B 7 Forslag til folketingsbeslutning om techgiganternes ansvar for mistrivsel blandt børn og unge.

Udvalg: Udvalget for Digitalisering og It
Samling: 2024-25
Status: Beretning afgivet

Afgivet: 12-12-2024

Afgivet: 12-12-2024

Beretning om Forslag til folketingsbeslutning om techgiganternes ansvar for mistrivsel blandt børn og unge afgivet af Udvalget for Digitalisering og It den 12. december 2024

20241_b7_beretning.pdf
Html-version

Beretning afgivet af Udvalget for Digitalisering og It den 12. december 2024

1. Politiske bemærkninger

Socialdemokratiet, Venstre, Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Moderaterne, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Alternativet og Sambandsflokkurin

Et flertal i udvalget er enige om, at techgiganterne skal tage større ansvar for at beskytte børn mod ulovligt og skadeligt indhold, vanedannende designs og aggressive algoritmer, der ikke tager hensyn til børns trivsel. Et flertal i udvalget ser behov for øget fokus på at sikre, at techgiganterne lever op til deres ansvar under den nylig vedtagne DSA-forordning.

Det er positivt, at Kommissionen nu åbner konkrete sager mod techgiganter i forlængelse af DSA-forordningen. Et flertal i udvalget vil følge udviklingen og effekten af disse sager tæt, både nationalt og i EU-regi, for at sikre en effektiv implementering og efterlevelse af reglerne.

Flertallet i udvalget anerkender samtidig begrænsningerne i den nuværende regulering, når det gælder digital børnebeskyttelse. Ministeren for digitalisering opfordres derfor til at undersøge alle muligheder inden for gældende nationalret og EU-ret for at styrke beskyttelsen af børns digitale liv, f.eks. gennem alderskontrol eller lignende tiltag, og redegøre herom over for udvalget i foråret 2025 og i det omfang, det er relevant, holde udvalget løbende orienteret herom. Redegørelsen bør ske med udgangspunkt i eksisterende retspraksis og DSA'ens bestemmelser, herunder bl.a. dommen C-244/06 Dynamic Medien og undtagelsesmulighederne i DSA'ens artikel 9 ved f.eks. beskyttelse af folkesundheden.

Endelig opfordrer flertallet i udvalget til, at der frem mod Danmarks EU-formandskab arbejdes for yderligere initiativer, der kan styrke børns trivsel online og understøtte en bedre digital beskyttelse af børn.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, og Javnaðarflokkurin havde ved beretningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med politiske bemærkninger i beretningen.

2. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 2. oktober 2024 og var til 1. behandling den 12. november 2024. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Udvalget for Digitalisering og It.

Oversigt over beslutningsforslagets sagsforløb og dokumenter

Beslutningsforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under beslutningsforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 1 møde.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 1 bilag på beslutningsforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 7 spørgsmål til ministeren for digitalisering til skriftlig besvarelse.

P.u.v.

Lisbeth Bech-Nielsen

formand