L 56 Forslag til lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi og lov om ændring af lov om elforsyning, lov om fremme af vedvarende energi og elsikkerhedsloven og om ophævelse af lov om tilskud til fremme af vedvarende energi i virksomheders produktionsprocesser.

(En forenklet og hurtig ansøgnings- og tilladelsesproces for repowering af bestående elproduktionsanlæg på havet, tinglysning vedrørende elproduktionsanlæg i den eksklusive økonomiske zone, justering af administrationen af visse pristillægsordninger til VE-anlæg og forlængelse af frist for anmodning om udbetaling af tilskud).

Af: Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard
Udvalg: Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 07-12-2023

Betænkning afgivet af Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget den 7. december 2023

20231_l56_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget den 7. december 2023

1. Ændringsforslag

Klima-, energi- og forsyningsministeren har stillet 1 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Indstillinger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af NB) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.

Et mindretal i udvalget (NB) vil ved 2. behandling af lovforslaget redegøre for sin stilling til lovforslaget og til de stillede ændringsforslag.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

3. Politiske bemærkninger

Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre

Det Konservative Folkepartis medlemmer af udvalget og Radikale Venstres medlem af udvalget noterer sig, at der i øjeblikket pågår et juridisk analysearbejde i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet med henblik på at fastlægge rammerne for at forlænge elproduktionstilladelsen for eksisterende havvindmølleparker. Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre noterer sig endvidere, at dette analysearbejde vil få betydning for den senere udmøntning af lovforslagets bemyndigelsesbestemmelse. I dette tilfælde er det vigtigt, at der er fokus på, at den grønne omstilling ikke går i stå. Det er vigtigt at sikre nok grøn strøm, og derfor skal det sikres, at eksisterende funktionsdygtige havvindmølleparker ikke nedtages, hvis de stadig er funktionelle. Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre ønsker derfor, at der ved udmøntningen af lovforslaget, i kommende lovforslag og ved udmøntningen heraf skal være fokus på, at der for administrative forlængelser af elproduktionstilladelser sikres en langvarig forlængelse. Dansk lovgivning skal således give de bredeste rammer for levetidsforlængelse, som EU-retten tillader.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 1

Af klima-, energi- og forsyningsministeren, tiltrådt af udvalget (udvalget med undtagelse af NB):

1) I den under nr. 8 foreslåede affattelse af § 51, stk. 4, ændres i 4. pkt. »ved fravalg, ophør eller ejerskifte« til: »ved fravalg eller ophør af pristillæg eller ved ejerskifte«.

[Sproglig præcisering]

Bemærkninger

Til nr. 1

Med ændringsforslaget præciseres det, at ved fravalg eller ophør af pristillæg vil klima-, energi- og forsyningsministeren opkræve opgjorte negative pristillæg. Det følger derudover, at klima-, energi- og forsyningsministeren fortsat vil opkræve opgjorte negative pristillæg ved ejerskifte af anlægget.

5. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 25. oktober 2023 og var til 1. behandling den 3. november 2023. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og klima-, energi- og forsyningsministeren sendte den 26. juni 2023 dette udkast til udvalget, jf. KEF alm. del - bilag 361 (folketingsåret 2022-23, 2. samling). Den 25. oktober 2023 sendte klima-, energi- og forsyningsministeren høringssvarene og et høringsnotat til udvalget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 5 bilag på lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 27 spørgsmål til klima-, energi- og forsyningsministeren til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

Anne Paulin (S) Ida Auken (S) Kris Jensen Skriver (S) Lea Wermelin (S) Mette Reissmann (S) Per Husted (S) Rasmus Horn Langhoff (S) fmd. Bjarne Laustsen (S) Kasper Roug (S) Linea Søgaard-Lidell (V) Lars Christian Lilleholt (V) Kim Valentin (V) Jan E. Jørgensen (V) Karin Liltorp (M) Henrik Frandsen (M) Lise Bech (DD) Kenneth Fredslund Petersen (DD) Steffen W. Frølund (LA) Steffen Larsen (LA) Mona Juul (KF) Per Larsen (KF) Kim Edberg Andersen (NB) Morten Messerschmidt (DF) Signe Munk (SF) Carl Valentin (SF) Marianne Bigum (SF) nfmd. Søren Egge Rasmussen (EL) Samira Nawa (RV) Franciska Rosenkilde (ALT)

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Moderaterne (M)15
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)14
Liberal Alliance (LA)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)5
Nye Borgerlige (NB)3
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)3