Fremsat den 22. oktober 2020 af Marie Krarup (DF),
Liselott Blixt (DF),
René Christensen (DF),
Kristian Thulesen Dahl (DF),
Pia Kjærsgaard (DF),
Morten Messerschmidt (DF) og Peter Skaarup (DF)
Forslag til folketingsbeslutning
om krav om mærkning af kød efter
slagtemetode
Folketinget pålægger regeringen i
indeværende folketingssamling at udforme en generelt
gældende regel om oplysning og mærkning af kød
med anvendt slagtemetode.
Bemærkninger til forslaget
Danmark er et kristent land og har gennem
mange århundreder været præget af kristendommen.
Danmark skal være dansk, og dansk kultur, herunder
slagtekultur, skal være dominerende.
Der har gennem årene været fremsat
en række forslag i Folketinget med det formål at
få slagtemetoden for kød oplyst på emballagen.
Slagtemetoden kan være traditionel dansk eller rituel
slagtning som halal eller schæchtning.
Meget af det kød, som i dag findes i
supermarkedernes kølediske, er slagtet efter halalmetoden.
Stort set alt fjerkræ er slagtet efter denne metode, men det
gælder også andre former for kød som f.eks.
oksekød og lammekød. Slagtemetoden fremgår dog
meget sjældent af emballagen, da der i dag ikke er et lovkrav
om, at en sådan mærkning af fødevarer skal finde
sted. Det er derfor svært eller direkte umuligt for
forbrugerne, når de køber kød, at se eller
læse noget om, hvordan dyret er blevet slagtet. Det er
uærligt. Konkurrence og forbrugeroplysning skal foregå
på et ærligt og oplyst grundlag, der giver frie
valgmuligheder for borgerne.
Ønsket om at få slagtemetoden
oplyst efterspørges af mange forbrugere og vælgere.
Ønsket om, at slagtemetode skal kunne aflæses på
emballagen, er således almindelig forbrugeroplysning.
Forslagsstillerne ser helst, at rituelle
slagtninger helt forbydes. Men da det ved flere lejligheder har
vist sig umuligt at samle flertal for et sådant forslag i
Folketinget, er det forslagsstillernes opfattelse, at man i det
mindste skal give forbrugerne muligheden for at vælge. Et
sådant valg forudsætter, at det er muligt at skelne
mellem kød, der er slagtet efter traditionelle metoder, og
kød slagtet efter rituelle metoder.
Af fødevareministerens svar på
spørgsmål 2 til beslutningsforslag B 62, Forslag til
folketingsbeslutning om at indføre mulighed for at
fravælge halalprodukter og sikre større viden om
effekterne af halalafgifter i folketingsåret 2019-20, kan det
udledes, at det ikke rejser spørgsmål i forhold til
diskriminationsforbuddet i Den Europæiske
Menneskerettighedskonventions (EMRK) artikel 14 at indføre
en generelt formuleret oplysningspligt, der ikke alene
vedrører udgifter til halalcertifikater, men også
udgifter vedrørende certificering af andre sammenlignelige
slagtemetoder, som f.eks. jødisk schæchtning.
Det er forslagsstillernes ønske med
dette beslutningsforslag, at regeringen udformer en generelt
gældende regel om oplysning og mærkning af kød
med anvendt slagtemetode for alt kød, der slagtes i
Danmark.
Skriftlig fremsættelse
Marie Krarup
(DF):
Som ordfører for forslagsstillerne
tillader jeg mig herved at fremsætte:
Forslag til folketingsbeslutning om krav
om mærkning af kød efter slagtemetode.
(Beslutningsforslag nr. B 46)
Jeg henviser i øvrigt til de
bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til
Tingets velvillige behandling.