsprøvelse
og om fristen herfor. Af bestemmelsens stk. 4, 2. pkt.,
fremgår, at miljø- og fødevareministeren skal
anlægge sag mod den pågældende i den borgerlige
retsplejes former.
Af bestemmelsens stk. 5, 1. pkt.
fremgår, at retten ved kendelse kan bestemme, at
sagsanlæg har opsættende virkning. Af stk. 5, 2. pkt.
fremgår, at såfremt en afgørelse efter stk. 1 og
2 findes lovlig ved dom, kan der heri bestemmes, at anke vil have
opsættende virkning. Det skal bemærkes, at
begæring om sagsanlæg i overensstemmelse med de
sædvanlige forvaltningsretlige principper, som udgangspunkt
ikke har opsættende virkning.
Retten kan dog ved kendelse
bestemme, at sagsanlæg har opsættende virkning, hvis
retten vurderer, at virkningerne for den konkrete virksomhed vil
være så vidtrækkende i forhold til de
konstaterede overtrædelser, at iværksættelsen af
virksomhedskarantæne bør afvente domstolens
stillingtagen. Bestemmelsens stk. 3 - 5 svarer til de bestemmelser,
som allerede gælder for fratagelse af registrering eller
autorisation, jf. fødevarelovens § 31, stk. 2 - 4, og
§ 52, stk. 4 - 6.
Til nr. 3
Af § 60, stk. 1, nr. 2,
fremgår det, at medmindre højere straf er forskyldt
efter den øvrige lovgivning, så straffes med
bøde den, der undlader at efterkomme de til vedkommende
meddelte afgørelser truffet i medfør af § 52,
stk. 1, § 52 a eller § 59, stk. 1.
Med den foreslåede
indsættelse af den nye bestemmelse i § 52 b, vil en
overtrædelse af et forbud mod fortsat drift meddelt efter
§ 52 b, stk. 1, kunne straffes tilsvarende med bøde
eller med fængsel indtil 2 år, hvis den ved handlingen
eller undladelsen skete overtrædelse er begået med
forsæt eller grov uagtsomhed, og der ved overtrædelsen
enten er forvoldt skade på sundheden eller fremkaldt fare
herfor, eller der er opnået eller tilsigtet opnået en
økonomisk fordel for den pågældende selv eller
andre, jf. § 60, stk. 1 og 2. Hvis en virksomhed ikke
efterkommer afgørelsen om virksomhedskarantæne efter
den foreslåede § 52 b, stk. 1 og 2, svarer dette til
manglende efterkommelse af forbud efter § 60, stk. 1, nr. 2,
for hvilket normalbødestørrelsen er 20.000 kr.
Som det er foreslået i den
nye bestemmelse i lovforslagets § 1, nr. 4, skal det ved
udmåling af bødestraf i almindelighed indgå som
en skærpende omstændighed, at virksomheden har
fået anmærkninger ved mindst tre af de seneste fire
foregående kontrolbesøg, hvis der med hensyn til
varighed eller alvor af overtrædelser af
fødevarelovgivningen foreligger særlige
omstændigheder. For nye virksomheder indebærer det, at
en sådan virksomhed vil være omfattet af bestemmelsen,
hvis den har fået anmærkninger på de
første tre kontrolbesøg. Ved særlige
omstændigheder med hensyn til varighed eller alvor af
overtrædelser af fødevarelovgivningen forstås,
at virksomheden enten har været i kategorien virksomhed med
dårlig regelefterlevelse i mindst 12 måneder og har
fortsat den dårlige regelefterlevelse i denne periode, eller
- hvis der ikke er forløbet 12 måneder - har
begået en grov overtrædelse som fx fabrikation af falsk
sporbarhedsdokumentation eller forsætlig forfalskning af
fødevarer. Dette indebærer, at
normalbødestørrelsen for disse virksomheder vil
være 40.000 kr., hvilket svarer til en fordobling af
normalbødestørrelsen for øvrige tilfælde
af manglende efterkommelse af påbud eller forbud efter §
60, stk. 1, nr. 2.
Fastsættelsen af straffen vil
fortsat bero på domstolenes konkrete vurdering i det enkelte
tilfælde af samtlige omstændigheder i sagen, og det
angivne strafniveau vil kunne fraviges i op- og nedadgående
retning, hvis der i den konkrete sag foreligger skærpende
eller formildende omstændigheder, jf. herved de almindelige
regler om straffens fastsættelse i straffelovens kapitel
10.
Til nr. 4
Efter § 60, stk. 1, straffes
overtrædelse af de nærmere opregnede bestemmelser med
bøde, medmindre højere straf er forskyldt efter den
øvrige lovgivning. Efter § 60, stk. 2, kan straffen
stige til fængsel i indtil 2 år, hvis den ved
handlingen eller undladelsen skete overtrædelse er
begået med forsæt eller grov uagtsomhed, og der ved
overtrædelsen enten er forvoldt skade på sundheden
eller fremkaldt fare herfor, eller der er opnået eller
tilsigtet opnået en økonomisk fordel for den
pågældende selv eller andre. I medfør af §
61, stk. 1, kan sager, som i henhold til retspraksis sanktioneres
med bøde i henhold til § 60, stk. 1, eller regler
fastsat i medfør af § 60, stk. 3, afgøres ved
administrative bødeforlæg udstedt af
Fødevarestyrelsen.
