B 207 Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks tilslutning på mellemstatsligt grundlag til dele af Europa-Parlamentets og Rådets forordninger vedrørende asylforvaltning og migrationsstyring, håndtering af krisesituationer og force majeure på migrations- og asylområdet og om Eurodac.

Af: Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S)
Udvalg: Udlændinge- og Integrationsudvalget
Samling: 2023-24
Status: 2. beh/Vedtaget

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 24-05-2024

Skriftlig fremsættelse (24. maj 2024)

20231_b207_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (24. maj 2024)

Udlændinge- og integrationsministeren (Kaare Dybvad Bek):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks tilslutning på mellemstatsligt grundlag til dele af Europa-Parlamentets og Rådets forordninger vedrørende asylforvaltning og migrationsstyring, håndtering af krisesituationer og force majeure på migrations- og asylområdet og om Eurodac

(Beslutningsforslag nr. B 207)

Formålet med forslaget til folketingsbeslutning er at opnå Folketingets samtykke, jf. grundlovens § 19, stk. 1, 2. pkt., til, at regeringen i henhold til artikel 3, stk. 2, i aftalen mellem EU og Danmark i forhold til Dublin- og Eurodacforordningen (parallelaftalen) på mellemstatsligt grundlag tilslutter sig dele af forordningen om asylforvaltning og migrationsstyring (AMMR-forordningen), dele af forordningen om håndtering af krisesituationer og force majeure på migrations- og asylområdet (Kriseforordningen) samt Eurodacforordningen.

Forordningerne er en del af Asyl- og Migrationspagten, der blev endelig vedtaget den 14. maj 2024. Pagten indeholder en række retsakter på asyl- og migrationsområdet, der overordnet har til formål at reformere og forbedre det europæiske asylsystem.

Formålet med AMMR-forordningen er overordnet at styrke effektiviteten af det fælles europæiske asylsystem og sikre en mere integreret tilgang til migrationsstyring og asylforvaltning. AMMR-forordningen erstatter samtidig Dublinforordningen og hviler i høj grad på de kriterier og procedurer, der fremgår i Dublinforordningen. Kriseforordningen fastsætter en ramme for håndtering af ekstraordinære krisesituationer, herunder instrumentalisering og force majeure på migrations- og asylområdet. Den nye Eurodacforordning indeholder ændringer og udvidelser i forhold til Eurodac, der er en database med fingeraftryk fra asylansøgere mv.

Danmark skal senest den 12. juni 2024 give besked til Kommissionen om, at Danmark tilslutter sig de dele af ændringerne af forordningerne, som er omfattet af parallelaftalen. Det betyder, at beslutningsforslaget vil skulle behandles og vedtages forud herfor, hvilket jeg håber, der er opbakning til.

Idet jeg i øvrigt henviser til beslutningsforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale beslutningsforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.