L 46 Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v.

(Ny udbudsmodel for at øge forsyningssikkerheden af arbejdsmarkedsuddannelser).

Af: Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S)
Udvalg: Børne- og Undervisningsudvalget
Samling: 2024-25
Status: Stadfæstet

Lovforslag som optrykt efter 2. behandling

Optrykt: 12-12-2024

Optrykt: 12-12-2024

Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 12. december 2024

20241_l46_efter_2behandling.pdf
Html-version

Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 12. december 2024

Forslag

til

Lov om ændring af lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v.

(Ny udbudsmodel for at øge forsyningssikkerheden af arbejdsmarkedsuddannelser)

§ 1

I lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 144 af 14. februar 2024, foretages følgende ændringer:

1. I § 16, stk. 1, indsættes som 8. og 9. pkt.:

»Såvel ansøgninger, der indgives ved samlede udbudsrunder, som mellemkommende ansøgninger indgives digitalt til børne- og undervisningsministeren. Børne- og undervisningsministeren fastsætter, hvilket format eller program indgivelsen skal ske i, og hvilke oplysninger der skal indgives.«

2. § 16, stk. 4, affattes således:

»Stk. 4. Den godkendte udbyder, jf. stk. 1-3, forestår selv undervisningen eller aktiviteten. Den godkendte udbyder kan dog indgå aftale med andre, jf. stk. 6, om, at de helt eller delvis varetager undervisningen eller aktiviteten på udbyderens vegne som udlagt undervisning eller aktivitet (udlægning) for en periode på op til 6 måneder. Aftalen kan dog indgås for op til hele perioden for udbudsgodkendelsen, hvis udlægningsaftalen er omfattet af en udbudsgodkendelse, der er givet på baggrund af en ansøgning efter § 16 a, stk. 2. Den udlæggende udbyder skal registrere udlægningsaftalen digitalt. Børne- og undervisningsministeren bestemmer, hvilket format eller program registreringen skal ske i, og hvilke oplysninger der skal indgives.«

3. I § 16 indsættes efter stk. 4 som nye stykker:

»Stk. 5. En aftale om udlægning kan indgås, hvis et eller flere af følgende forhold foreligger:

1) Den godkendte udbyder kan på grund af kapacitetsmangel ikke kan leve op til sin udbudsforpligtelse.

2) Der foreligger særlige geografiske forhold.

3) Der foreligger et konkret eller presserende behov for lokal uddannelsesdækning på tværs af fælles kompetencebeskrivelser.

4) Der er er tale om et samlet uddannelsesforløb på tværs af fælles kompetencebeskrivelser, og en del af uddannelsesforløbet udgøres af arbejdsmarkedsuddannelser, som ikke er omfattet af den eller de fælles kompetencebeskrivelser, som den afholdende udbyder er godkendt til at udbyde.

5) Der er tale om udlægning i henhold til en udbudsgodkendelse, som børne- og undervisningsministeren har givet på baggrund af en ansøgning, der er omfattet af § 16 a, stk. 2.

Stk. 6. Den godkendte udbyder kan indgå aftale efter stk. 4 med en udbyder, der er godkendt efter stk. 1 til udbud af en anden fælles kompetencebeskrivelse end den, udlægningsaftalen vedrører, eller med en institution for erhvervsrettet uddannelse, som ikke er godkendt efter stk. 1. Den udlæggende udbyder skal inden aftalens indgåelse sikre sig, at ingen anden udbyder, der er godkendt til udbud af den fælles kompetencebeskrivelse, aftalen vedrører, kan afholde undervisningen eller aktiviteten inden for 1 måned eller inden for et efterspurgt tidspunkt eller geografisk område, medmindre der er tale om en udlægning omfattet af en udbudsgodkendelse, der er givet på baggrund af en ansøgning, der er omfattet af § 16 a, stk. 2.«

Stk. 5-7 bliver herefter stk. 7-9.

4. Efter § 16 indsættes:

»§ 16 a. Ved vurderingen af, om en offentlig eller privat uddannelsesinstitution kan godkendes som udbyder af arbejdsmarkedsuddannelser, disses eventuelle delmål og enkeltfag, der er optaget i en fælles kompetencebeskrivelse, jf. § 16, stk. 1, 1. pkt., tager børne- og undervisningsministeren efter indhentet udtalelse fra efteruddannelsesudvalgene i betragtning, om uddannelsesinstitutionen

1) har et tilstrækkeligt fagligt miljø til at varetage undervisning og aktiviteter inden for den fælles kompetencebeskrivelse,

2) kan sikre forsyningssikkerhed, har tilstrækkelig kapacitet og kan bidrage til geografisk spredning inden for den fælles kompetencebeskrivelse,

3) udviser fleksibilitet og tilpasningsevne og

4) samarbejder med kommuner, herunder jobcentre, virksomheder og andre relevante aktører og med andre udbydere af voksen- og efteruddannelse.

Stk. 2. Børne- og undervisningsministeren tager endvidere i betragtning, om uddannelsesinstitutionen i sin ansøgning har angivet, at undervisning og aktivitet inden for én arbejdsmarkedsuddannelse i den ansøgte fælles kompetencebeskrivelse via udlægning vil blive afholdt af en anden angiven udbyder, der ikke er eller samtidig bliver godkendt til udbud af den samme fælles kompetencebeskrivelse. Den anden udbyder skal være indforstået med at være omfattet af ansøgningen.