Det fremgår af stk. 5, at der
ved udmåling af bødestraf i henhold til stk. 1 eller 3
ud over de almindelige regler i straffeloven, skal tages hensyn
til, om overtrædelsen har fremkaldt fare for
fødevaresikkerheden eller er begået som led i en
systematisk eller forsætlig eller groft uagtsom
overtrædelse af fødevarelovgivningen, samt til den
tilsigtede eller opnåede berigelse og virksomhedens
omsætning.
Den foreslåede nye
bestemmelse i lovforslagets § 1, nr. 4 fastlægger, at
det ved udmåling af bødestraf for overtrædelser
af fødevarelovgivningen, i almindelighed skal indgå
som en skærpende omstændighed, at virksomheden har
fået anmærkninger ved mindst tre af de seneste fire
foregående kontrolbesøg, hvis der foreligger
særlige omstændigheder med hensyn til varighed eller
alvor af overtrædelser af fødevarelovgivningen.
Med det forslåede nye stk. 6
indføres der således hjemmel til, at det ved
udmåling af bødestraf for overtrædelser af
fødevarelovgivningen, som skal medføre en bøde
efter § 60, stk. 1 eller 3, skal indgå som en
skærpende omstændighed, at virksomheden har fået
anmærkninger ved mindst tre af de seneste fire
foregående kontrolbesøg, hvis der foreligger
særlige omstændigheder med hensyn til varighed eller
alvor af overtrædelser af fødevarelovgivningen. For
nye virksomheder indebærer det, at en sådan virksomhed
vil være omfattet af bestemmelsen, hvis den har fået
anmærkninger på de første tre
kontrolbesøg. Ved særlige omstændigheder med
hensyn til varighed eller alvor af overtrædelser af
fødevarelovgivningen forstås, at virksomheden enten
har været i kategorien virksomhed med dårlig
regelefterlevelse i mindst 12 måneder og har fortsat den
dårlige regelefterlevelse i denne periode, eller - hvis der
ikke er forløbet 12 måneder - har begået en grov
overtrædelse som fx fabrikation af falsk
sporbarhedsdokumentation eller forsætlig forfalskning af
fødevarer.
Den foreslåede ændring
vil indebære, at de vejledende
normalbødestørrelser, som er fastsat i forarbejderne
til lov nr. 1549 af 20. december 2006 (Folketingstidende 2006-07,
tillæg A, side 988), vil blive fordoblet for virksomheder med
dårlig regelefterlevelse, hvis der foreligger de
ovennævnte særlige omstændigheder. Det
bemærkes, at der ved udmåling af den konkrete
størrelse af bøden, også i disse tilfælde
skal tages højde for virksomhedens størrelse, hvilket
bl.a. indebærer, at bøden skal halveres for små
virksomheder, forhøjes med 50 % for mellemstore virksomheder
og fordobles for store virksomheder, jf. fødevarelovens
§ 60, stk. 5, jf. Folketingstidende 2008-09, tillæg A,
side 1884.
Det skal dog bemærkes, at den
foreslåede bestemmelse ikke bør kunne anvendes over
for slagterier og andre virksomheder, som er underlagt meget
hyppig, herunder daglig kontrol. Disse virksomheder er på
grund af en hyppig kontrol underlagt meget intensiv
overvågning fra tilsynsmyndighederne. De kan derfor, i
forhold til anmærkningsmønster, ikke sammenlignes med
øvrige fødevarevirksomheder, hvor det årlige
antal ordinære kontroller aktuelt højest kan
være fire. Efter Miljø- og Fødevareministeriets
vurdering er kriteriet om anmærkninger på tre ud af de
seneste fire kontrolbesøg, derfor ikke anvendeligt over for
disse virksomheder. Derfor vil anvendelse af
virksomhedskarantæne alene undtagelsesvist kunne ske ud fra
en konkret vurdering af disse virksomheders regelefterlevelse,
herunder antal overtrædelser og overtrædelsernes
karakter.
Som eksempel på en
forhøjet udmåling af bødestørrelsen
efter den foreslåede bestemmelse, kan nævnes manglende
efterkommelse af påbud eller forbud meddelt efter
fødevarelovens § 52, stk. 1, hvor den vejledende
normalbødestørrelse i henhold til de ovennævnte
lovbemærkninger er 20.000 kr. Hvis en virksomhed, der har
fået anmærkninger ved mindst tre af de seneste fire
foregående kontrolbesøg, eller hvis en ny virksomhed
har fået anmærkninger på de første tre
gennemførte kontrolbesøg ikke har efterkommet
påbud eller forbud, vil der kunne meddeles et administrativt
bødeforlæg med en fordobling i forhold til
normalbøden, det vil sige 40.000 kr., efter
fødevarelovens § 61, stk. 1, jf. § 60, stk. 1, nr.
2, og den foreslåede nye bestemmelse i forslagets § 1,
nr. 4.
