L 172 Forslag til lov om ændring af lov om lægemidler.

(Pligtmæssige lagre af kritiske lægemidler m.v.).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 28-05-2024

Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 28. maj 2024

20231_l172_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 28. maj 2024

1. Ændringsforslag

Indenrigs- og sundhedsministeren har stillet ændringsforslag nr. 1 og 2.

2. Indstillinger

Et flertal i udvalget (S, V og M) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.

Et mindretal i udvalget (DD, SF, LA, KF, EL, RV, DF og ALT) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling. Mindretallet vil stemme for de stillede ændringsforslag.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

3. Politiske bemærkninger

Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet

Danmarksdemokraternes, Socialistisk Folkepartis, Liberal Alliances, Det Konservative Folkepartis, Enhedslistens, Radikale Venstres, Dansk Folkepartis og Alternativets medlemmer af udvalget er enige i intentionen bag lovforslaget, der har til formål at forebygge udfordringer med mangel på kritiske lægemidler i Danmark. Partierne er dog nervøse for, at lovforslaget vil skabe flere problemer, end det løser, hvilket kan føre til både højere priser og flere mangelsituationer. Partierne noterer sig, at disse bekymringer er blevet rejst af en bred kreds af aktører dækkende både producenter, regioner og forskere, og partierne mener ikke, at disse bekymringer er blevet tilgodeset af ministeren. Ligeledes er der blevet anført flere andre løsningsforslag, der ikke er blevet inddraget, ligesom lovforslaget samlet set bærer præg af en forhastet proces på et komplekst område. Partierne opfordrer ministeren til at trække forslaget tilbage og lave et nyt udkast, der tager højde for de mange bekymringer og kritikpunkter. Sker det ikke, kan partierne ikke støtte lovforslaget og vil derfor stemme imod, da der er en stor risiko for, at lovforslaget vil være til skade for patienterne trods intentionerne om det modsatte. Partierne finder det ærgerligt ikke at kunne støtte et forslag om lagre af kritiske lægemidler, som partierne anser som kritisk infrastruktur, da det kan betyde øgede priser for patienterne og regionerne.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 1

Af indenrigs- og sundhedsministeren, tiltrådt af udvalget:

1) I nr. 1 ændres i den indledende tekst »4. pkt.« til: »5. pkt.«

[Rettelse af indsættelsessted]

2) I det under nr. 3 foreslåede § 75, stk. 4, ændres », jf. stk. 2« til: »efter stk. 2«.

[Sproglig ændring]

Bemærkninger

Til nr. 1

Der er tale om en rettelse i den indledende tekst, idet der i den gældende fodnote til lovens titel er fire punktummer. Indsættelse af den nye tekst i fodnoten som sidste punktum er dermed rettelig 5. pkt. Ændringsforslaget indebærer ikke indholdsmæssige ændringer.

Til nr. 2

Der er tale om en sproglig ændring i det foreslåede § 75, stk. 4, således at formuleringen af henvisningen svarer til formuleringen af henvisningen i § 75 b, stk. 2. Ændringsforslaget indebærer ikke indholdsmæssige ændringer.

5. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 25. april 2024 og var til 1. behandling den 3. maj 2024. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Sundhedsudvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring. Den 25. april 2024 sendte indenrigs- og sundhedsministeren høringssvarene og et høringsnotat til udvalget. Den 2. maj 2024 sendte indenrigs- og sundhedsministeren et opdateret høringsnotat til udvalget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 7 bilag på lovforslaget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har under udvalgsarbejdet modtaget 1 skriftlig henvendelse om lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 32 spørgsmål til indenrigs- og sundhedsministeren til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

Anders Kronborg (S) Birgitte Vind (S) Camilla Fabricius (S) Flemming Møller Mortensen (S) Tanja Larsson (S) Maria Durhuus (S) Matilde Powers (S) nfmd. Rasmus Horn Langhoff (S) Sara Emil Baaring (S) Christoffer Aagaard Melson (V) Lars Christian Lilleholt (V) Heidi Bank (V) Monika Rubin (M) Nanna W. Gotfredsen (M) Lars Arne Christensen (M) fmd. Jens Henrik Thulesen Dahl (DD) Marlene Harpsøe (DD) Louise Brown (LA) Helena Artmann Andresen (LA) Per Larsen (KF) Lise Bertelsen (KF) Kim Edberg Andersen (DD) Mette Thiesen (DF) Kirsten Normann Andersen (SF) Anne Valentina Berthelsen (SF) Mads Olsen (SF) Runa Friis Hansen (EL) Stinus Lindgreen (RV) Helene Liliendahl Brydensholt (ALT)

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)22
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Liberal Alliance (LA)15
Moderaterne (M)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)5
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)5