§ 16 b. Børne- og undervisningsministeren fastsætter forud for hver samlede udbudsrunde, jf. § 16, stk. 1, 5. pkt., for hver fælles kompetencebeskrivelse det forventede antal udbudsgodkendelser og krav om minimumsaktivitet, jf. dog stk. 3. Fastsættelsen sker på baggrund af afholdt årselevsaktivitet de seneste 12 kvartaler og efter indhentet udtalelse fra efteruddannelsesudvalgene.

Stk. 2. Børne- og undervisningsministeren tager ved fastsættelsen efter stk. 1 og efter indhentet udtalelse fra efteruddannelsesudvalget den faglige og økonomiske bæredygtighed i betragtning for hver fælles kompetencebeskrivelse. Børne- og undervisningsministeren tager herudover følgende forhold i betragtning inden for den fælles kompetencebeskrivelse:

1) Branchespecifikke forhold og faglige specialiseringer.

2) Behovet for ekstraordinært dyrt udstyr eller ekstraordinært dyre faciliteter.

3) Varierende aktivitetsvolumen.

4) Særlige behov for geografisk dækning og mobilitet.

5) Fleksibilitet for kursister, der deltager i uddannelsespakker, som omskoler ledige og ufaglærte mod faglært.

6) Antal uddannelsesinstitutioner, der er godkendt efter § 16, stk. 1, til udbud af beslægtede fælles kompetencebeskrivelser eller efter lov om erhvervsuddannelser til udbud af hovedforløb i en beslægtet erhvervsuddannelse.

Stk. 3. Børne- og undervisningsministeren kan efter indhentet udtalelse fra efteruddannelsesudvalgene undlade at fastsætte krav om minimumsaktivitet for en fælles kompetencebeskrivelse, hvis

1) den fælles kompetencebeskrivelse har en høj specialiseringsgrad og højst to uddannelsesinstitutioner har et tilstrækkeligt fagligt miljø, jf. stk. 1, inden for den fælles kompetencebeskrivelse og den ene eller begge har en aktivitet på under 0,1 årselev eller

2) der er en aktivitet på under 0,1 årselev inden for den fælles kompetencebeskrivelse.

§ 16 c. Børne- og undervisningsministeren kan efter indhentet udtalelse fra efteruddannelsesudvalgene tilbagekalde udbudsgodkendelsen til en fælles kompetencebeskrivelse, hvis udbyderen de seneste 2 år ikke har opfyldt det fastsatte krav om minimumsaktivitet for den fælles kompetencebeskrivelse, jf. dog stk. 2.

Stk. 2. Udbyderen kan bibeholde udbudsgodkendelsen trods manglende overholdelse af den fastsatte minimumsaktivitet, hvis børne- og undervisningsministeren efter indhentet udtalelse fra efteruddannelsesudvalgene vurderer, at udbyderens godkendelse ikke bør tilbagekaldes, fordi et eller flere af følgende forhold foreligger:

1) Årselevsaktiviteten er inden for hele den fælles kompetencebeskrivelse faldet 25 pct. eller mere inden for de seneste 2 år.

2) Særlige geografiske forhold taler for at bevare udbuddet på den pågældende lokation.

3) Der er kun én godkendt udbyder.

4) Udbyderen er mindre end 0,1 årselev fra at opfylde det fastsatte krav om minimumsaktivitet, og den manglende opfyldelse skyldes uforudsete forhold, som ikke kan lægges udbyderen til last.

5) En ekstraordinær udefrakommende situation eller ekstraordinære interne forhold har medført, at udbyderen har måttet lukke ned for så store dele af sin aktivitet inden for den fælles kompetencebeskrivelse, at udbyderen ikke har kunnet opfylde det fastsatte krav om minimumsaktivitet.

6) Markante ændringer inden for den fælles kompetencebeskrivelse har medført, at udbyderen ikke har kunnet opfylde det fastsatte krav om minimumsaktivitet.

7) Udbyderen er godkendt efter § 16, stk. 1, til udbud af en beslægtet fælles kompetencebeskrivelse eller efter lov om erhvervsuddannelser til udbud af hovedforløb i en beslægtet erhvervsuddannelse, og udbyderen sandsynliggør, at uddannelsesinstitutionen trods den manglende opfyldelse af det fastsatte krav om minimumsaktivitet er fagligt og økonomisk bæredygtig inden for det pågældende uddannelsesområde.

8) Tilbagekaldelse vil få alvorlige konsekvenser for rekruttering eller fastholdelse af arbejdskraft til større byggeprojekter.

Stk. 3. Børne- og undervisningsministeren kan fastsætte nærmere regler om beregningen af 2-årsfristen, om procedurer for tilbagekaldelse eller bibeholdelse af udbudsgodkendelser og om indsendelse af dokumentation for påberåbte forhold. Børne- og undervisningsministeren kan herunder fastsætte regler om, at indsendelsen skal ske digitalt, og hvilket format eller program indgivelsen skal ske i, og hvilke oplysninger der skal indgives.«

5. § 17, stk. 2, ophæves.

Stk. 3-5 bliver herefter stk. 2-4.

§ 2

Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. januar 2025.

Stk. 2. Regler fastsat i medfør af § 16, stk. 5, i lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 144 af 14. februar 2024, forbliver i kraft, indtil de ophæves eller afløses af nye regler i medfør af § 16, stk. 7, jf. denne lovs § 1, nr. 3.

Stk. 3. Loven finder ikke anvendelse på udbudsgodkendelser meddelt i medfør af § 16, stk. 1, i lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 616 af 3. juni 2019, før lovens ikrafttræden. Sådanne udbudsgodkendelser opretholdes, indtil de udløber eller afløses af nye godkendelser i medfør af denne lov.