Fastsættelsen af straffen vil
fortsat bero på domstolenes konkrete vurdering i det enkelte
tilfælde af samtlige omstændigheder i sagen, og det
angivne strafniveau vil kunne fraviges i op- og nedadgående
retning, hvis der i den konkrete sag foreligger skærpende
eller formildende omstændigheder, jf. herved de almindelige
regler om straffens fastsættelse i straffelovens kapitel
10.
Til §
2
Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli
2018. Ikrafttrædelsestidspunktet er herved i overensstemmelse
med de fælles ikrafttrædelsesdatoer for erhvervsrettet
lovgivning.
Til §
3
Lovforslagets § 3 indeholder bestemmelse om lovens
territoriale gyldighedsområde. Den foreslåede
bestemmelse indebærer, at loven ikke gælder for
Færøerne og Grønland, men loven kan dog ved
kongelig anordning helt eller delvist sættes i kraft for
Grønland med de ændringer, som de grønlandske
forhold tilsiger.
Bilag
Lovforslaget sammenholdt med gældende
lov
| | | | | | | | | | | § 1 | | | | | | | | I lov om fødevarer, jf.
lovbekendtgørelse nr. 46 af 11. januar 2017, foretages
følgende ændringer: | | | | | | §
52. --- Stk.
2-6. --- | | 1. I § 52 indsættes efter stk. 3 som
nyt stykke: »Stk. 4.
Undlader en virksomhed, der har fået anmærkninger ved
mindst tre af de seneste fire foregående kontrolbesøg,
at efterkomme et påbud eller et forbud meddelt i
medfør af stk. 1, kan virksomheden pålægges
daglige bøder, hvis der med hensyn til varighed eller alvor
af overtrædelser af fødevarelovgivningen foreligger
særlige omstændigheder.« Stk. 4-6 bliver herefter stk. 5-7. | | | | | | | | 2. Efter
§ 52 a indsættes: »§ 52
b. Overtræder en fødevarevirksomhed
fødevarelovgivningen eller Den Europæiske Unions
forordninger om forhold, som er omfattet af denne lov gentagne
gange på en sådan måde, at der er en
nærliggende risiko for, at virksomheden fortsat ikke vil
blive drevet i overensstemmelse med reglerne i denne lovgivning,
kan miljø- og fødevareministeren i tilknytning til en
anmærkning for overtrædelse af
fødevarelovgivningen forbyde fortsat drift af den
pågældende virksomhed i indtil 6 måneder.
Medmindre andet fremgår af afgørelsen, har forbuddet
virkning fra det tidspunkt, hvor det meddeles virksomheden. Stk. 2.
Ministeren kan i tilknytning til et forbud efter stk. 1
nedlægge forbud mod, at den ansvarlige for virksomheden for
en tilsvarende periode som anført i stk. 1, udfører
en eller flere fødevareaktiviteter, registrerer en ny
fødevarevirksomhed eller får autoriseret en ny
fødevarevirksomhed. Medmindre andet fremgår af
afgørelsen, har forbuddet virkning fra det tidspunkt, hvor
det meddeles virksomheden. Stk. 3. En
afgørelse efter stk. 1 og 2 kan af den, afgørelsen
vedrører, forlanges indbragt for
domstolene. Stk. 4.
Begæring efter stk. 3 skal fremsættes inden 4 uger
efter, at afgørelsen, der skal indeholde oplysninger om
adgangen til at kræve domstolsprøvelse og om fristen
herfor, er meddelt den pågældende. Ministeren
anlægger sag mod den pågældende i den borgerlige
retsplejes former. Stk. 5. Retten
kan ved kendelse bestemme, at sagsanlæg har opsættende
virkning. Såfremt en afgørelse efter stk. 1 eller 2
findes lovlig ved dom, kan der heri bestemmes, at anke vil have
opsættende virkning.« | § 60.
Medmindre højere straf er forskyldt efter den øvrige
lovgivning, straffes med bøde den, der nr. 1 --- | | | 2) | undlader at efterkomme de til
vedkommende meddelte afgørelser truffet i medfør af
§ 52, stk. 1, § 52 a eller § 59, stk. 1, | | 3. I § 60, stk. 1, nr. 2, indsættes
efter »§ 52 a«: », § 52 b, stk. 1 eller
2, «. | Stk. 3-5.
--- | | | | | | 4. I § 60 indsættes som stk. 6: »Stk. 6.
Ved udmåling af bødestraf i henhold til stk. 1 eller 3
skal det i almindelighed indgå som en skærpende
omstændighed, at virksomheden har fået
anmærkninger ved mindst tre af de seneste fire
foregående kontrolbesøg, hvis der med hensyn til
varighed eller alvor af overtrædelser af
fødevarelovgivningen foreligger særlige
omstændigheder.« | | | | § 2 | | | | Loven træder i kraft den 1. juli
2018. | | | | § 3 | | | | Loven gælder ikke for
Færøerne og Grønland, men kan ved kongelig
anordning helt eller delvis sættes i kraft for
Grønland med de ændringer, som de grønlandske
forhold tilsiger. |
|