Tak, formand. I Danmark har vi verdens dyreste og formentlig også et af verdens ringeste beskæftigelsessystemer. Det er baseret på tvang, kontrol, umyndiggørelse, det er et system, der jager tusinder af syge danskere rundt efter arbejde, de ikke kan tage, fordi de er for syge til det, under truslen om at skære i deres kontanthjælp.
I Alternativet er vi trætte af at lappe på 30.000 siders dårlig beskæftigelseslovgivning. Vi mener, der er brug for en systemændring. Vi mener, at vi skal ophæve rådighedspligten. Vi mener, at vi skal forstå, at danskerne gerne vil arbejde, ligesom vi har arbejdet og bygget det her fantastiske velfærdssamfund, lang tid før nogen regering begyndte at tvinge os til at skulle arbejde.
Men hvad sker der, hvis vi ophæver rådighedspligten? Hvad sker der dér, hvor man prøver at give folk frihed og løse dem fra kontrol og tvang? Ja, der skete f.eks. det i Kalundborg, at man for nogle år siden satte de 100 mest udsatte borgere fri og sagde til dem: Vi kommer stadig væk til at tilbyde jer aktiviteter, men der er intet af det, som I er tvunget til. De spurgte: Skal vi så slet ikke komme til møder, er vi helt frie, behøver vi slet ikke komme? Og svaret var: Ja, I behøver overhovedet ikke komme; I er fuldstændig frie, men vi bliver ved med at banke på jeres dør, vi bliver ved med at give jer tilbud.
Resultatet var, at der kom flere af de udsatte borgere til møder med kommunen, end der nogen sinde havde gjort, da de var tvunget. Resultatet var også, at der var 60 pct. frivillig aktivering i Kalundborg mod 30 pct. på landsplan. Det, der viste sig, var, at selv de mest udsatte borgere, da de fik lov til at sige nej, begyndte at sige ja; de tog deres liv i deres egne hænder og begyndte at vokse og få det bedre og skabe et liv for sig selv.
Det samme skete i Finland, hvor 2.000 borgere blev sat fri fra det tvangsbaserede beskæftigelsessystem, og der var en kontrolgruppe på andre 2.000, som blev i det. Blandt de første 2.000 borgere fandt man marginalt mere arbejde end dem, der var i det traditionelle tvangsbeskæftigelsessystem, og man trivedes langt, langt bedre. Og trivsel og livskvalitet er en rigtig, rigtig god ting for ledige og udsatte mennesker, selvfølgelig både menneskeligt, men også samfundsmæssigt, fordi det jo er en kæmpe besparelse i resten af systemet, bl.a. i sundheds-, rets- og socialsystemet osv. osv.
Så når man kigger ud i verden, er der faktisk rigtig gode erfaringer med at sætte mennesker fri og lade dem bestemme over deres eget liv og lade være med at umyndiggøre dem. Og vi tror i Alternativet – vi er faktisk sikre på det – at mange flere ville komme på benene, mange flere ville komme i arbejde, mange flere ville komme i uddannelse, hvis man ikke tog folks myndighed fra dem, hvis de mister deres arbejde. Vi er sikre på, at folk gerne vil arbejde, og jeg forstår egentlig ikke, at det skal være en grøn politiker, der skal stå og sige det, for det burde venstrefløjen også mene, og det borgerlige Danmark burde da i sandhed sige: Lad da folk få deres liv tilbage og bestemme over sig selv.
Så kan vi diskutere, om den umyndiggørelse ligger bedst hos a-kasserne, eller om den umyndiggørelse ligger bedst hos jobcentrene; vi kan lappe på systemet osv. osv., og vi kan diskutere alle mulige små forbedringer og lapper på det system, som fylder 30.000 sider i beskæftigelseslovgivningen. Det er vi holdt op med i Alternativet. Vi gider ikke blåstemple et system, som vi ikke længere har tillid til. Vi vil have en systemændring, vi vil omtænke vores beskæftigelsessystem, og vi glæder os til de såkaldt store forhandlinger, og vi håber, der er mod og vilje til i det mindste at lave ét dansk forsøg med at ophæve rådighedspligten, med kontanthjælp uden modkrav i et par år for nogle kommuner, sådan at vi en gang for alle kan få testet, om det ikke er rigtigt, at der er målgrupper, som har det sådan, at de i virkeligheden har lettere ved at finde arbejde, hvis de ikke er tvunget. Det håber jeg at vi har modet til, og hvis det så viser sig at være forkert, skal jeg nok lade være med at nævne det nogen sinde igen.
På den anden side har vi også lidt svært ved at stemme imod små bitte forbedringer i beskæftigelsessystemet. Det er lidt forkert i forhold til vores udgangspunkt, så Alternativet kommer til at stemme gult. Vi vil ikke blåstemple et system, vi synes er dysfunktionelt, men vi vil selvfølgelig heller ikke forhindre, at der kommer nogle små lapper her og der.