L 50 Forslag til lov om anlæg af en formidlingsbygning m.v. på fortidsmindet Nyborg Slot.

Af: fungerende kulturminister Christina Egelund
Udvalg: Kulturudvalget
Samling: 2024-25
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 03-10-2024

Fremsættelse: 03-10-2024

Skriftlig fremsættelse (3. oktober 2024)

20241_l50_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (3. oktober 2024)

Kulturministeren (Christina Egelund, fg.):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om anlæg af en formidlingsbygning m.v. på fortidsmindet Nyborg Slot

(Lovforslag nr. L 50)

Nyborg Slot er Danmarks ældste bevarede kongeborg og kan spores tilbage til begyndelsen af 1200-tallet. Slotsruinen står i dag over for et projekt, der skal sikre kulturarven for eftertiden og gøre formidlingen af slottets historie tilgængelig for offentligheden. Formålet er at styrke fortællingen om slottet og give offentligheden mulighed for at få fornemmelsen af Nyborg Slot som det firfløjede forsvarsanlæg, det engang har været.

Formålet med lovforslaget er at sikre hjemmelsgrundlaget for, at anlægsprojektet kan gennemføres, samt at miljøgodkende anlægsprojektet på baggrund af forudgående miljøundersøgelser.

Det foreslås med lovforslaget, at kulturministeren får bemyndigelse til at gennemføre anlægsprojektet. Det foreslås herudover, at specifikke regler i kultur-, plan-, natur- og miljølovgivning fraviges. Det foreslås endvidere, at klageadgange afskæres, så afgørelserne i stedet skal påklages til kulturministeren.

Lovforslaget betyder, at kulturministeren får ansvaret og kompetencen til at gennemføre anlægsprojektet i sin helhed. Der skal ikke søges dispensation/tilladelse til anlægsprojektet efter de regler, der fraviges med loven. I stedet vil det være kulturministerens ansvar at varetage hensynene bag de fravegne regler ved projektets gennemførelse.

Lovforslaget udgør miljøgodkendelsen af lovforslaget, som bygger på vurderingerne i en miljøkonsekvensrapport (VVM).

Vedtagelsen af anlægsloven vil derfor udgøre selve godkendelsen af både projektet og af den miljøkonsekvensrapport, som er udarbejdet.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2025.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.